Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024 09:39
Τοπικά

Μαζική συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στον Βόλο κατά του πολυνομοσχεδίου






Μαζική και μαχητική ήταν η συγκέντρωση και πορεία που πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα στον Βόλο το ΠΑΜΕ και δεκάδες άλλοι συνδικαλιστές και εργαζόμενοι που συμπορεύτηκαν μαζί του, στην συγκέντρωση και πορεία ενάντια στο πολυνομοσχέδιο και τα μέτρα που αυτό φέρνει.

Στη συγκέντρωση χαιρετισμό απηύθυνε ο Γιώργος Ρούσσας πρόεδρος του συλλόγου συνταξιούχων ΙΚΑ Μαγνησίας εκ μέρους του συντονιστικού των συνταξιουχικών οργανώσεων ο οποίος μεταξύ άλλων κάλεσε τους συνταξιούχους και του εργαζόμενους να δώσουν αγωνιστική απάντηση κατά την επίσκεψη του υπουργού Υγείας την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου στις 12 το μεσημέρι. Και σημείωσε χαρακτηριστικά πως “Με τη φιέστα που οργανώνουν, εγκαινιάζοντας εν έτει 2018 (!!!), το Μαγνητικό τομογράφο, θέλουν να συγκαλύψουν τις τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές και ιατρικό προσωπικό”.

Βασικός ομιλητής ήταν ο Κώστας Στεργίου πρόεδρος του συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας ΅Μ. ΅Παπαρήγας΅. Πιο συγκεκριμένα ο Κ. Στεργίου τόνισε:

“Σήμερα οι Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα που είναι στη δύναμη του ΠΑΜΕ αποφάσισαν την απεργιακή απάντηση στα νέα μέτρα της κυβέρνησης, παρά την τρομοκρατία της εργοδοσίας σε πολλούς χώρους δουλειάς, παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να δημιουργήσει κλίμα εφορίας με το παραμύθι της «ανάπτυξης», αλλά και την λυσαλέα άρνηση και επίθεση στην απεργία από τους ξεπουλημένους εργοδοτικούς και κυβερνητικούς συνδικαλιστές, που ελέγχουν τη ΓΣΕΕ και πολλές άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις, με τη στήριξη εργοδοτών και κυβέρνησης.

Να το γράψουν καλά στο μυαλό τους ότι και να περάσουν τα μέτρα –θα μείνουν στα χαρτιά. Η εργατική τάξη με το κίνημα της θα οργανωθεί και θα το αντιπαλέψει στην πράξη, ώστε να μην εφαρμοστεί. Δώσαμε μια μάχη μέχρι τώρα με κινητοποιήσεις, συλλαλητήρια και τοπικά αλλά και πανελλαδικά εδώ και ένα μήνα. Και εδώς στο Βόλο τα σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ  πραγματοποιήσαμε δεκάδες περιοδείες και συσκέψεις , μπήκαμε μπροστά για να ακυρωθούν προχθες Τεταρτη οι πλειστηριασμοί, είμαστε παρών σε κάθε μικρό ή μεγάλο πρόβλημα μέσα σε χώρους δουλειάς. Έχουμε τη δύναμη και έτσι θα συνεχίσουμε και το επόμενο διάστημα , να μπλοκάρουμε τα αντιλαϊκά τους σχέδια.

