Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 16:52
Αθλητικά

Κοντονής: «Η κυβέρνηση θα είναι αμείλικτη στα στημένα της Β’ Εθνικής»






Τη βούληση της κυβέρνησης να θέσει φραγμό στα φαινόμενα στημένων αγώνων, ιδίως σε ό,τι αφορά τις ομάδες της Β’ Εθνικής, εξέφρασε την Πέμπτη (14/1) ο Σταύρος Κοντονής.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, λοιπόν, έδωσε το «παρών» σε ημερίδα του Πανεπιστημίου της Πελοποννήσου με τίτλο: «Τυχερά παίχνια στην Ελλάδα της κρίσης: Οι οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις των τυχερών παιχνιδιών», για να τονίσει ότι η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει με αμείλικτο τρόπο περιπτώσεις παιχνιδιών του πρωταθλήματος της Β’ Εθνικής που πιθανώς αποδειχθούν ότι έχουν χειραγωγηθεί.

Αναλυτικά, ο Στ. Κοντονής είπε στην ομιλία του: «Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας δεν κλείσαμε τα μάτια στα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τον αθλητισμό και ένα από αυτά είναι και ο στοιχηματισμός. Για αυτό το λόγο ήδη από τον Μάιο, που ψηφίστηκε ο νόμος 4326, στον οποίο διαλαμβάνονται και ρυθμίζονται διάφορα θέματα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου για πρώτη φορά υπάρχει διάταξη σε νομοθετικό κείμενο που ασχολείται με το πρόβλημα του παράνομου στοιχηματισμού. Δίνουμε τη δυνατότητα όχι μόνο της πληροφόρησης στον αρμόδιο για τον Αθλητισμό υπουργό, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού να γνωρίζουν τι συμβαίνει με το παράνομο στοίχημα μέσα από την υποχρέωση της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας να διαβιβάζει όλες τις εκθέσεις των διεθνών Ομοσπονδιών, οι οποίες ασχολούνται με το ζήτημα.

Αλλά δημιουργήσαμε και νομοθετήσαμε τη δυνατότητα της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού να παίρνει μέτρα όταν διαπιστώνει μέσα από αυτές τις εκθέσεις ότι κάτι παράνομο συμβαίνει με τη συμπεριφορά και τη στάση ορισμένων παραγόντων και ομάδων.

Δυστυχώς η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε στη 13η Μαΐου του προηγούμενου έτους δεν απέτρεψε αρκετούς από το να συνεχίζουν αυτή την τακτική, την τακτική δηλαδή των στημένων αγώνων.

Την τελευταία μάλιστα περίοδο πληροφορούμαι από τα επίσημα έγγραφα ότι υπάρχει μια σειρά αναφορών των διεθνών ομοσπονδιών περί αυτού του προβλήματος. Και θα ήθελα να κρούσω τον κώδωνα του κινδύνου για άλλη μια φορά, ιδίως στις ομάδες της Φουτμπολ Λιγκ, της δεύτερης εθνικής κατηγορίας, που εκεί κυρίως εντοπίζονται αυτά τα ζητήματα.

Η Πολιτεία θα είναι αμείλικτη με αυτά τα ζητήματα, με αυτά τα φαινόμενα. Γιατί νοθεύουν τον αθλητισμό, όχι μόνο δημιουργούν ένα κλίμα σήψης και διαφθοράς, αλλά προσβάλλουν το ίδιο το αθλητικό πνεύμα και πάνω απ’ όλα τους Έλληνες φιλάθλους, οι οποίοι προσέρχονται στα γήπεδα για να παρακολουθήσουν έναν αγώνα και εκ των υστέρων μαθαίνουν ότι όλα αυτά που παρακολουθούσαν ήταν μια κακοστημένη επιχείρηση.

Επομένως θέλω να σας πω ότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό, είναι σοβαρό, παίρνει διαστάσεις γιατί τα κέρδη είναι μεγάλα και όπου είναι μεγάλα ανοίγει η όρεξη σε πάρα πολλούς να συμπράξουν σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση, αλλά είναι και δεδομένη η απόφαση της κυβέρνησης να τοποθετηθεί κατά τρόπο αμείλικτο και να πάρει μέτρα, τα οποία όχι μόνο έχουν νομοθετηθεί, αλλά θα συνεχίσουμε να νομοθετούμε για να εξοπλίσουμε το νομοθετικό οπλοστάσιο με όλες τις δυνατότητες παρέμβασης. Σε αυτή την κατεύθυνση, λοιπόν, τα πορίσματα της ημερίδας σας τα περιμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και θα μας βοηθήσουν».