Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 18:24
ΒόλοςΤοπικά

Μαχητική η απεργιακή συγκέντρωση και πορεία του ΠΑΜΕ στον Βόλο

Με μαχητική απεργιακή συγκέντρωση και πορεία στους δρόμους του Βόλου απάντησαν σήμερα τα σωματεία και οι επιτροπές αγώνα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ στην πολιτική κυβέρνησης-ΣΕΒ-Ε.Ε.
Οπως επισημάνθηκε από τους διοργανωτές της κινητοποίησης “Παρά την προσπάθεια υπονόμευσης από τις δυνάμεις του εργοδοτικού συνδικαλισμού που με μια ανακοίνωση της τελευταίας στιγμής και μια «συγκέντρωση» σε αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Βόλου προσπάθησαν να θάψουν την απεργία, οι ταξικές δυνάμεις έδωσαν το παρών στην πόλη και στους χώρους δουλειάς.
Ιδιαίτερη στιγμή η ομιλία εκ μέρους του Συνδέσμου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Βόλου και Ν. Ιωνίας που στις προχτεσινές αρχαιρεσίες στο τιμόνι της Διοίκησης μπήκαν οι δυνάμεις που στηρίζονται από το ΠΑΜΕ”.
Εκ μέρους του νέου Δ.Σ. του Συνδέσμου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Βόλου και Ν. Ιωνίας ο Π. Τσιτσιρίκης αναφερόμενος στο διεκδικητικό πλαίσιο της κινητοποίησης είπε: «Διεκδικούμε: Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης με βάση τις ανάγκες μας. Κανένας κάτω από 751 ευρώ, ως ελάχιστη βάση για αυξήσεις στον κατώτερο μισθό Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους. Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής Αργίας Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο Άμεσα μέτρα ανακούφισης των ανέργων και προστασία των εργαζόμενων γυναικών που είναι μητέρες Όχι στις αντεργατικές αλλαγές που αλυσοδένουν τη λειτουργία των συνδικάτων, που εμποδίζουν την προκήρυξη απεργιών και την ανάπτυξη αγώνων των εργαζομένων Αφορολόγητο ατομικό όριο 20.000 ευρώ. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όλων των χαρατσιών Απαγόρευση πλειστηριασμών για την εργατική-λαϊκή οικογένεια. Κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη!».
Ο Κώστας Στεργίου, Βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ και πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας «Μ. Παπαρήγας» στην κεντρική ομιλία είπε: «Με την απεργία μας σήμερα δίνουμε συνέχεια σε έναν πολύμηνο και σκληρό αγώνα που έχουμε ξεκινήσει μέσα στους χώρους δουλειάς, με σκοπό την υπογραφή κλαδικών συμβάσεων εργασίας με πραγματικές αυξήσεις στα μεροκάματα και τους μισθούς. Ταυτόχρονα, δυναμώνουμε τον αγώνα μας για μέτρα προστασίας των ανέργων, μέτρα που θα διασφαλίζουν τη δυνατότητα να έχουμε δουλειά με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, να μπορούμε να βγούμε στη σύνταξη, να παίρνουμε σύνταξη και όχι ψίχουλα. Δεν υποχωρούμε και διεκδικούμε κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων, που αύξησαν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, μείωσαν τις συντάξεις και τις παροχές που έχουμε πληρώσει με πολύ ιδρώτα και κόπο.
Η απεργία μας είναι απάντηση στα ψέματα της κυβέρνησης που συνεχίζει το ίδιο βιολί. Ενώ εμείς ζούμε από πρώτο χέρι τη βαρβαρότητα, τους αντιλαϊκούς νόμους που έχει ψηφίσει, όπως έκαναν και οι προηγούμενοι, αυτοί θέλουν να μας πείσουν από τα μπαλκόνια και τις πολυθρόνες των γραφείων τους ότι “εγένετο φως”, ότι ξεμπερδέψαμε με τα μνημόνια, τα αντεργατικά μέτρα, την άγρια εκμετάλλευση από τη μεγαλοεργοδοσία. Τόσο, που ξεδιάντροπα λένε ότι “τελείωσαν τα μνημόνια” και την ίδια ώρα ούτε ένας αντεργατικός νόμος που τα συνοδεύει δεν έχει πειραχτεί στο ελάχιστο. Ακόμα και ο πιο εμβληματικός νόμος για τον κατώτερο μισθό, ο νόμος Βρούτση, εφαρμόζεται μέχρι κεραίας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Μην κάνει εντύπωση σε κανέναν. Έτσι θα συνεχιστεί το έργο, με ακόμη μεγαλύτερη ένταση, αφού βρισκόμαστε πριν από τις εκλογές και οι κυβερνώντες μας έχουν συνηθίσει στα πολλά “θα” και σε διαρκή προσπάθεια να παρουσιάζουν την κόλαση για παράδεισο.
Από τη μια, θα λένε ότι δουλεύουν για μας, ότι σχεδιάζουν για το καλό μας, θα πετάνε και λίγα ψίχουλα για να μας πείσουν και, από την άλλη, θα ακονίζουν τα ψαλίδια των νέων περικοπών και των νέων βασάνων για μας, για να θωρακίσουν τα κέρδη των λίγων. Από τη μια, θα μας μιλάνε για ευημερία και ασφάλεια και, από την άλλη, θα πολλαπλασιάζουν τους κινδύνους για το λαό μας, δίνοντας “γη και ύδωρ” στα γεράκια του ΝΑΤΟ και στα ιμπεριαλιστικά σχέδια για τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Τους λέμε καθαρά: “Δεν τσιμπάμε, δεν ξεγελιόμαστε. Θα πορευτούμε με οδηγό τις δικές μας ανάγκες, που δεν χωράνε στο δρόμο του κεφαλαίου, που γεννάει εκμετάλλευση, φτώχεια και πολέμους”.
Η απεργία είναι βήμα για την κλιμάκωση του αγώνα Μια απεργία, που η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός, σε συνεννόηση με την κυβέρνηση και τον ΣΕΒ έκαναν τα πάντα να μην αποφασιστεί. Έπαιξαν πάλι το γνωστό παιχνίδι των ημερομηνιών. Αφού πρώτα είδαν ότι δεν τους έβγαινε το χαρτί να μη γίνει καθόλου απεργία, να μη βγουν σε γενική απεργιακή μάχη χιλιάδες εργάτες και υπάλληλοι. Θέλουν “σιγή νεκροταφείου” για να υλοποιούν χωρίς εμπόδια τους αντεργατικούς σχεδιασμούς.
Ο εργοδοτικός, κυβερνητικός συνδικαλισμός, διαχρονικά, δίνει χέρι βοήθειας στο κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του. Είναι αδίστακτοι!! Έφτασαν στο σημείο να ζητάνε την παρουσία της αστυνομίας και του “συνδικαλιστικού” της Ασφάλειας μέσα στα συνδικάτα, στις συνελεύσεις και τα συνέδρια των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Γιατί όλα αυτά; Για να έχουν εξασφαλισμένη τη δυνατότητα να συνεχίζουν να δίνουν στήριξη στη γραμμή της εργοδοσίας. Να ανακόπτουν από τα πάνω, “θεσμικά”, όποια φωνή αντίστασης ξεπηδάει από τα κάτω, όποιο αγωνιστικό ρεύμα γεννιέται ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, να βάζουν εμπόδια με ημερομηνίες που στοχεύουν στο αδυνάτισμα των αγώνων.
Και εδώ συνάδελφοι το ΠΑΜΕ, έδωσε μάχη για να αποκαλύψει αλλά και να μπλοκάρει την νοθεία που επιχειρήθηκε ενόψει του αυριανού συνεδρίου του ΕΚΒ. Αυτό που γίνεται σε Εργατικά Κέντρα, η σύγκρουση που διεξάγεται με τον εργοδοτικό, κυβερνητικό συνδικαλισμό δεν γίνεται για να αποτυπωθούν μονάχα οι πραγματικοί συσχετισμοί, για να αντιμετωπιστεί η νοθεία. Είναι μάχη για τον προσανατολισμό του κινήματος. Αυτοί θέλουν ένα κίνημα καθηλωμένο, προσαρμοσμένο στα “θέλω” του ΣΕΒ και των αφεντικών. Εμείς παλεύουμε για ένα κίνημα που θα βάζει μπροστά τα “θέλω” και τα συμφέροντα των εργατών, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Που θα συγκρούεται με τις απαιτήσεις του κεφαλαίου, που θα παλεύει κάτω από τη σημαία των δικών του συμφερόντων και της προοπτικής που έχει ανάγκη η φτωχολογιά, μιας προοπτικής που μπορεί να εξασφαλίσει την ικανοποίηση των αναγκών μας.
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους σε επαγρύπνηση. Η ταξική μας ενότητα θα σμπαραλιάσει τους σχεδιασμούς τους. Με μεγάλο πείσμα δώσαμε τη μάχη για την σημερινή Απεργία. Παρά τα εμπόδια και τις τρικλοποδιές των ανθρώπων της εργοδοσίας είμαστε εδώ και διαδηλώνουμε με τα αιτήματά μας, με σύνθημα: «Μπροστά οι δικές μας ανάγκες». Όσο κι αν χτυπάνε τα ταξικά συνδικάτα, όσο κι αν χτυπάνε το ΠΑΜΕ, εμείς θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε για την ανασύνταξη του κινήματος, για συνδικάτα γερά, μαζικά, ταξικά, που να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της σημερινής σκληρής πραγματικότητας. Ό,τι μπορούμε να πετύχουμε, θα το πετύχουμε σε αυτήν την προοπτική.»