Η σημερινή απεργία και συγκέντρωση μας, αποτελεί απάντηση στην συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, στην ΕΕ και στην μεγαλοεργοδοσία που εντείνουν την βάρβαρη επίθεση σε βάρος της εργατικής τάξης, των μικρών αγροτών και ΕΒΕ για να αυξήσουν τα κέρδη τους.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώνει την παραγγελία που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση, προσπαθώντας να χτυπήσει το δικαίωμα στην απεργία του α βαθμιου σωματείου. Το δικαίωμα στην απεργία είναι μια κατάκτηση για την οποία γενιές και γενιές εργατών έχουν χύσει το αίμα τους. Δεν θα το κάνουμε δώρο στα αφεντικά και στο πολιτικό προσωπικό τους. Υλοποιούν κατά γράμμα τις παραγγελίες του μεγάλου κεφαλαίου, φέρνοντας νέο γύρο ασφυκτικών μέτρων “δημοσιονομικής προσαρμογής” αλλά και καταστολής των εργατικών – λαϊκών αγώνων, με προμετωπίδα το χτύπημα του δικαιώματος στην απεργία, την επέκταση των πλειστηριασμών, δουλεύοντας για την προστασία της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Μάλιστα ξεδιάντροπα η τοπική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε ανακοίνωση χθες με την οποία διανθίζει την απόφαση της κυβέρνησης για το χτύπημα στην απεργία, ονομάζοντας την «δημοκρατική» απόφαση. ΚΑΤΩ ΤΑ ΞΕΡΑ ΣΑΣ, η απεργία είναι δικαίωμα των εργατών και αυτοί αποφασίζουν για αυτή και μόνο. Δεν τους έπιασε ο πόνος για τη λειτουργία του Αβάθμιου σωματείου, αλλά μέσα στην εργασιακή ζούγκλα που έχουν φτιάξει για την εργατική τάξη, θέλουν να την φιμώσουν κιόλας, να καταργήσουν ένα δικαίωμα που κατακτήθηκε με αγώνες και με αίμα χιλιάδων εργατών.

Ας αφήσουν τη δημοκρατικόφάνια δεν πείθουν κανένα, όταν την ίδια στιγμή δίνουν το δικαίωμα στην εργοδοσία να δημιουργεί ενώσεις προσώπων και να φτιάχνει σωματεία που θα λειτουργούν κατ’εντολή τους.

ΕΙΝΑΙ ΞΕΔΙΑΝΤΡΟΠΟΙ. Είναι τέτιοα η πρεμούρα τους να περάσουν τα μέτρα των βιομηχάνων που δε δίαστασαν να αποκαλέσουν τις κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ ‘πολιτική αλητεία’, είχαν το θράσσος να αποκαλέσουν τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Οικοδόμων ‘φασίστα’. Η κατρακύλα τους δεν έχει τέλος!

Το είπαμε και το ξαναλέμε ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΕΙ

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ανοίγει το 2018, με ένα νέο γύρο επίθεσης στη ζωή της εργατικής-λαϊκής οικογένειας, φέρνοντας για ψήφιση στη Βουλή νέο αντεργατικό-αντιλαϊκό Πολυνομοσχέδιο, με τα προαπαιτούμενα για να κλείσει την 3η αξιολόγηση με τους συνεταίρους της Ε.Ε και ΔΝΤ, που θα πλήξουν ακόμα περισσότερο τους εργαζόμενους και ταυτόχρονα θέλει να βάλει στο «γύψο» το δικαίωμα στην απεργία και στην συνδικαλιστική δράση των εργαζομένων, επιδιώκοντας έτσι να εξυπηρετήσει καλύτερα την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Το «μεταμνημονιακό μέλλον» που αναφέρει η κυβέρνηση, πατάει πάνω στους αντεργατικούς νόμους των προηγούμενων ετών που ήρθαν για να μείνουν, αλλά και στα διαρκή μέτρα που φέρνει ανά τρίμηνο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μιας και μέχρι το 2060 θα είναι σε ισχύ η εποπτεία και σε κάθε «στραβοπάτημα» θα παίρνουν νέα μέτρα σε βάρος της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.

Τα περί εξόδου από τα μνημόνια, είναι «αέρας κοπανιστός» για να πιαστεί στον ύπνο ο λαός. Η ανάπτυξη που υπόσχεται η κυβέρνηση, σημαίνει ένταση της εκμετάλλευσης, για να διαμορφώνεται το κατάλληλο περιβάλλον για τους διάφορους «επενδυτές».

Όσο κι αν λέει η κυβέρνηση ότι επιστρέφουμε στην «κανονικότητα», η εργασιακή ζούγκλα, που έχει συνδιαμορφώσει με τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ, γίνεται όλο και πιο άγρια.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, ότι πολλοί εργοδότες και φέτος δεν κατέβαλαν δώρο Χριστουγέννων στους εργαζόμενους. Πολλοί το καταθέτουν στον τραπεζικό λογαριασμό του εργαζόμενου και μετά τον αναγκάζουν με την απειλή της απόλυσης, να επιστρέψει το σύνολο ή μέρος αυτού πίσω, κι αν αρνηθεί απολύεται.

