Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024 22:18
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κεντροαριστερά: Εντονη ανησυχία στον ΣΥΡΙΖΑ, σκεπτικισμός και στην ΝΔ -Εκτιμήσεις για τον β’ γύρο






Με μια συμμετοχή που ξεπέρασε και τις προβλέψεις των πλέον αισιόδοξων, ο χθεσινός πρώτος γύρος για την ανάδειξη της ηγεσίας του υπό διαμόρφωση νέου κόμματος της κεντροαριστεράς, είναι βέβαιο ότι συνιστά εύηχο μήνυμα με πολλούς αποδέκτες-και κυρίως την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ…

Η αλήθεια είναι ότι νικήτρια των εκλογών αυτών, αναδείχθηκε η… φυλή του ΠΑΣΟΚ, ο πλέον συμπαγής και ανθεκτικός πόλος του όλου εγχειρήματος, παρά την εντυπωσιακή συρρίκνωσή του από τις εκλογές του 2012 και εντεύθεν. Γεγονός, που θα ήταν άδικο να μην πιστωθεί στην κ. Φώφη Γεννηματά (στην οποία αναγνωρίζεται ότι «κράτησε» το ΠΑΣΟΚ και το ενίσχυσε…), που ήρθε πρώτη στον πρώτο γύρο με το εντυπωσιακό ποσοστό (κοντά στην αυτοδυναμία) του 42,5 %, με δεύτερο τον κ. Νίκο Ανδρουλάκη με 25,14 % και τους υπόλοιπους (εκτός της κούρσας την επόμενη Κυριακή) τον κ. Καμίνη (13,52%), τον κ. Θεοδωράκη (9,81 %), τον Γιάννη Μανιάτη (4,26%) και τους υπόλοιπους διεκδικητές με αισθητά χαμηλότερα ποσοστά.

Η φυλή του ΠΑΣΟΚ…

Η ηλικιακή διαστρωμάτωση, άλλωστε, των 210.000 που προσήλθαν χθες στις κάλπες (η συντριπτική πλειοψηφία είναι άτομα άνω των 45 ετών), συνηγορεί με την εκτίμηση ότι οι περισσότεροι από όσους πήγαν στις κάλπες, είναι επανακάμπτοντες πρώην ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι απογοητευμένοι είχαν στραφεί στον ΣΥΡΙΖΑ, κατά κύριο λόγο, αλλά και άλλες επιλογές. Κάτι που δικαιολογεί απόλυτα την ανησυχία και τον προβληματισμό στην Κουμουνδούρου, όπου οι επιτελείς έπιασαν το μήνυμα. Και ετοιμάζονται να καταστρώσουν τα σχέδια τους για την συγκράτηση της διαρροής ΠΑΣΟΚογενών ψηφοφόρων τους στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

… οι ανησυχίες στον ΣΥΡΙΖΑ

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ως προς την στρατηγική που θα πρέπει ν’ ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για να περιχαρακώσει, όσο γίνεται, την συγκεκριμένη δεξαμενή ψηφοφόρων του, είναι ότι δεν έχει να αντιμετωπίσει καθαρά αριστερογενείς πολίτες, τους οποίους μπορεί να «παίζει» και να παρασύρει με τα κατά καιρούς «αριστερά-επαναστατικά» επικοινωνιακά ανοίγματα του («υπερφορολογούμε την μεσαία τάξη για να δώσουμε στους φτωχότερους», «είμαστε ανεκτικοί στους αριστερούς ακτιβιστές», «βάζουμε τα θεμέλια για λαϊκή παιδεία» κ.λ.π.), αλλά με προοδευτικούς αστούς, κατά βάση, πολίτες που πίστεψαν τις εξαγγελίες του για…13 σύνταξη, για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, για κατώτατο μισθό στα 780 ευρώ και… έξοδο από τα μνημόνια. Μ’ άλλα λόγια πελατειακούς, ευκαιριακούς «συντρόφους».

Προσεκτικοί στην ΝΔ

Είναι χαρακτηριστικό, ότι δεν υπήρξε ούτε μία επίσημη κυβερνητική η κομματική αντίδραση για την μεγάλη συμμετοχή στις εκλογές της κεντροαριστεράς (μόνο τα κομματικά κατευθυνόμενα «τρόλ» έκαναν πικρόχολα και απαξιωτικά σχόλια…), σε αντίθεση με την ΝΔ. Ο Πρόεδρος της οποίας κ. Μητσοτάκης με προσωπικό του μήνυμα χαιρέτισε ως αισιόδοξο φαινόμενο την μαζική προσέλευση ψηφοφόρων.

