Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024 23:02
Τοπικά

Κ. Αγοραστός: «Προεκλογικά… εκτελούν συμβόλαια»

«Κάποιοι παίζουν σε βάρος των πολιτών με τη δημόσια υγεία, δημιουργώντας επικοινωνιακή θολούρα», δήλωσε ο περιφερειάρχης, φωτογραφίζοντας πρόσωπα και καταστάσεις
Πολιτικά προεκλογικά παιχνίδια σε βάρος της Περιφέρειας Θεσσαλίας καταλογίζει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός στους ανθρώπους που εμπλέκουν την Περιφέρεια Θεσσαλίας με την αδειοδότηση του εργοστασίου παραγωγής SRF στον Βόλο.
«Έχω δει πολλά δημοσιεύματα που εμπλέκουν το όνομά μου, και το κάνουν επίτηδες τη δεδομένη χρονική στιγμή, χωρίς να έχω ευθύνη. Θέλουν να εμπλέξουν την Περιφέρεια, τον Αγοραστό, την Κολυνδρίνη, τους περιφερειακούς συμβούλους και η στιγμή δεν είναι τυχαία.
Η μόνο ευθύνη που έχουμε είναι ότι έχουμε τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουμε μέσω του υπουργείου τις μονάδες αυτές που πρέπει να γίνουν. Πρέπει να είναι απορρυπαντικές , δεν δημιουργούν προβλήματα ,και είναι σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Υπάρχουν ειδήσεις που βγαίνουν για συγκεκριμένο σκοπό. Δεν δέχομαι με τη δημόσια υγεία να παίξει κανείς.
Το θέμα είναι ότι οι εκλογές είναι κοντά, κάποιοι παίζουν εις βάρος των πολιτών κρύβοντας την αλήθεια. Εμείς δεν έχουμε καμία σχέση και αν θεωρούν ότι έχουμε να έρθουν να το αποδείξουν. Κι αυτό φαίνεται επειδή κάποιοι δεν ήρθαν να μιλήσουν μαζί μας. Βγήκαν και άρχισαν να παρερμηνεύουν, γιατί στο μυαλό τους έχουν φωτογραφία το συμβόλαιο που έχουν υπογράψει για να δημιουργούν προβλήματα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Oι εκλογές είναι κοντά και θα παιχτούν πολλά παιχνίδια. Εμείς δίνουμε λύσεις και χτυπάμε τους παραβάτες με πολλούς ελέγχους και πρόστιμα που έχουμε επιβάλει. Είναι δύσκολη η διαδικασία γιατί υπάρχει πολυνομία και κακονομία αλλά παρόλο αυτά φτάνουμε στο τέλος». Ερωτώμενος αν αυτοί οι «κάποιοι» που ανέφερε είναι η Επιτροπή Πολιτών, ο κ. Αγοραστός απάντησε πως δεν αναφέρεται σε αυτούς, αλλά «σε αυτούς που γράφουν».
«Όποιοι βλέπουν τον εαυτό τους, αυτοί είναι. Εγώ θα σας πω ποιοι είναι;», διερωτήθηκε. Σε αυτή την κατεύθυνση ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας τόνισε ότι «κάποιοι πάνε να εμπλέξουν την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τον Κώστα Αγοραστό, τη Δωροθέα Κολυνδρίνη, όλους τους περιφερειακούς συμβούλους και η στιγμή δεν είναι τυχαία. Εμείς δεν έχουμε καμία απολύτως ευθύνη».
«Είπα ότι διασφαλίζω την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Δεν πρέπει να χρηματοδοτήσουμε την ανακύκλωση; Γιατί το αποκρύπτουμε αυτό; Το θέμα είναι ότι οι εκλογές είναι κοντά κάποιοι παίζουν και παίζουν εις βάρος των πολιτών κρύβοντας την αλήθεια», πρόσθεσε ο ίδιος μεταξύ άλλων.
Σε δηλώσεις του χθες στο περιθώριο υπογραφής συμβάσεων νέων έργων στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας ο κ. Αγοραστός ερωτηθείς για τη μελέτη κατασκευής του επίμαχου εργοστασίου προέτρεψε:
«Πρέπει να σταματήσουμε επιτέλους την επικοινωνιακή θολούρα, η οποία έρχεται σε μία περίοδο που δεν είναι τυχαία ως προς το χρόνο και τα κίνητρα. Οπωσδήποτε θα πρέπει κάποιοι να σταματήσουν να ρίχνουν λάσπη και να συγχέουν πράγματα, πρόσωπα και καταστάσεις και να προσπαθούν να κρύψουν την αλήθεια από το λαό μη σεβόμενοι την ίδια τη Δημοκρατία».
Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας ξεκαθάρισε για ακόμη μία φορά ότι την ευθύνη για τον εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό, για τις μονάδες, την έχει το υπουργείο Περιβάλλοντος και η κυβέρνηση. «Εμείς έχουμε πάρει μία αρνητική απόφαση γνωμοδότησης για να καίγεται το RDF από την ΑΓΕΤ. Είδατε καμία αντίδραση από το κράτος δηλαδή από το υπουργείο ή από την Aποκεντρωμένη Διοίκηση; Όχι. Οχυρώνονται πίσω από το Νόμο και λένε ότι είναι νόμιμο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας επισήμανε ότι η κυβέρνηση έβγαλε το 2016 τον εθνικό στρατηγικό της σχεδιασμό για τα σκουπίδια και τη διαχείριση των απορριμμάτων και σε αυτόν τον στρατηγικό σχεδιασμό πάνε οι ΦΟΣΔΑ και όχι η Περιφέρεια Θεσσαλίας και κάνουν ανάλογες προτάσεις.
Τονίζοντας ότι η διαχείριση των σκουπιδιών άπτεται του περιβάλλοντος σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία που υποδεικνύει τη μετατροπή των ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας τόνισε ότι το υπουργείο εκχώρησε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας ορισμένα χρήματα για να μπορέσει να ικανοποιήσει τα αιτήματα των ΦΟΣΔΑ, δηλαδή των δήμων που διαχειρίζονται τα απορρίμματα για να κάνουν μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων, απορρυπαντικές και φιλικές προς το περιβάλλον για να μειώσουν τον όγκο των σκουπιδιών και να πάμε σε πολύ υψηλά ποσοστά ανακύκλωσης.
«Έρχεται η Περιφέρεια Θεσσαλίας με την εκχώρηση των χρημάτων που έχει από το υπουργείο Περιβάλλοντος και βγάζει το διαγωνισμό. Στο διαγωνισμό αυτό η πρώτη μονάδα που ήρθε ήταν με ευθύνη των δήμων Τρικάλων και Καρδίτσας, η οποία εγκρίθηκε και προχωράει. Μας είχαν εκχωρηθεί 44,1 εκατ. Αυτά δεν φτάνουν για τις τρεις μονάδες και διεκδικήσαμε να πάρουμε και περισσότερα χρήματα για να μπορέσουμε να εντάξουμε όλες τις μονάδες της Θεσσαλίας που είναι ακόμη δύο, μία στη Λάρισα και μία στο Βόλο.
Ο Βόλος είναι πιο μπροστά σε σχεδιασμό από τη Λάρισα που δεν έχει μελέτη. Το σχεδιασμό τον κάνει ο ΦΟΣΔΑ Μαγνησίας όπου συμμετέχουν όλοι οι δήμοι της Μαγνησίας που έχουν την ευθύνη να επιλέξουν τι θα κάνουν ως διαχείριση απορριμμάτων. Η Περιφέρεια δεν έχει καμία ευθύνη γι’ αυτό αλλά ούτε έχει ευθύνη να δώσει περιβαλλοντική αδειοδότηση», πρόσθεσε περιγράφοντας στη διαδικασία.
Ο κ. Αγοραστός διευκρίνισε σε κάθε τόνο ότι το τι θα παράγει η κάθε μονάδα είναι επιλογή των ΦΟΣΔΑ, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να μεταφερθούν από αλλού σκουπίδια.
Σχετικά με την ανακοίνωση του δήμου Βόλου που αναμένει διευκρινήσεις για τη συνάντηση της αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας με τη Επιτροπή Αγώνα Πολιτών ο κ. Αγοραστός δεν θέλησε να κάνει σχολιασμό. «Δεν απαντάμε πουθενά σε αυτά. Εμείς για το περιβάλλον δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε καμία έκπτωση», επισήμανε.
Τέλος, ερωτηθείς για το εάν το εργοστάσιο θα καίει RDF ο περιφερειάρχης προέτρεψε: «Γιατί δεν ρωτάνε τους υπουργούς και αυτούς που βγαίνουν και πρωτοστατούν στο κυβερνών κόμμα και είναι και στελέχη που πουλάνε τη δημόσια περιουσία;». «Αλλά επειδή θέλουν να στρέψουν αλλού τη συζήτηση επειδή δεν θέλουν γιατί συνομιλούν ρίχνουν τα βέλη στην περιφέρεια. Εμείς πήραμε απόφαση. Σταμάτησε η ΑΓΕΤ να καίει RDF; Ποιος έχει την ευθύνη εμείς;», διερωτήθηκε ο ίδιος.
Εν αναμονή πορίσματος για το ρυπαντή
Στο μεταξύ, εν αναμονή του πορίσματος των ελέγχων για την πηγή πρόκλησης της οσμής καμμένου πλαστικού βρίσκεται η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας. Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας ερωτηθείς για το εάν έχει εντοπιστεί ο ρυπαντής είπε ότι «θα μιλήσουμε όταν οι υπηρεσίες είναι έτοιμες να δώσουν το πόρισμα. Δεν μπορούμε να μιλάμε υποθετικά. Είδατε τι έγινε την άλλη φορά. Βγήκε μπροστά η κα. Κολυνδρίνη και ακόμη περιμένουμε τα αποτελέσματα των άλλων που δώσαμε την εντολή να πάρουν τα δείγματα».