Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024 16:07
ΤοπικάΧωρίς κατηγορία

Κοινό μέτωπο των ελευθέρων επαγγελματιών της Μαγνησίας κατά του νέου ασφαλιστικού






Σε κατ’ αρχήν αποφάσεις που αφορούν τη συγκρότηση ενός ενιαίου μετώπου κατά του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου που προωθεί η Κυβέρνηση τάχθηκαν οι εκπρόσωποι των Ελευθέρων Επαγγελματιών (επιστημονικών και παραγωγικών τάξεων) της Μαγνησίας. Η απόφαση ελήφθη σε χθεσινή ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Μαγνησίας, μετά από πρωτοβουλία του Δικηγορικού συλλόγου Βόλου

Διαπιστώσεις

Οι εκπρόσωποι κλάδων διατύπωσαν την καθολική αντίθεσή τους στο δημοσιοποιηθέν από την Κυβέρνηση προσχέδιο για το νέο ασφαλιστικό, αναγνωρίζοντας, όμως, ότι το ασφαλιστικό αποτελεί ευθύνη όλων των μεταπολιτευτικών κυβερνήσεων από το 1974. Ειδικότερα θεωρούν ότι το συγκεκριμένο προσχέδιο έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την αρχή ότι το ασφαλιστικό στηρίζεται στην ανταποδοτικότητα. Πλέον το ασφαλιστικό θα στηρίζεται στην φοροδοτική ικανότητα, αποτελώντας μία πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση, που θα αφανίσει τον ελεύθερο επαγγελματία.
Έτσι από 1-1-2017 με το άρθρο 53 του προσχέδιου θεσπίζεται νέο σύστημα πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών για τους ασφαλισμένους του Ε.Τ.Α.Α. και του Ο.Α.Ε.Ε. που θα έχουν ενταχθεί στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (Ε.Φ.Κ.Α.). Συγκεκριμένα οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές υπολογιζόμενες σε ποσοστό 20% επί του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος του 2016 για κύρια σύνταξη.
Μόνο που σε αυτό το 20% προστίθεται κι ένα ποσοστό της τάξης του 18,60% φτάνοντας τη συνολική επιβάρυνση στα 38,60%. Πρόκειται για εισφορά για επικουρική σύνταξη 7,5%, για εισφορά υγειονομικής περίθαλψης 6,95%, εισφορά αλληλεγγύης υπέρ ΟΑΕΔ και λοιπά.
Ενώ, όμως, ο κάθε ασφαλισμένος θα καταβάλλει ασφαλιστικές εισφορές ανάλογα με τη φοροδοτική του ικανότητα, οι συντάξιμες αποδοχές θα είναι οι ίδιες.
Όταν, λοιπόν, ασφαλισμένοι διαφορετικού φορολογητέου εισοδήματος θα καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές τεράστιας απόκλισης και ύψους, η λήψη των ίδιων συντάξιμων αποδοχών κάθε άλλο παρά συμβαδίζει με την αρχή της ανταποδοτικότητας.
Και αν το ασφαλιστικό πρέπει να στηρίζεται στην αρχή της ανταποδοτικότητας, η στόχευσή του πρέπει να είναι η αύξηση της εισπραξιμότητας, που είναι και το ζητούμενο. Η αύξηση όμως των ασφαλιστικών εισφορών οδηγεί τα ασφαλιστικά ταμεία σε απομείωση των αποθεματικών τους, που συρρικνώθηκαν δραματικά το 2012 με το ολέθριο για τα ίδια PSI. Τα αποθεματικά που υποχρεωτικά έγιναν ομόλογα για να κουρευτούν στη συνέχεια και να εξαϋλωθούν.
Με ασφαλιστικές όμως εισφορές ύψους 38,60%, με φορολογία 26% από το πρώτο ευρώ, με προκαταβολή φόρου 100%, με ΦΠΑ 23%, με υποχρέωση πληρωμής τέλους επιτηδεύματος και εισφοράς αλληλεγγύης ο ελεύθερος επαγγελματίας τίθεται υπό διωγμό. Η φοροδιαφυγή αντί να παταχθεί, για κάποιους ίσως γίνει τρόπος επιβίωσης.
Αν λοιπόν η Κυβέρνηση και οι δανειστές θεωρούν στην πράξη και όχι στα λόγια την επιχειρηματικότητα μοχλό ανάπτυξης μετά από 8 χρόνια ύφεσης, δεν μπορεί οι ασφαλιστικές εισφορές να αποτελούν φορολογική επιβάρυνση, δεν μπορεί η αρχή της ανταποδοτικότητας να ανατρέπεται. Η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού δεν επιτυγχάνεται με λουκέτα.
Το υπό ψήφιση ασφαλιστικό νομοσχέδιο, όπως δόθηκε στη δημοσιότητα, δε μπορεί να ψηφιστεί.

