Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024 12:58
Ελλάδα

Μέτωπο δημάρχων για τους μετανάστες






«Μέτωπο» με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής άνοιξαν τέσσερις δήμαρχοι της νότιας Αθήνας, που διαφωνούν με τη μετατροπή των χώρων φιλοξενίας προσφύγων σε δομές φιλοξενίας για παράτυπους μετανάστες, ενώ επισημαίνουν ότι παρότι υπήρχε δέσμευσή του για κλείσιμο της δομής στο Ελληνικό, κάτι τέτοιο δεν έχει ακόμη συμβεί.

Μετανάστες από την Ειδομένη στο κλειστό στάδιο του Τάε Κβον Ντο. Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής αναζητεί σχέδιο για τη μετακίνηση των μεταναστών από το γήπεδο μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου, λόγω προγραμματισμένων αγώνων

Με επιστολή τους προς τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, οι δήμαρχοι Αλίμου, Γλυφάδας, Ελληνικού – Αργυρούπολης και Παλαιού Φαλήρου αναφέρουν: «Μαθαίνουμε ότι υπάρχει σχέδιο εγκατάστασης χιλιάδων μεταναστών στο πρώην αεροδρόμιο, σε ερειπωμένα κτίρια και αντίσκηνα. Δηλώνουμε κατηγορηματικά αντίθετοι. Δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπεί ο χώρος σε ”αποθήκη ψυχών”, αφού δεν πληρεί καμία απολύτως προϋπόθεση φιλοξενίας».

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής βρίσκεται σε αναζήτηση σχεδίου για τους μετανάστες που μεταφέρθηκαν από την Ειδομένη στην Αθήνα, καθώς θα πρέπει να αποχωρήσουν από το κλειστό γήπεδο του Τάε Κβον Ντο στο Φάληρο μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου, λόγω προγραμματισμένων αγώνων που ξεκινούν στον χώρο στις 17 Δεκεμβρίου.

Οι 1.200 μετανάστες που διαμένουν στον χώρο, καλούνται σε διάστημα ενός μηνός να υποβάλουν αίτημα είτε χορήγησης πολιτικού ασύλου είτε οικειοθελούς επιστροφής. Εφόσον δεν προχωρήσουν σε κάποια από αυτές τις ενέργειες, θα δρομολογηθεί η διαδικασία της υποχρεωτικής επιστροφής στις χώρες από τις οποίες κατάγονται.

Ψάχνουν χώρους
Ο Γιάννης Μουζάλας, επισκεπτόμενος χθες το γήπεδο, δεσμεύτηκε ότι στο άμεσο μέλλον θα υπάρξουν κι άλλοι προσωρινοί, εναλλασσόμενοι χώροι φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων, οι οποίοι όμως δεν έχουν μέχρι στιγμής ανευρεθεί. «Δεν ξέρω πού θα πάνε οι μετανάστες μετά από εδώ», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στις συνθήκες που διαμένουν, ο κ. Μουζάλας υποστήριξε ότι το κράτος είναι υποχρεωμένο να παράσχει στέγαση και διαμονή, σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής και σίτισης. Επίσης σημείωσε ότι λόγω της οικονομικής κρίσης, οι δομές δεν είναι οι κατάλληλες, ωστόσο «προσπαθούμε οι άνθρωποι αυτοί να μην κοιμούνται κάτω, να κάνουν μπάνιο και να έχουν τουαλέτες και φαγητό. Η εναλλακτική ήταν να κοιμούνται στα χωράφια».

Αντίδραση και από Καμίνη
Πάντως, ενώ χθες μεταφέρθηκαν από την Ειδομένη στην Αθήνα περίπου 2.300 μετανάστες, που είχαν εγκλωβιστεί στη συνοριακή γραμμή με την ΠΓΔΜ, αυτήν τη στιγμή στο γήπεδο του Τάε Κβον Ντο διαμένουν περίπου 1.200 μετανάστες, καθώς οι υπόλοιποι αποχώρησαν με προορισμό το κέντρο της Αθήνας.

Το γεγονός προκάλεσε την αντίδραση του δημάρχου Αθηναίων, Γιώργου Καμίνη, που προειδοποίησε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ο εγκλωβισμός παράτυπων μεταναστών στη χώρα μας. «Δεν πρόκειται να δεχθώ να επαναληφθούν φαινόμενα του 2012 και του 2014, όταν άνθρωποι χωρίς στοιχειώδη μέσα βιοπορισμού, περιπλανιούνταν στην Αθήνα, προκαλώντας προβλήματα στη λειτουργία της πόλης», τόνισε ο κ. Καμίνης, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Παράλληλα, η Frontex άναψε χθες το «πράσινο φως» για την αποστολή ομάδων ταχείας αντίδρασης (RABIT) στα νησιά του Αιγαίου, εγκρίνοντας το σχετικό αίτημα που υπέβαλε η Ελλάδα την προηγούμενη εβδομάδα. Η παρουσία τους αποσκοπεί στην καλύτερη διαχείριση των αφίξεων προσφύγων και μεταναστών, ενώ σύμφωνα με τον διευθυντή της Frontex, Φαμπρίς Λεζερί, οι ομάδες θα επιτρέψουν την αύξηση των θαλάσσιων και χερσαίων περιπολιών, αλλά και την πιο εύκολη ταυτοποίηση όσων φτάνουν στα νησιά.

Εντός των επόμενων 5 ημερών, η Ελλάδα καλείται να συμφωνήσει σε ένα επιχειρησιακό σχέδιο, που θα φέρει την υπογραφή του εκτελεστικού διευθυντή του οργανισμού, Φαμπρίς Λεζερί. Για την ανάπτυξη των ομάδων RABIT απαιτείται η χώρα μας να διαθέσει περισσότερους συνοριοφύλακες που θα επιχειρούν παράλληλα με αυτούς της Frontex.

Σύμφωνα με τον κ. Λεζερί, «η ενεργοποίηση του μηχανισμού θα αναβαθμίσει την επιχείρηση ”Ποσειδών” στο Αιγαίο», όπου ήδη επιχειρούν 16 σκάφη και περισσότεροι από 260 συνοριοφύλακες της Frontex.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στη νέα επιχείρηση θα μετέχουν οι 448 συνοριοφύλακες που παραχωρήθηκαν από τα κράτη της ΕΕ, ενώ θα αυξηθούν τα σκάφη και οι περιπολίες. Η επιχείρηση θα επικεντρωθεί στη διενέργεια ελέγχων ασφαλείας αλλά και στην ταυτοποίηση δακτυλικών αποτυπωμάτων.