Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 16:15
Θεσσαλία

Λάρισα: Χαμένα εκατομμύρια ευρώ από χαλάζι, πάγο και βροχή – Βιβλική καταστροφή στην τοπική οικονομία






Βόμβα στα θεμέλια της ήδη χωλαίνουσας από την κρίση τοπικής οικονομίας, έβαλε φέτος ο καιρός που με τα αλλεπάλληλα χτυπήματά του, έχει προκαλέσει πρωτοφανείς και ισχυρότατες ζημιές σε δεκάδες χιλιάδες καλλιεργούμενα στρέμματα σχεδόν σε όλο το νομό Λάρισας.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του onlarissa.gr, συνομιλώντας με παράγοντες του ΕΛΓΑ – καθώς η καταγραφή βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη – αλλά και αγροτοσυνδικαλιστές, περισσότερα από 20.000 στρέμματα έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές που μεταφράζονται σε απώλεια εισοδήματος εκατομμυρίων ευρώ, όχι μόνον για φέτος, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις και για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο!

Η μερίδα του λέοντος στην καταστροφή ανήκει στην επαρχία Φαρσάλων η οποία χτυπήθηκε συνολικά τέσσερις φορές από ισχυρότατη χαλαζόπτωση σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της, ενώ δεν συνυπολογίζονται μικρότερης έντασης και χρονικής διάρκειας φαινόμενα, αλλά και ισχυρές βροχοπτώσεις.

Νωρίτερα, από τον Απρίλιο, ο παγετός είχε χτυπήσει μεγάλες εκτάσεις με δενδρώδεις καλλιέργειες στο Καλοχώρι και σε άλλες περιοχές των δήμων Τεμπών, Αγιάς αλλά και Τυρνάβου. Εκεί η καταστροφή είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ ότι δείχνει, καθώς λόγω της ζημιάς στα δένδρα, αναμένεται μειωμένη παραγωγή και τη νέα σεζόν.

Σε συνάρτηση  μάλιστα με το εμπάργκο, οι τιμές πώλησης αγροτικών προϊόντων φέτος αγγίζουν τα όρια του εξευτελισμού, κάτω από το 50% της περυσινής τιμής.

Ακολούθησαν σειρά χαλαζοπτώσεων και ισχυρών βροχοπτώσεων σχεδόν σε όλες τις περιοχές του νομού Λάρισας, από την Καρυά Ελασσόνας μέχρι και τα ορεινά του πρώην δήμου Ναρθακίου.

Σχεδόν το 50% των στρεμμάτων που υπέστησαν καταστροφές είναι σπαρμένα με σιτηρά, τα οποία έχουν χάσει στην πλειοψηφία τους το ειδικό βάρος, ενώ οι παραγωγές βρίσκονται κάτω του μισού από το αναμενόμενο, με το μέσο όρο να είναι φέτος κάτω από τα 200 κιλά ανά στρέμμα, σε σχέση με τα 400 και πλέον του 2016.

Αντίστοιχα προβλήματα με μειωμένη και υποβαθμισμένη ποιοτικά παραγωγή αντιμετωπίζουν και οι δυναμικές και παραδοσιακές καλλιέργειες του βαμβακιού και της βιομηχανικής τομάτας, με τον εφιάλτη της απώλειας ακόμη και της συνδεδεμένης ενίσχυσης λόγω μειωμένης παραγωγής, να είναι κάτι παραπάνω από πιθανός.

οτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης, με αποκορύφωμα την πρόσφατη συνάντηση με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ και τους δημάρχους του νομού, όπου μεταξύ άλλων ζήτησε να γίνουν το συντομότερο δυνατό εκτιμήσεις και αν είναι εφικτό να ολοκληρωθούν μέσα στον Ιούλιο. Δήλωσε επίσης ότι μετακινείται ήδη προσωπικό του ΕΛΓΑ προς τα υποκαταστήματα που έχουν δεχθεί φόρτο δηλώσεων και το Υπουργείο έχει ήδη ζητήσει την συνδρομή και άλλων Γεωπόνων από άλλες υπηρεσίες πέραν του ΥπΑΑΤ (Υπουργείο Παιδείας, Άμυνας, Περιφέρειες και ΔΑΟΚ).

Ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ δήλωσε πως το υπόλοιπο των αποζημιώσεων θα καταβληθεί αμέσως μετά την πληρωμή ζημιών τους έτους 2016 και θα ολοκληρωθεί μέσα στον Ιούλιο. Επίσης ενημέρωσε τους Δημάρχους ότι μέχρι τέλος του έτους θα ξεκινήσει το Μέτρο 5.1 που αφορά την προστασία των καλλιεργειών μέσω του νέου ΠΑΑ, με επιδότηση που θα φθάνει το 80%.

Πηγή: www.onlarissa.gr