Κοινές δράσεις

Επιπλέον αποφασίστηκε να δοθεί κοινή συνέντευξη Τύπου στο Επιμελητήριο Μαγνησίας την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου και ώρα 11 π.μ., να πραγματοποιηθούν κοινές συναντήσεις ανά τομέα ασφάλισης, δηλαδή για τους ενταγμένους στο Ε.Τ.Α.Α ή στον Ο.Α.Ε.Ε. με τους βουλευτές του νομού του δημοκρατικού τόξου και να πραγματοποιηθεί κοινή εκδήλωση για το νέο ασφαλιστικό στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ Μαγνησίας την εβδομάδα από 18 μέχρι 22 Ιανουαρίου 2016. Για τους ομιλητές της εκδήλωσης και τα θέματα των εισηγήσεων, σε συνεννόηση και με τα μέλη της Συντονιστικής Γραμματείας, εξουσιοδοτείται ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Λάζαρος Γαϊτάνης.

Οι εκπρόσωποι φορέων αποφάσισαν να χωριστούν σε δύο άτυπα όργανα, ανάλογα με το αν οι κλάδοι που εκπροσωπούν ανήκουν στο Ε.Τ.Α.Α. ή στον Ο.Α.Ε.Ε. Για το συντονισμό των δύο άτυπων οργάνων δημιουργείται Συντονιστική Γραμματεία που την αποτελούν επτά εκπρόσωποι Φορέων και συγκεκριμένα: Για τον Δικηγορικό Σύλλογο Βόλου, ο Πρόεδρος Λάζαρος Γαϊτάνης, για το Επιμελητήριο Μαγνησίας, ο Πρόεδρος Αριστοτέλης Μπασδάνης, για το ΤΕΕ, Παράρτημα Μαγνησίας, η Πρόεδρος Νάνσυ Καπούλα, για το Οικονομικό Επιμελητήριο Θεσσαλίας, ο Οικονομικός Επόπτης, Γιώργος Χρηστάκης, για τον Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας, ο Πρόεδρος Ευθύμιος Τσάμης, για τον ΕΣΒ, ο Πρόεδρος Κώστας Τσέλιος και για την Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, το μέλος του ΔΣ Φρόσω Παύλου.

Ποιοι μετείχαν

Στην χθεσινή συνάντηση παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Τ. Μπασδάνης, ο οικονομικός επόπτης από το Οικονομικό Επιμελητήριο – Περιφερειακό Τμήμα Θεσσαλίας Γ. Χρηστάκης, η Πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας Νάνση Καπούλα, ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ Τρ. Πλαστάρας, ο Πρόεδρος Γρ. Μαντάς, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Λαζ. Γαϊτάνης, ο Πρόεδρος του ΙΣΜ Ευθ. Τσάμης, ο Πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Λάρισας Ιωαν. Κόνσουλας, ο Πρόεδρος του ΣΟΛ Αρ. Παπανδρέου, το μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Ν. Μπουρμπούλιας, ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας Κ. Ματσιόλης, η Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Βόλου Τίνα Κλάρα, ο Πρόεδρος του ΕΣΒ Κ. Τσέλιος, ο Πρόεδρος του ΕΕΤΕΜ Ιωαν. Παπαδημόπουλος, το μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας, Στ. Ελλάδας και Εύβοιας Φρόσω Παύλου, ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας Αντ. Ζύμαρης και το μέλος της ΠΕΔΜΕΔΕ Αλ. Καμπύλης.