Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024 15:45
Τοπικά

Μαγνησία: «Γυμνές» οι Σποράδες απέναντι στα έκτακτα φαινόμενα






Το θέμα της «γύμνιας» των νησιών των Β. Σποράδων στο θέμα των έκτακτων αναγκών που προκύπτουν από θεομηνίες, σεισμούς, πλημμυρικά φαινόμενα, πυρκαγιές , τονίστηκε στην ημερίδα για το μετριασμό των επιπτώσεων έντονων καιρικών φαινομένων που διοργανώθηκε στη Σκόπελο από το Δήμο και την ΠΕΔ Θεσσαλίας το περασμένο Σάββατο. Επιπλέον στην κοινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σκοπέλου και του Δ.Σ. της ΠΕΔ Θεσσαλίας την Παρασκευή το απόγευμα στη Σκόπελο, τονίστηκε η ανάγκη στελέχωσης υπηρεσιών αιχμής των περιφερειακών δήμων και δη των τεχνικών.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε στην ΕΡΤ Βόλου ο δήμαρχος Σκοπέλου Χρ. Βασιλούδης, το θέμα της υποστελέχωσης των τεχνικών υπηρεσιών τέθηκε από τον ίδιο αλλά αποδείχθηκε ότι απασχολεί όλους τους Περιφερειακούς Δήμους. Αποφασίστηκε να το θέσουν στην ΚΕΔΕ και στο υπουργείο γιατί πρέπει να εξευρεθεί λύση. Ο δήμαρχος Σκιάθου Δημ. Πρεβεζάνος έθεσε επίσης το θέμα του θεσμού του Γ.Γ. του δήμου, κάτι που δεν προβλέπει ο Καλλικράτης για μικρούς δήμους. «Θα επιλύαμε πολλά προβλήματα με ένα εξειδικευμένο σε θέματα διοίκησης άτομο, όπως ο Γ.Γ., αν μας επέτρεπαν να προχωρήσουμε σε πρόσληψη, ως μια μετακλητή θέση, όπως π.χ. στο δήμο Βόλου» επισήμανε.

Αναφορικά με τα θέματα πολιτικής προστασίας τονίστηκε ότι είναι άμεση ανάγκη να συνταχθεί ολοκληρωμένη μελέτη για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Σκοπέλου, αλλά και να επικαιροποιηθούν γενικότερα τα σχέδια αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών. Όλα αυτά όμως απαιτούν κονδύλια, που δεν υπάρχουν. «Στο δήμο Σκιάθου το ποσό για ένα χρόνο ανέρχεται 32.000 ευρώ. Αυτό το ποσό είναι πολύ μικρό» εξήγησε ο κ. Πρεβεζάνος. «Θα πρέπει να διαθέσουμε χρήματα για αγορά μηχανημάτων, να μπορούμε να τα συντηρούμε και να έχουμε και προσωπικό. Οι Σποράδες δυστυχώς και σεισμόπληκτες είναι και πολλές πυρκαγιές εκδηλώνονται και πλημμύρες. Τα προβλήματα είναι μεγάλα και εμείς είμαστε κυριολεκτικά γυμνοί» τόνισε ο κ. Πρεβεζάνος.