Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024 14:13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοτζιάς: Ο Τσίπρας με στήριζε μέχρι που ήρθε η σύγκρουση με Καμμένο και έκανε τον Πόντιο Πιλάτο






Για το παρασκήνιο της παραίτησής του από το υπουργείο Εξωτερικών μίλησε ο Νίκος Κοτζιάς,λέγοντας πώς «δεν τον στήριξαν».

«Το πρωί ξυπνάω χαρούμενος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός μιλώντας για την απόφασή του στο News 24/7. «Δεν είχα στήριξη από κανέναν υπουργό. Ο μισός ΣΥΡΙΖΑ ήταν εναντίον μου. Επειδή δεν μίλαγα; Είμαι ον πολιτικό, όχι πολιτικός καριέρας. Κάποιοι ήθελαν μια πολιτική διαφορά να γίνει προσωπική διαφορά», είπε με νόημα στη συνέχεια, εξηγώντας τους λόγους που τον ώθησαν στην παράιτηση.

Όσον αφορά το υπουργικό συμβούλιο πριν την παραίτησή του και την σχέση του με τον Πάνο Καμμένο, ο κ. Κοτζιάς ανέφερε: «Οταν κάποιος υπονομεύει την κυβερνητική πολιτική πρέπει να υπάρχει δημόσια υπεράσπισή της. Αυτό δεν έγινε στο υπουργικό συμβούλιο μετά το οποίο παραιτήθηκα. Μια σειρά από καμπάνιες για τη συμφωνία των Πρεσπών δεν έγιναν ποτέ. Έπρεπε να γίνει καμπάνια στη Μακεδονία, διακαναλική στη βόρεια Ελλάδα, δεν έγιναν για να μην ενοχληθεί ο κυβερνητικός εταίρος».

«Σέβομαι την πολιτική διαφωνία αλλά είναι φτηνιάρικο να ανάγονται σε προσωπικές διαμάχες. Ο Πλουμπίδης δεν πήγε στο εκτελεστικό απόσπασμα επειδή κάποιος δεξιός τον έβριζε. Ο πρωθυπουργός με στήριζε μέχρι που ήρθε η σύγκρουση με τον Π. Καμμένο και έκανε τον Πόντιο Πιλάτο», συνέχισε.

«Ζήτησα τα πρακτικά εκείνου του υπουργικού συμβουλίου, ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης μου είπε ότι δεν γίνεται, κρατιούνται λίγο καιρό μετά γίνεται μια σύνοψη και πάνε στο αρχείο. Μου έκανε εντύπωση ότι μετά το υπουργικό συμβούλιο κανείς δεν έκανε κριτική στον κ. Καμμένο αλλά σε μένα. Τους είπα ότι αν ήμουν μέλος του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα τον άφηναν να μου επιτεθεί μ αυτό τον τρόπο. Κανείς δεν με υπερασπίστηκε», είπε επίσης ο Νίκος Κοτζιάς.

Έχω δεχθεί απειλές με σφαίρες, με αίματα

«Στις νόμιμες και δημοκρατικά αναγκαίες διαδηλώσεις εναντίον της συμφωνίας των Πρεσπών υπήρχαν συνθήματα, όπως φέρτε τα όπλα να μπούμε στα Σκόπια, ενάντια στο διεθνές δίκαιο, στην Ενδιάμεση Συμφωνία, στις σχέσεις καλή γειτονίας».

Δεν έπρεπε κάποιος εισαγγελέας να ζητήσει λογαριασμό; Έχω δεχτεί απειλές με σφαίρες, με αίματα, με χώματα. Το έχω καταγγείλει, η έρευνα δεν έχει προχωρήσει. Με απειλές και εκβιασμούς προσπάθησαν να εμποδίσουν την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών.
Υπάρχει ενιαίο κέντρο. Πιθανώς χρηματοδοτούνται από παρακρατικές δομές, ίσως από κάποιους περίεργους Ελληνοαμερικάνους, από περίεργους επιχειρηματίες, αυτοί που παίρνουν τα λεφτά ξέρουν από πού τα παίρνουν» τόνισε ο πρώην ΥΠΕΞ, ο οποίος αναφέρθηκε και στην απέλαση των Ρώσων διπλωματών», ανέφερε.

Ακόμη είπε “Έχω δεχθεί απειλητικά γραπτά μηνύματα στο τηλέφωνο από επώνυμους και ανώνυμους, τους έχω εντοπίσει, βρήκα ονόματα και διευθύνσεις, τα έχω δώσει στις αρχές, δεν έχουν κάνει τίποτα, έναν τον κάλεσαν για συστάσεις, έχω καταθέσει στοιχεία για δύο σε συμβολαιογραφεία.

