Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 18:23
Θεσσαλία

«Μας απειλούσαν ότι θα μας κόψουν αυτιά και δάχτυλα…»






Καταδικαστικές ήταν οι αποφάσεις του Πενταμελούς Εφετείου Λάρισας για τους περισσότερους από τους κατηγορούμενους που αποτελούσαν συμμορία που λήστευε κυρίως ηλικιωμένους. Σύμφωνα με το δικαστήριο οι πέντε από τους επτά κρίθηκαν ένοχοι, ενώ στην ίδια υπόθεση εμπλέκονταν άλλοι δύο για τους οποίους όμως δεν εκδικάστηκε η έφεση και έτσι ισχύει η πρωτόδικη απόφαση. Πρόκειται για ληστείες που έγιναν πριν από περίπου πέντε χρόνια. Οι περισσότεροι ήταν αλλοδαποί, όμως ο κλεπταποδόχος ήταν Λαρισαίος που διατηρούσε ενεχυροδανειστήριο και, όπως αποδείχθηκε, έκρυβε κάποια από τα κλοπιμαία στο ψυγείο του σπιτιού του.

Εντύπωση εν τω μεταξύ προκάλεσαν οι καταθέσεις κάποιων μαρτύρων. Μια ηλικιωμένη τόνισε πως «μου είπαν πως θα μου έκοβαν το αυτί μόλις τους είπα πως δεν βγαίνει το σκουλαρίκι», ενώ ένας άλλος ηλικιωμένος ανέφερε πως «μπήκαν μέσα, μας ξύπνησαν και μας είπαν ληστεία. Δεν έβγαινε το δαχτυλίδι από το δάχτυλο της γυναίκας μου και της είπαν πως θα της κόψουν το δάχτυλο αν δεν το βγάλει», χωρίς όμως να μπορέσουν να αναγνωρίσουν αν ήταν δράστες ή όχι οι κατηγορούμενοι.

Ο ένας αλλοδαπός τιμωρήθηκε με ποινή κάθειρξης 15 ετών και 11 μηνών φυλάκισης, καθώς κρίθηκε ένοχος για τις πράξεις της συμμορίας, ληστείας, φθοράς ξένης περιουσίας, παράνομης οπλοφορίας και αποδοχής προϊόντων.

Σε άλλο αλλοδαπό επιβλήθηκε η ποινή κάθειρξης 15 ετών και φυλάκισης 6 μηνών για τις πράξεις της συμμορίας, ληστείας, επικίνδυνης σωματικής βλάβης και παράνομης οπλοφορίας.

Στον τρίτο αλλοδαπό επιβλήθηκε η ποινή 20 ετών και 6 μηνών για συμμορία, ληστεία και κλοπή κατ’ εξακολούθηση, επικίνδυνης σωματικής βλάβης, οπλοφορίας και αποδοχής προϊόντων. Στους τρεις προαναφερθέντες επιβλήθηκε και χρηματικό πρόστιμο 3.000 ευρώ.

Ο Λαρισαίος που κρίθηκε ένοχος για την πράξη της συμμορίας και της αποδοχής των προϊόντων, τιμωρήθηκε με ποινή φυλάκισης 7 ετών προς 5 ευρώ ημερησίως. Τέλος, η γυναίκα της συμμορίας τιμωρήθηκε με πέντε χρόνια φυλάκισης με την ποινή να μετατρέπεται προς 5 ευρώ ημερησίως.

 

 

Πηγή: Ελευθερία