Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 08:09
Τοπικά

Κινητοποιήσεις ετοιμάζουν οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου και των Κ. Υγείας






Πανελλαδική πανυγειονομική απεργιακή κινητοποίηση οργανώνει για τις 8 Ιουνίου η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). Με προσωπικό ασφαλείας αναμένεται να λειτουργήσει το Νοσοκομείο Βόλου και τα Κέντρα Υγείας στο Νομό, ενώ το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ έχει προκηρύξει στάση εργασίας από τις 11 το πρωί μέχρι τη λήξη της βάρδιας.

Οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο διεκδικούν, μεταξύ άλλων, δωρεάν δημόσια υγεία – πρόνοια με καθολική πρόσβαση, επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση, μονιμοποίηση του επικουρικού προσωπικού, ανανέωση συμβάσεων των εργαζομένων που υπηρετούν στην εκτέλεση κοινοτικών προγραμμάτων, ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. «Η ζωή των ασθενών τίθεται σε κίνδυνο κατ’ εξακολούθηση, εξαιτίας των προβλημάτων του ΕΣΥ, τα οποία βρίσκονται σε μη διαχειρίσιμα επίπεδα», αναφέρει ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ. Προσθέτει ότι το «προσωπικό είναι κάτω των ορίων ασφάλισης, 30.000 είναι οι κενές οργανικές θέσεις με μία νοσηλεύτρια στη βάρδια σε κάθε κλινική των 40 ασθενών». Επίσης, «τα νοσοκομεία αδυνατούν να προμηθευτούν υλικά και φάρμακα», αφού, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, οι ληξιπρόθεσμές οφειλές τους ανέρχονται στα 2 δισ. ευρώ. Αναφέρει επίσης ότι καταργούνται μονάδες στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και την πρόνοια, ενώ κάνει λόγο για «ψευτομεταρρύθμιση της κυβέρνησης στην ψυχική υγεία», αφού, όπως υποστηρίζει «βαίνουν προς κατάργηση τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία και άλλες Μονάδες Ψυχικής Υγείας».

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι στηρίζει τις κινητοποιήσεις που γίνονται την Τετάρτη, 8 Ιουνίου από την ΠΟΕΔΗΝ, γι’ αυτό και αποφάσισε την κήρυξη στάση εργασίας από τις 11:00 π.μ. έως τη λήξη του ωραρίου, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα να συμμετάσχουν οι εργαζόμενοι σε όλο το Δημόσιο στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας.