Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024 09:58
Τοπικά

Μαγνησία: Γιατροί καλούνται να επιστρέψουν 466.000 ευρώ στον ΕΟΠΥΥ






Καλούνται να επιστρέψουν στον ΕΟΠΥΥ εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ λόγω υπερσυνταγογράφησης εξετάσεων και ιατρικών αναλώσιμων. Στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Βόλου συζητήθηκε την Τρίτη η αγωγή κατά τριών ιδιωτών γιατρών στη Μαγνησία και δύο εμπόρων ιατρικών αναλώσιμων, μετά την έκδοση πορίσματος – καταπέλτη.

Η επίδικη υπόθεση αφορά στο χρονικό διάστημα 2007-2011. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ειδική Υπηρεσία του ΙΚΑ μετά από έλεγχο αποκάλυψε ότι το ασφαλιστικό ταμείο κακώς επιβαρύνθηκε με 466.000 ευρώ. Το θέμα είχε αναδείξει και ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, με δημοσίευμά του με το οποίο ενημέρωνε για την υπερσυνταγογράφηση εξετάσεων και ιατρικών αναλώσιμων, μετά τις αποκαλύψεις των ελέγχων του ΙΚΑ για χορήγηση μαϊμού συντάξεων και επιδομάτων.

Η έρευνα, όπως είχε επισημάνει ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, είχε ξεκινήσει μετά από καταγγελίες ασφαλισμένων. Ο Πρωτοβάθμιος έλεγχος είχε δείξει τσιμπημένες συνταγές σε συγκεκριμένες παθήσεις και είχε ανάψει το πράσινο φως για εξονυχιστικό έλεγχο. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πορεία της έρευνας αποδείχτηκε ότι ασφαλισμένοι σε ένα ποσοστό τους δεν είχαν υποβληθεί σε εξετάσεις, ούτε και είχαν παραλάβει ιατρικά αναλώσιμα… Ο ΕΟΠΥΥ κοινοποίησε το πόρισμα του ελέγχου στην Εισαγγελία Βόλου, η οποία παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

Παράλληλα «κυνήγησε» τους φερόμενους ως εμπλεκόμενους στην υπόθεση γιατρούς και εμπόρους με την κατάθεση αγωγής αποζημίωσης. Στο Πολυμελές Πρωτοδικείο επί ώρες εξετάζονταν πέντε μάρτυρες, τρεις από την πλευρά του ΕΟΠΥΥ και δύο από την πλευρά των εναγόμενων.

Οι εναγόμενοι πάντως αρνούνται την κατηγορία. Οι μάρτυρες υπεράσπισής τους ισχυρίστηκαν ότι το εν λόγω ποσό δικαιολογείται, και υποστήριξαν ότι ανάλογα πορίσματα του ΕΟΠΥΥ είναι αόριστα και σκοπό έχουν να βλάψουν συγκεκριμένους ανθρώπους. Υπάρχει, είπαν, μία διάθεση να μπουν στο μικροσκόπιο επιλεκτικά ορισμένοι επαγγελματίες σε σχέση με άλλους.

Οι μάρτυρες κατηγορίας από την άλλη, επέμειναν ότι το πόρισμα είναι τεκμηριωμένο και ότι συντάχθηκε με βάση τις καταθέσεις πολλών ασφαλισμένων. Η απόφαση του δικαστηρίου θα εκδοθεί μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

Πόρισμα – «φωτιά»

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πόρισμα ελέγχου καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το ασφαλιστικό ταμείο κακώς επιβαρύνθηκε με το ποσό των 466.000 ευρώ. Καταδεικνύει εξετάσεις, οι οποίες ενώ φαίνεται ότι πληρώθηκαν, ωστόσο δεν υλοποιήθηκαν ποτέ. Οι ασφαλισμένοι, όπως προκύπτει από τις καταθέσεις, σε ένα ποσοστό δήλωσαν ότι δεν είχαν κάνει τις εξετάσεις ή δεν είχαν παραλάβει ιατρικά αναλώσιμα. Στο πόρισμα επισυνάπτεται η λίστα με τα ιατρικά αναλώσιμα, που αν και επιβάρυναν τον Οργανισμό, ωστόσο δεν παραδόθηκαν και στους ασφαλισμένους του. Σχετικά με τις ιατρικές εξετάσεις, ένας μεγάλος αριθμός αυτών φαίνεται να αφορά σε triplex.

Συγγενική σχέση μεταξύ των κατηγορουμένων

Όπως προκύπτει από το πόρισμα, υπάρχει συγγενική σχέση μεταξύ των κατηγορουμένων. Τα ιατρικά αναλώσιμα που συνταγογραφούνταν φέρεται ότι πωλούνταν από ιδιαιτέρως οικεία πρόσωπα δύο εκ των εναγόμενων γιατρών. Οι ελεγκτές καταδεικνύουν τον τόπο πώλησης των ιατρικών αναλώσιμων, κατονομάζοντας τους επαγγελματίες που υπέβαλαν τις καταστάσεις – τιμολόγια για πληρωμή από τον ΕΟΠΥΥ.

Το ποινικό κομμάτι

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, η πρόταση του εισαγγελέα για τις διώξεις που έχουν ασκηθεί κατά των κατηγορουμένων είναι απαλλακτική. Ο Εισαγγελέας προτείνει την αρχειοθέτηση της υπόθεσης. Η προκαταρκτική εξέταση που είχε ασκηθεί ολοκληρώθηκε και ασκήθηκαν διώξεις. Μετά την πρόταση του Εισαγγελέα αναμένεται να εκδοθεί βούλευμα.