Και δεν χωρά αμφιβολία, ότι και στην Πειραιώς σκύβουν πάνω από την μεγάλη συμμετοχή αλλά και τ’ αποτελέσματα, δεδομένου ότι και η ΝΔ φιλοδοξεί να «ψαρέψει» ψηφοφόρους από πρώην ΠΑΣΟΚους που εντάχθηκαν ευκαιριακά στον ΣΥΡΙΖΑ. Βεβαίως, όπως δήλωναν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους με δημοσιογράφους, μένουν ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι η χθεσινή διαδικασία στην κεντροαριστερά, έχει κατά βάση αντικυβερνητικό χαρακτήρα. Αν και, μια πιο ψύχραιμη και ρεαλιστική προσέγγιση των αποτελεσμάτων και ιδίως της μεγάλης συμμετοχής, είναι ίσως πιο κοντά στην πραγματικότητα, ότι δηλαδή ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας, με την μεγάλη συμμετοχή του στις διεργασίες δημιουργία νέου πολιτικού φορέα, εκφράζει σαφώς την απογοήτευσή του από τον τρόπο που πολιτεύονται τόσο η κυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση, αποστρέφεται την πόλωση, και προσβλέπει σε περισσότερους πόλους στην εξουσία…

Το μεγάλο στοίχημα

Αναμφίβολα, το μεγάλο στοίχημα του κεντροαριστερού εγχειρήματος (άσχετα με το ποιος θ’ αναδειχθεί νικητής την επόμενη Κυριακή…) είναι το εάν και κατά πόσο αυτοί που έχασαν στην μάχη της ηγεσίας, θα τηρήσουν τις «δεσμεύσεις» τους (οι οποίες, πάντως, δεν διατυπώθηκαν και τόσο ξεκάθαρα από όλους!) και θα παραμείνουν στο νέο κόμμα που θα προκύψει μετά το συνέδριο, ως | «απλοί

στρατιώτες». Αν θα μπορέσουν να διασφαλίσουν, το πρώτο κρίσιμο διάστημα τουλάχιστον, την περιβόητη «ενότητα» υπέρ της οποίας ορκίζονταν. Βέβαια, υπήρξαν αργά χθες οι απαραίτητες «ενωτικές» και «αισιόδοξες» για την «παράταξη» δηλώσεις όλων των ανθυποψηφίων. Αλλά,το «παιχνίδι», τώρα ανοίγει. Και θα έχει αρκετό βάθος,τουλάχιστον μέχρι τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, από τ’ αποτελέσματα των οποίων θα κριθούν τα πάντα.

Και το κρίσιμο διακύβευμα για το νέο κεντροαριστερό κόμμα που θα δημιουργηθεί, αν ευτυχήσει και καταφέρει να ομογενοποιηθεί και ν’ αναδειχθεί τουλάχιστον τρίτο κόμμα στις γενικές εκλογές, για να είναι ρυθμιστικός παράγοντας, είναι αν η ΝΔ δεν εξασφαλίσει αυτοδυναμία (όπως αφήνουν πιθανότητες οι σημερινές δημοσκοπήσεις) και ο ΣΥΡΙΖΑ συγκρατήσει ουσιαστικά την πτώση του, η «κεντροαριστερά»… με ποιον θα πάει και ποιον θ’ αφήσει!

Εκτιμήσεις για τον β’ γύρο

Οι πρώτες εκτιμήσεις για το πιθανό αποτέλεσμα της επόμενης Κυριακής, είναι ότι η κ. Γεννηματά θα αισθανόταν πιο «σίγουρη» αν στον δεύτερο γύρο περνούσε ένας μη ΠΑΣΟΚογενής αντίπαλος, ο κ. Καμίνης ή ο κ. Θεοδωράκης, π.χ. Ο κ. Ανδρουλάκης, εκτιμάται από πολλούς ως «νέο αίμα» στον χώρο της κεντροαριστεράς, που φάνηκε ότι σε ικανό βαθμό «ελέγχεται» από την… φυλή του ΠΑΣΟΚ, προέρχεται από το Κίνημα του οποίου έχει διατελέσει και Γραμματέας, γνωρίζει από μηχανισμούς, έχει , ως ευρωβουλευτής, γεύση των συσχετισμών και των ισορροπιών στην ΕΕ. Οι διαβουλεύσεις μεταξύ των μέχρι χθες ανθυποψηφίων (με πιθανές, αν και απευκταίες, συμφωνίες κάτω από το τραπέζι) και οι ανοικτές θέσεις που θα πάρει ο καθένας, θα παίξουν σίγουρα το ρόλο τους.

Είναι πολύ ενδεικτικό, ότι όταν αργά χθες η κ. Γεννηματά σε επικοινωνία που είχε με τον κ. Θεοδωράκη (της τηλεφώνησε να την συγχαρεί) τον ρώτησε «τι θα κάνεις την επόμενη Κυριακή;», ο επικεφαλής του Ποταμιού της απάντησε, «περιμένω τι θα πεις…». Αργότερα, πάντως, με δημόσια δήλωσή του, ο κ. Θεοδωράκης τόνισε ότι «θέλω να συγχαρώ και δημοσίως την κυρία Γεννηματά για την επιτυχία της. Ελπίζω να αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου της προοδευτικής παράταξης. Θέλω να συγχαρώ επίσης τους άλλους συνυποψηφίους μου για τον αγώνα που έδωσαν. Η συμμετοχή 210.264 πολιτών είναι και δική τους επιτυχία. Συγχαρητήρια στον καθηγητή Αλιβιζάτο και τους συνεργάτες του καθώς και τους χιλιάδες εθελοντές σε όλη την Ελλάδα που συνέβαλαν στην επιτυχία της διαδικασίας».

«Ευχαριστώ τους πολίτες που με στήριξαν και σε αυτή τη μάχη. Το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που θέλαμε, αλλά ο αγώνας για να αλλάξουμε τη χώρα συνεχίζεται» , κατέληξε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Πηγή: iefimerida.gr