Αυτό το πρόβλημα έχει επεκταθεί και στην καταβολή του μισθού, αφού υπάρχουν και στην περιοχή μας, εργοδότες που βάζουν τον μισθό στον τραπεζικό λογαριασμό του εργαζόμενου και τον αναγκάζουν, μέρος αυτού να το επιστρέψει στον εργοδότη, κάτω από την απειλή της απόλυσης.

Σε πολλές επιχειρήσεις, εργαζόμενοι προσλαμβάνονται με συμβάσεις 4ωρης ημερήσιας εργασίας, αλλά στην πράξη αναγκάζονται με την απειλή της απόλυσης, να εργάζονται 8 και πλέον ώρες, χωρίς όμως να αμείβονται και να ασφαλίζονται για τις επιπλέον ώρες.

Σε αρκετές επιχειρήσεις οι εργαζόμενοι έχουν αρκετούς μήνες να πληρωθούν, άλλες αναγκάζουν τους εργαζόμενους να εργάζονται υπερωρίες και αργίες, χωρίς να πληρώνονται γι’ αυτές, σε άλλες να τους δίνουν κουπόνια έναντι του μισθού ή της υπερωρίας που δούλεψαν.

Αυτή την κατάσταση ονομάζουμε ζούγκλα και αυτή η κατάσταση είναι που δεν αφήνει κανένα περιθώριο αναμονής ή υπομονής. Να σκεφτούμε λοιπόν, σε ποια κατεύθυνση πρέπει να προσανατολιστεί η σκέψη μας και η κατεύθυνση μας.

Μπορούμε συνάδελφοι να περιμένουμε από τις ηγεσίες τύπου ΓΣΕΕ, EKB να ηγηθούν ένος κινήματος που θα βάλει μπροστά τα συμφέροντα μας?

Είναι δυνατόν συνδικαλιστές εκλεγμένοι από τους ίδιους τους εργαζόμενους, για τα συμφέροντα τους να καταψηφίζουν την απεργία μέσα σε συνθήκες εργασιακής γαλέρας και καταστρατήγησης του δικαιώματος της απεργίας?

Είναι λογικό να περνάνε τέτοια μέτρα και η ΓΣΕΕ, το ΕΚΒ να είναι ενάντια στην απεργία?

Ο στόχος είναι καθαρός και εμείς πρέπει να τα λέμε ανοιχτά και καθαρά, ΘΕΛΟΥΝ το εργατικό κίνημα συνένοχο και τον κάθε εργάτη και εργάτρια να σκέφτεται και να δρα μακριά από την οργανωμένη διεκδίκηση, μακριά από το σωματείο ή το συνδικάτο του.

Ο στόχος είναι να εγκλωβιστούν οι νέες γενιές στα αδιέξοδα αυτών των πολιτικών και να μην σηκώνεται το ανάστημα ούτε για τα αυτονόητα.

Υπήρχε ποτέ περίπτωση με οργανωμένο κίνημα να μην δίνονταν το δώρο Χριστουγέννων ή ο μισθός στην ώρα του? Υπήρχε πιθανότητα να μην είχαμε μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς?

Να σκεφτούμε καλά και να δράσουμε ανάλογα, δυναμώνοντας τα ταξικά συνδικάτα, με νέες δυνάμεις. Κάνουμε αποφασιστικό βήμα στην ανασυγκρότηση και λειτουργία όλων των σωματείων, δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για να μην μας βρουν ανοργάνωτους οι εξελίξεις, να παλέψουμε από καλύτερες θέσεις. Βάζουμε στην άκρη τις φωνές του συμβιβασμού και της υποταγής και εμείς που παράγουμε ΟΛΟ τον πλούτο, τον διεκδικούμε και τον κάνουμε κτήμα μας.

Δεν πρέπει να υποταχτούμε, ως εργάτες,  στις αυταπάτες που καλλιεργούν όλα τα κόμματα της πλουτοκρατίας, ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, όλοι όσοι θέλουν τους εργαζόμενους να κάνουν θυσίες στο διηνεκές για τα κέρδη των καπιταλιστών. Στις αυταπάτες που καλλιεργούν όσοι έχουν υπογράψει μνημόνια διαρκείας και κόφτες που θερίζουν τη ζωή και το μέλλον των οικογενειών μας.

