Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 20:03
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μαρινόπουλος: Θρίλερ για εργαζόμενους και προμηθευτές -Ντόμινο «λουκέτων» φοβάται η αγορά






Μπορεί η αίτηση της Μαρινόπουλος ΑΕ για υπαγωγή στο άρθρο 99 να μην ήταν κεραυνός εν αιθρία, ωστόσο η αγορά αγωνιά για την εξέλιξη, καθώς τυχόν απόρριψη του αιτήματος θα σημάνει και τον «ξαφνικό θάνατο» για την ιστορική εταιρεία, με ντόμινο αρνητικών εξελίξεων.

Περισσότεροι από 2.500 προμηθευτές και 12.500 εργαζόμενοι αγωνιούν για την τύχη τους, που θα κριθεί σε πρώτη φάση στο Πρωτοδικείο την Παρασκευή, όπου θα συζητηθεί το αίτημα υπαγωγής της εταιρείας στον Πτωχευτικό Κώδικα, η οποία -όπως αναφέρει και στην αίτησή της- «αποτελεί τη μοναδική λύση για τη διατήρηση της λειτουργίας της, σε αυτή τη φάση, και τη σταδιακή μετάβαση στην υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που θα επιτρέψει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα».
Εάν η αίτηση της Μαρινόπουλος ΑΕ απορριφθεί την Παρασκευή, η εταιρεία αυτόματα θα πτωχεύσει, αφήνοντας στον δρόμο τους 12.500 εργαζόμενους της.

 

Τα χρέη
Ο κίνδυνος ντόμινο «λουκέτων» στην αγορά είναι κάτι παραπάνω από ορατός, αν επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο, καθώς οι προμηθευτές που δεν θα πάρουν τα οφειλόμενα και ιδιαίτερα οι μικροί -που είναι και περισσότερο ευάλωτοι- δεν πρόκειται να αντέξουν.

Την ώρα που η Μαρινόπουλος ζητούσε την προστασία της έναντι των πιστωτών με την προσωρινή αίτηση αναστολής καταδιωκτικών μέτρων εναντίον της στο πλαίσιο του Πτωχευτικού Κώδικα, προμηθευτές που διεκδικούν 30 εκατ. ευρώ κατέθεταν αίτηση πτώχευσης του Μαρινόπουλου. Επιπλέον ζητούν την ανατροπή μεταβιβάσεων ακινήτων της εταιρείας σε fund με έδρα το Κατάρ, το οποίο -όπως υποστηρίζουν- ανήκει στον μεγαλομέτοχο του Μαρινόπουλου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Μαρινόπουλος, οι υποχρεώσεις της εταιρείας τον Δεκέμβριο του 2015 έφταναν στο 1,324 δισ. ευρώ . Οι υποχρεώσεις της εταιρείας προς τον δημόσιο τομέα ανέρχονται στα 100 εκατ. ευρώ, ενώ τα δάνεια είναι 337 εκατ. ευρώ και οι οφειλές από leasing 159 εκατ. ευρώ. Οι οφειλές στους εργαζόμενους φτάνουν στα 4,2 εκατ. ευρώ.

Οσον αφορά τους εργαζόμενους του ομίλου, έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση τις 11 π.μ., στα κεντρικά γραφεία στον Αλιμο.

 

Σχέδιο εξυγίανσης
Η υπαγωγή της εταιρείας σε διαδικασία εξυγίανσης αποτελεί τη μοναδική λύση για τη διατήρηση της λειτουργίας της, σε αυτή τη φάση, και τη σταδιακή μετάβαση στην υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που θα επιτρέψει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα αναφέρει η εταιρία σε σχετική ανακοίνωση. Η εταιρία κάνει λόγο για 15ετές πλάνο εξυγίανσης και για δραστική μείωση του κόστους χωρίς απολύσεις. Αναφορικά με τους εργαζόμενους, ο στόχος της είναι να εξοφληθούν εντός ενός έτους.

«Κύρια σημεία του σχεδίου αυτού αποτελούν η βελτίωση της απρόσκοπτης λειτουργίας, η αύξηση των πωλήσεων, η βέλτιστη αξιοποίηση των καναλιών διανομής και η πλήρης αναδιοργάνωση της χρηματοοικονομικής λειτουργίας και διαχείρισης. Στην παρούσα φάση η ένταξη της εταιρείας σε διαδικασία εξυγίανσης είναι μονόδρομος, καθώς αποτελεί τη μόνη επιλογή για τη διασφάλιση της λειτουργίας της ως μια βιώσιμη οικονομική μονάδα με βασικά οφέλη τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, και της διασφάλισης των οφειλών προς τους προμηθευτές που αποτελούν βασικές προτεραιότητες της Διοίκησης. Η εταιρεία παραμένει σε συνεχείς συζητήσεις με τις τράπεζες και θα επανέλθει με σχετικές ενημερώσεις αναφορικά με την πορεία του σχεδιασμού της», αναφέρει ανακοίνωση της εταιρείας.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εργασίας παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στον κλάδο του λιανεμπορίου και ιδιαίτερα στην εταιρεία Μαρινόπουλος. Θεωρεί ως προτεραιότητα τη διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας των εργαζομένων, αλλά και τη διασφάλιση της οικονομικής και εργασιακής ισορροπίας στην εφοδιαστική αλυσίδα που εξαρτάται από αυτήν.

 

Το deal με Σκλαβενίτη
Στον αέρα βρίσκεται και η συμφωνία με την εταιρεία Σκλαβενίτης, σύμφωνα με την οποία θα αναλάμβανε τα 33 υπερμάρκετ της Μαρινόπουλος. Πέρα από το γεγονός ότι είχε «σκαλώσει» και πριν καταθέσει αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 η Μαρινόπουλος, τα δεδομένα έχουν αλλάξει άρδην. Η συμφωνία έχει πλέον ναυαγήσει και από την απόφαση της Παρασκευής -και το αν θα γίνει δεκτό το σχέδιο εξυγίανσης της εταιρείας- θα εξαρτηθεί αν η κυρίαρχη στον χώρο του λιανεμπορίου Σκλαβενίτης θα ξαναδεί υπό άλλο πρίσμα το σχέδιο.

Πηγή: iefimerida.gr