Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 11:45
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοτζιάς – Καμμένος απειλούν να τινάξουν στον αέρα τα σχέδια του Τσίπρα






Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την στιγμή που οι δύο κυβερνητικοί εταίροι θα πρέπει να αποφασίσουν για τα διαδικαστικά του διαζυγίου τους και είναι ξεκάθαρο πλέον πως ό,τι και αν μεσολαβήσει μέχρι τον ερχόμενο Φεβρουάριο, ο χωρισμός δείχνει να είναι ειλημμένη απόφαση.

Μέχρι τότε όμως τα δύο κυβερνητικά κόμματα ευελπιστούν να πάρουν μία ανάσα μέσα από την απόφαση για μη περικοπή των συντάξεων (όπως τουλάχιστον διατείνεται το Μέγαρο Μαξίμου) αλλά και από τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος τον Δεκέμβριο.

Φαίνεται όμως ότι οι όποιες προσπάθειες του κ.Τσίπρα για μικρή «επικοινωνιακή ανάσα» μέχρι το μήνα των μεγάλων αποφάσεων, τον ερχόμενο Φεβρουάριο, θα σκοντάφτουν στην βεντέτα Καμμένου – Κοτζιά.

Μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ωρών, με τις καταγγελίες του τέως υπουργού εξωτερικών πως ο Πάνος Καμμένος «είπε στο υπουργικό ότι ο Σόρος χρηματοδοτεί την ελληνική κυβέρνηση για να αγοράζει ξένους», όπως ο κ.Κοτζιάς αποκάλυψε στον τηλεοπτικό σταθμό Creta, το πολιτικό συμπέρασμα είναι σαφές:

Το δίδυμο Κοτζιά Καμμένου αποτελεί βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια του Μεγάρου Μαξίμου,η οποία απειλεί να καταστρέψει οποιοδήποτε θετικό αφήγημα επιχειρήσει να στήσει η κυβέρνηση από εδώ και στο εξής.

Ο κ.Κοτζιάς μάλιστα μοιάζει να άναψε το φιτίλι σε αυτόν τον εκρηκτικό μηχανισμό με τα όσα είπε για τα 50.000.000 ευρώ από την Κρήτη, φέρνοντας σε εξαιρετικά άβολη θέση το Μέγαρο Μαξίμου.

Είναι φανερό πάντως πως όποια και αν είναι η αλήθεια, ο κ.Τσίπρας θα πρέπει να πάρει σαφή θέση, για τον πολύ απλό λόγο πως και οι δύο πλευρές δεν μπορούν να έχουν δίκιο. Είτε λοιπόν ο κ. Καμμένος λέει αλήθεια και πράγματι η κυβέρνηση χρηματοδοτείται από τον Σόρος, είτε ο κ.Κοτζιάς λέει ψέμματα, θέλοντας να πλήξει τον κ. Καμμένο και άρα τον κυβερνητικό συνασπισμό. Όποια πλευρά και αν τελικώς λέει την αλήθεια, η εικόνα που εκπέμπεται δεν είναι και η καλύτερη για μία κυβέρνηση που έχει τόσες εκκρεμότητες να διαχειριστεί στο άμεσο μέλλον.

Για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πάντως ο μικρότερος κυβερνητικός εταίρος ήταν και παραμένει ως ο αδύναμος κρίκος της συγκυβέρνησης, με αιχμή την στάση που ο ίδιος και το κόμμα του κράτησαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την πρότασης δυσπιστίας που είχε καταθέσει η ΝΔ, στις αρχές καλοκαιριού.

«Ο κ. Καμμένος από μακεδονομάχος διαφαίνεται ήδη ότι στην ιστορία θα μείνει ως μακεδονοκλάστης». Με αυτή τη φράση αναφέρονται στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ υψηλόβαθμα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης,που επιμένουν να τον στοχοποιούν.

«Όταν συζητήθηκε η πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ προκειμένου να μην υπογραφεί η Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Καμμένος κάλεσε τους βουλευτές να την καταψηφίσουν με κεντρικό του επιχείρημα -το είχε πει τουλάχιστον τρεις φορές- ότι η συμφωνία δε θα περάσει ούτε στο δημοψήφισμα ούτε από τη Βουλή των Σκοπίων» αναφέρει συνομιλητής του κ.Μητσοτάκη. Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα απευθύνουν στον Πάνο Καμμένο συγκεκριμένο ερωτήματα, στα οποία τον καλούν να απαντήσει:

– Τι έχει να πει τώρα που η συμφωνία πέρασε και στο δημοψήφισμα και στην πρώτη ψηφοφορία;

– Γιατί εξακολουθεί να στηρίζει την κυβέρνηση Τσίπρα και αφήνει να ολοκληρωθεί συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια ενώ ξέρει ότι είναι το ισχυρότερο τετελεσμένο που εξασθενεί ακόμη περισσότερο την διαπραγματευτική θέση της χώρας;

– Τι ακριβώς περιμένει;

– Να πει ότι διαφωνεί κατόπιν εορτής όταν θα έρθει στην Ελληνική Βουλή;

Υπάρχει όμως και ένα στοιχείο ακόμα, που προσθέτει μία ιδιαίτερη παράμετρο στην όλη εξίσωση της πολιτικής συνύπαρξης Τσίπρα Καμμένου. Την στιγμή της ρήξης, η οποία σχεδόν νομοτελειακά θα έρθει λόγω σκοπιανού τους επόμενους μήνες, ο πρωθυπουργός θα διεμβολίσει, με βάση τα σημερινά δεδομένα, το κόμμα του κ.Καμμένου, με όχημα την συμφωνία των Πρεσπών.

Με άλλα λόγια θα είναι από τις ελάχιστες περιπτώσεις στα παγκόσμια χρονικά που ο μεγαλύτερος κυβερνητικός εταίρος θα αφομοιώσει την μισή δύναμη του μικρότερου, μια και το πιο συνηθισμένο φαινόμενο σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό είναι το μικρότερο κόμμα είτε να αποχωρεί κάποια στιγμή είτε να χάνει εντελώς τη δύναμή του…

από το liberal.gr