Εντολή Τσίπρα η απέλαση των Ρώσων διπλωματών

Όπως είπε ο πρώην υπουργός: «Ήταν εντολή του πρωθυπουργού η απέλαση των Ρώσων διπλωματών, η υπόθεση ξεπερνούσε τη διπλωματία. Υπήρχε ένα περιβάλλον που με έβλεπε με περίεργο τρόπο. Τους ενοχλούσε ότι ήμουν δημοφιλής υπουργός χωρίς να είμαι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά που είπε ο πρωθυπουργός στο Βερολίνο τα υπογράφω αλλά είναι σε αντίθεση με τη συμπεριφορά του απέναντί μου. Εγώ ζήτησα μετά την έξοδο από τα μνημόνια να περάσουμε από μια κυβέρνηση σωτηρίας σε μια κυβέρνηση της Αριστεράς. Ότι δηλαδή λέει και ο ίδιος στην Ευρώπη».

Σχετικά με τα περί Σόρος που ο ίδιος είχε πει ότι ανέφερε ο Πάνος Καμμένος στο υπουργικό, ο κ. Κοτζιάς εξήγησε: “Για τον Σόρος ο Καμμένος είπε ότι έδωσε 50 εκ για να κάνουμε εξαγορές στα Σκόπια και ότι έχει διασύνδεση με κάποια εταιρεία με την οποία συνεργάζεται το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο ανήκει στην κυβέρνηση. Ας κάνουμε έναν καλό έλεγχο σε όλα τα υπουργεία για τα απόρρητα κονδύλια. Θα καταθέσω σχετική πρόταση νόμου. Στο Μακεδονίας-Θράκης δεν έπρεπε να υπάρχουν απόρρητα κονδύλια. Δεν ξέρω ποια ανάγκη εσωτερική υποχρέωσε τον πρωθυπουργό να πει ότι με ενθάρρυνε να πάω στον εισαγγελέα. Εγώ του ανακοίνωσα ότι θα πάω και μου είπε κι εγώ το ίδιο θα έκανα. Αυτό δεν είναι εντολή.

Για τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ είπε “Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έπρεπε να χαρακτηριστεί ως κυβέρνηση σωτηρίας και να διαχωριστεί από μια κυβέρνηση της Αριστεράς, που είναι άλλου τύπου κυβέρνηση. Υπάρχει πλειοψηφία στη Βουλή που τη γνωρίζει ο πρωθυπουργός, και για τη συμφωνία των Πρεσπών και για μια άλλη κυβέρνηση. Ο κ. Καμμένος δεν μπορεί να ρίξει την κυβέρνηση, γιατί δεν θα τον ακολουθήσουν όλοι οι βουλευτές των ΑΝΕΛ. Δεν έχετε ακούσει τον κ. Ζουράρι ή τον κ. Παπαχριστόπουλο; Ο πρωθυπουργός μπορεί να νιώθει ανασφάλεια με τα κουκιά μιας άλλης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και να προτιμά αυτήν. Για τις Πρέσπες υπάρχει πλειοψηφία 155-6 εδρών. Θα έδινε πολλά στην Αριστερά αν προχωρούσε αυτός ο μετασχηματισμός με πρωτοβουλία του Μεγάρου Μαξίμου. Αυτά που λέει ο Τσίπρας στο εξωτερικό για. μια μεγάλη προοδευτική συμμαχία δεν συνάδουν με αυτά που συμβαίνουν στο εσωτερικό.

Για τις σχέσεις με την Αλβανία και το θάνατο του Κωνσταντίνου Κατσίφα: “Κάθε ζωή που χάνεται είναι μεγάλη απώλεια. Η έγκαιρη και προληπτική συνεννόηση μας προστατεύει. Δεν πρέπει στο όνομα αρνητικών γεγονότων να οδηγούμαστε σε όξυνση διμερών σχέσεων. Το πρόβλημά μας είναι εξ ανατολών, ας μην αποπροσανατολιζόμαστε. Ο στρατός αρνείται να αναγνωρίσει τα σύνορα Ελλάδας-Αλβανίας. Ο στρατός πρέπει να κάνει κάποιες ενέργειες για να εκφραστεί η αναγνώριση των συνόρων και δεν τις κάνει. Υπάρχουν δυνάμεις στην Ελλάδα που δεν αναγνωρίσουν τα πρωτόκολλα της Φλωρεντίας και των Παρισίων, της συμφωνίας του Ελσίνκι. Το πρωτόκολλο της Κέρκυρας προέβλεπε την αυτονομία της βορείου Ηπείρου, σε αυτό παραπέμπουν κάποιες δηλώσεις.”

 

 

Πηγή: protothema.gr