Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 20:31
Θεσσαλία

Κιλελέρ: Αναβλύζει … τυρόγαλο από την γη!






«Σκίστηκε η γη και βγάζει τυρόγαλο…», είναι η χαρακτηριστική φράση κατοίκου της Νέας Λεύκης, του Δήμου Κιλελέρ, ο οποίος περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί αυτές τις μέρες σε περιοχή του χωριού, και η οποία προκύπτει, όπως καταγγέλλει ο ίδιος, από τη «κακή διαχείριση των αποβλήτων ενός τυροκομείου και στην ανεξέλεγκτη ρίψη τους στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα».

Μια πλημμυρισμένη έκταση χιλιομέτρων με τυρόγαλα και μάλιστα κοντά σε κατοικημένη περιοχή, είναι η εικόνα που παρουσιάζεται έξω από το χωριό, και αν μη τι άλλο μια εικόνα οικολογικής καταστροφής. Ο κάτοικος της Νέας Λεύκης, παθών από το τυρόγαλο που πλημμύρισε ιδιωτικές του εκτάσεις, καταγγέλλει μόλυνση του πόσιμου νερού που παρέχουν οι γεωτρήσεις, αλλά και καταστροφή καλλιεργειών από το ακατάλληλο νερό άρδευσης, το οποίο έχει αναμειχθεί με τα λύματα τυρόγαλου. Παράλληλα υποστηρίζει ότι «η γη έχει εμποτιστεί με τυρόγαλο, γεγονός που σημαίνει καταστροφή του υδροφόρου ορίζοντα, σε αρδευτικές εκτάσεις, με ανυπολόγιστη αξία ζημιάς στις καλλιέργειες». Τονίζει δε ότι, αυτές τις μέρες το τυρόγαλο, έχει βγει σε μεγάλη έκταση στην επιφάνεια, με αποτέλεσμα να έχουν πλημυρίσει μέχρι και αγροτικοί δρόμοι, οι οποίοι έγιναν απροσπέλαστοι.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Νέας Λεύκης Φρειδερίκη Μαυρίκη μετά από επικοινωνία της με τον ιδιοκτήτη του τυροκομείου ενημερώθηκε πως υπήρξε διαρροή τυρόγαλου από τις εγκαταστάσεις και πως έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να σταματήσει, ενώ ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι ήρθε σε επικοινωνία με τους ιδιοκτήτες των χωραφιών που έπαθαν ζημιά και τους αποζημίωσε. Να σημειωθεί ότι το τυροκομείο διαθέτει βιολογικό καθαρισμό για τη ρίψη των λυμάτων του.

Στο χώρο πάντως βρέθηκαν χθες νωρίς το απόγευμα άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας, που κατέγραψαν το πρόβλημα, ενώ νωρίτερα την περιοχή επισκέφθηκε και κλιμάκιο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Θεσσαλίας, παράγοντες της οποίας χθες το βράδυ επιβεβαίωναν τη διαρροή του αγωγού μεταφοράς του τυρογάλακτος από το τυροκομείο προς το βιολογικό καθαρισμό συμπληρώνοντας πως έκαναν συστάσεις στον ιδιοκτήτη του τυροκομείου για την επιδιόρθωση της ζημιάς κάτω από τις οδηγίες των υπηρεσιακών παραγόντων. Το τυρόγαλο είναι το διάλυμα που προκύπτει κατά τη διαδικασία παρασκευής του τυριού ή της καζεΐνης και απομένει μετά την πήξη του γάλακτος και την απομάκρυνση του στερεού πήγματος. Το διάλυμα είναι όξινο λόγω του γαλακτικού οξέος, που περιέχει και αποτελεί απόβλητο της τυροκομικής βιομηχανίας, ιδιαίτερα επιβλαβές για το περιβάλλον, όταν δεν γίνεται σωστή διαχείρισή του.

 

Πηγή: Εφ. Ελευθερία