Δε θα δείξουμε καμία ανοχή στην υλοποίηση των αντιλαϊκών μέτρων της κυβέρνησης, στα νέα μέτρα που ετοιμάζουν. Στους εκβιασμούς και στα διλλήματα που προβάλλουν για να κλείσουν τη συμφωνία της 3ης αξιολόγησης.

Απορρίπτουμε αγωνιστικά την απάτη της δήθεν δίκαιης ανάπτυξης, που επαγγέλλεται η κυβέρνηση και η μεγαλοεργοδοσία. Η καπιταλιστική ανάπτυξη, φέρνει νέα μέτρα τα οποία θα προστεθούν πάνω στα παλιότερα που πολλά τώρα αρχίζουν να υλοποιούνται, τα οποία δεν μπορούν να κρυφθούν ούτε από τη σιωπή ούτε από τα ψέματα τους, ούτε από την μπόχα και τα σκάνδαλα τους, που χρησιμοποιούν κυβέρνηση και ΝΔ.

Ετοιμάζονται νέες μειώσει από το 2019 στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές. Ήδη από 1/1/18 εργαζόμενοι και συνταξιούχοι με 9000 ευρω εισόδημα θα πληρώνουν 1,5% φόρο παραπάνω κάθε μήνα, λόγω της κατάργησης της έκπτωσης για 1 εκ φορολογούμενους καταργείται η έκπτωση φόρου για ιατρικές δαπάνες, περικόπτεται το επίδομα θέρμανσης κατά 50%, ενώ σε αρκετούς θα κοπεί τελείως.

Ο κρατικός προϋπολογισμός προβλέπει νέα προνόμια και ενισχύσεις των επιχειρηματικών ομίλων, αλλά επιπλέον χτύπημα του λαϊκού εισοδήματος, με κλιμάκωση της φοροληστείας, των περικοπών κοινωνικών επιδομάτων και για τη δημόσια υγεία-πρόνοια, εκπαίδευση νέες ιδιωτικοποιήσεις. Αυτά τα μέτρα κάνουν ότι δεν είναι μέτρα , όταν μας λένε ότι κλείνει η αξιολόγηση χωρίς επιπρόσθετα βάρη στις πλάτες των εργατών και των λαϊκών στρωμάτων.

Κανείς εργαζόμενος δε μπορεί να κάτσει σπίτι του τώρα. Κανείς δε μπορεί να ισχυριστεί ότι μόνος του μπορεί να βρει μια λύση. Η κυβέρνηση και η εργοδοσία θα τον βρίσκουν ξεμοναχιασμένο για να τον στύψουν ακόμα περισσότερο. Κανείς μόνος λοιπόν απέναντι στην αντιλαϊκή επίθεση. Όλοι στον αγώνα. Όλοι στη μάχη

Παίρνουμε παράδειγμα από τους αγώνες των μεταλλεργατών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης που πρόσφατα και μετά από 9 μήνες σκληρούς αγώνες υπέγραψαν ΣΣΕ. Αυτοί οι αγώνες μαζί με τους αγώνες υπόλοιπων κλάδων, όπως και στο δημόσιο όπου η πάλη ενάντια στην αξιολόγηση που προσπαθεί να επιβάλει η κυβέρνηση είχε πολύ μεγάλη συμμετοχή, μαζί με τους αγώνες των συνδικάτων που αναπτύσσονται ενάντια στις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση δε θα ξεμπερδέψει εύκολα.

Είναι εστίες αντίστασης που δεν κρατούν απλά τη φωτιά αναμμένη αλλά έχουν τη δική τους πολύ σημαντική συμβολή στη γενικότερη αγωνιστική ανάταση των εργαζομένων. Γι’ αυτό τέτοιες και άλλες εστίες αντίστασης πρέπει να ανάψουν, να φουντώσουν, να στηριχτούν. Να δυναμώσει η αλληλεγγύη σε όσους αγωνίζονται και να ενώσουμε όλες αυτές τις μάχες σε γενική αναμέτρηση με την εργοδοσία ως τάξη.

Μπροστά μας έχουμε πολλά μέτωπα.

Αρκετά πληρώσαμε την κρίση του κεφαλαίου, δεν θα πληρώσουμε και την ανάπτυξη του. Να πληρώσει την κρίση και το χρέος η πλουτοκρατία που το δημιουργεί. Δεν δεχόμαστε να ζούμε με ψίχουλα.

