Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 15:37
Θεσσαλία

Λάρισα: «Μεγάλος» απατεώνας από … μικρές αγγελίες






Από τις μικρές αγγελίες ένας μεγάλος σε ηλικία Λαρισαίος, αποδείχθηκε πως αναζητούσε συνεργάτες τους οποίους εξαπατούσε στη συνέχεια και κατάφερνε με διάφορους τρόπους να κερδίσει δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

Η υπόθεση που εξελίχθηκε στην ευρύτερη περιοχή του νομού, έφτασε μέχρι και την αίθουσα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων όπου σε πρώτο βαθμό κρίθηκε ένοχος ο ηλικιωμένος για απάτη και καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης πέντε ετών.

Η ακροαματική διαδικασία είχε στιγμές έντασης με κάποιους από τους παθόντες να φωνάζουν εναντίον του και να τον χαρακτηρίζουν ακόμα και τη στιγμή που σηκωνόταν να απολογηθεί. Είναι χαρακτηριστικό πως η εν λόγω κατάσταση έγινε ακόμα πιο έντονη έξω από τη δικαστική αίθουσα, στους διαδρόμους του Δικαστικού Μεγάρου Λάρισας, μετά το πέρας της διαδικασίας.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο ηλικιωμένος, έβαζε αγγελίες μέσω των οποίων ζητούσε συνέταιρο για την οικογενειακή επιχείρηση που διατηρούσε. Σε κάποιες περιπτώσεις αυτό έπιασε και στον υποψήφιο «συνέταιρο» εξηγούσε πως πρόκειται για μια κερδοφόρα και υγιή επιχείρηση με μεγάλο κύκλο εργασιών και μεγάλα κέρδη. Ανέλυε το γεγονός πως πρόκειται για μια επιχείρηση με πολλά χρόνια, εμπειρία και καλό «όνομα» στον χώρο. Επικαλούμενος όμως προβλήματα υγείας μιλούσε στον υποψήφιο συνέταιρο για τη συνεργασία με την κόρη του και τη δημιουργία άλλης εταιρίας με την ίδια δραστηριότητα. Κάτι τέτοιο όμως δεν θα γινόταν καθώς, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το κτίριο όπου θα στεγαζόταν η επιχείρηση ήταν αυθαίρετο και χωρίς ρεύμα, ενώ ρεύμα προμηθευόταν από διπλανό κτίριο με αποτέλεσμα να μην μπορούν να λειτουργήσουν σωστά τα μηχανήματα. Τα μηχανήματα επίσης τονίστηκε από έναν παθόντα πως ήταν παλιά και ως εκ τούτου τα προϊόντα που έβγαιναν κακής ποιότητας.

Σε μια άλλη περίπτωση πάλι μέσω αγγελίας έψαχνε για συνέταιρο στον οποίο θα παρείχε και «εργασία με μηνιαία αμοιβή ύψους 2.000 ευρώ εκτός από τα κέρδη που θα είχε ως εταίρος της ανώνυμης εταιρίας». Όμως ο παθόντας αγόρασε, σύμφωνα με τις κατηγορίες, μετοχές σε εταιρία που όχι μόνο δεν είχε σχέση με το αντικείμενο που του εξήγησαν αρχικά αλλά δεν υφίσταντο καν κύκλος εργασιών καθώς και κέρδη της επιχείρησης αφού ήταν αδρανής.

Ο κατηγορούμενος κατά τη διάρκεια της απολογίας του τόνισε μεταξύ άλλων: «Έχω εργοστάσια και είμαι 55 χρόνια επιχειρηματίας. Μπορούσα να βγω στη σύνταξη μα δεν το ήθελα κ. πρόεδρε. Ήθελα να πεθάνω μέσα στο εργοστάσιο δουλεύοντας. Τόσο πολύ αγαπώ τη δουλειά μου». Στο ερώτημα γιατί έβαζε αγγελίες απάντησε ως εξής «Γιατί έψαχνα για συνεργάτες. Η ηλικία μου είναι προχωρημένη και η υγεία μου κλονισμένη».

Για το αν έκανε όλες αυτές τις πράξεις για τις οποίες κατηγορείτο αφού αρνήθηκε τόνισε μεταξύ άλλων: «Τόση ψευτιά που άκουσα από αυτούς τους ανθρώπους να σας πω κάτι, δεν θέλω άλλο να ζω».

Ο συνήγορος υπεράσπισης από την πλευρά του στάθηκε και στο γεγονός πως μπορεί να υπήρξε ζημιά για κάποιους όμως δεν υπήρξε κέρδος για τον πελάτη του.

Ο 77χρονος κρίθηκε ένοχος για απάτη κατ’ εξακολούθηση και κατ΄ επάγγελμα με όφελος που υπερβαίνει τις 15.000 αλλά και τις 73.000 ευρώ. Το δικαστήριο αποφάνθηκε η έφεση που κατέθεσε να έχει αναστέλλουσα δύναμη. Αθώες κρίθηκαν από το δικαστήριο τόσο η σύζυγός του όσο και η κόρη του καταδικασθέντα.

 

 

Πηγή: Ελευθερία