Ήρθε η ώρα να βάλουμε τέρμα στις αυταπάτες και στον φόβο, να πάρουμε στα χέρια μας την υπόθεση της οργάνωσης της πάλης μας σε κάθε χώρο δουλειάς, κλάδο γενικότερα, για την επιστροφή όλων όσων μας άρπαξαν τα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης και για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας.

Βάζουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες και διεκδικούμε:

ΝΑ ΜΗΝ ΨΗΦΙΣΕΙ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ, ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ Α ΒΑΘΜΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ.

ü Να σταματήσει ΤΩΡΑ η αντεργατική νομοθεσία για την απεργία που αλυσοδένει τη λειτουργία των συνδικάτων.

ü Άμεσα να υπογραφεί η ΕΓΣΣΕ και επαναφορά με νόμο στα 751 ευρώ για όσους αμείβονται με τον κατώτερο μισθό και στα 33,57 ευρώ για όσους αμείβονται με το κατώτερο ημερομίσθιο.

ü Άμεση επαναφορά των κλαδικών ΣΣΕ, καθολική ισχύ και υποχρεωτικότητα των ΣΣΕ. Εφαρμογή της μετενέργειας μέχρι την υπογραφή νέας ΣΣΕ, χωρίς κανένα περιορισμό. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο δημόσιο.

ü Αμεση επαναφορά της 13η και 14η σύνταξη σε όλους τους συνταξιούχους, καμία σύταξη κάτω από 600 ευρω.

ü Αφορολόγητο ατομικό όριο 20000 ευρω και 5000 για κάθε παιδί.

ü Απαγόρευση πλειστηριασμών για την εργατική λαϊκή οικογένεια.

ü Επίδομα 600 ευρω το μήνα σε όλους τους ανέργους.

ü Καμία απόλυση και ελαστική μορφή εργασίας. Πλήρη και σταθερή εργασία για όλους με ΣΣΕ, αυξήσεις στους μισθούς και σύγχρονα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Νομοθετική ρύθμιση 7ωρης-5μερης-35ωρη εργασία, χωρίς μείωση μισθών και νομοθετική ρύθμιση της Κυριακής αργίας.

Αυτά τα αιτήματα μας για την άμεση ανακούφιση της εργατική λαϊκής οικογένειας ξέρουμε καλά πως δεν λύνουν ριζικά τα μεγάλα προβλήματα που γεννά και αναπαράγει διαρκώς το καπιταλιστικό σύστημα που ζούμε. Σκοπός είναι η ικανοποίηση των μεγάλων αναγκών της κοινωνίας, για αυτό η πάλη μας με αυτό το πλαίσιο πρέπει να συνδέεται αναγκαστικά με την πάλη για έναν εντελώς διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, που θα συμφέρει του εργάτες , τους αγρότες, και τους ΕΒΕ. Για να έρθει η εργατική τάξη στην εξουσία, να κοινωνικοποιήσει τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, για να αναπτυχθούν όλοι οι κλάδοι της οικονομίας προς όφελος του λαού.

Τα παντα μπορούν να αλλάξουν αν οργανωθεί η εργατική τάξη και μπει μαζικά σε αυτό τον αγώνα.

Σήμερα υπάρχουν ακόμα περισσότερες αποδείξεις για να καταλάβει και ο πιο δύσπιστος που το πάνε.

Η ανάπτυξή τους έρχεται ήδη στο έδαφος και στα αρνητικά για το λαό αποτελέσματα της μεγάλης αντιλαϊκής επίθεσης και όλων των μέτρων που θα παραμένουν ακριβώς για να δυναμώνουν την εκμετάλλευση και τις επόμενε δεκαετίες. Δεν είναι τυχαίο ότι η συζήτηση για τη μετά μνημόνιο εποχή αφορά ακριβώς αυτό. Την επέκταση και το βάθεμα των αντιλαϊκών πολιτικών.

Τους απαντάμε όμως. Δε θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί.

Κυβέρνηση και επιχειρηματικοί όμιλοι θα μας βρίσκουν συνέχεια μπροστά τους.

Για να μην περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης  και μετά την 3η αξιολόγηση.

Για να μην υπάρξουν νέες θυσίες των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των λαϊκών στρωμάτων ώστε να αβγατίζουν τα κέρδη τους οι μονοπωλιακοί όμιλοι”.