Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 16:19
Κόσμος

Καταδικάστηκε για αμέλεια η Λαγκάρντ στη δίκη για την υπόθεση Ταπί






Ένοχη για αμέλεια έκρινε τη Δευτέρα το δικαστήριο τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, για την υπόθεση Ταπί. Το δικαστήριο ωστόσο δεν της επέβαλε ποινή.

Όπως μεταδίδει το Reuters, το δικαστήριο ανακοίνωσε πως η κ. Λαγκάρντ επέδειξε αμέλεια γιατί δεν προσπάθησε να ανατρέψει την απόφαση για την υπόθεση του επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί.

Σημειώνεται ότι η εισαγγελία είχε ζητήσει την απαλλαγή της για τον τρόπο που διαχειρίστηκε τη διαιτησία στη διένεξη μεταξύ του επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί και της τράπεζας Crédit Lyonnais.

Η 60χρονη πρώην υπουργός από την πλευρά της απορρίπτει ότι διέπραξε οτιδήποτε παράνομο όταν ενέκρινε το 2008 την καταβολή αποζημίωσης στον επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί, ύψους 403 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο της διαιτησίας για τη διευθέτηση της διένεξής του με την τότε κρατική τράπεζα, η οποία έχει σήμερα κλείσει, για την πώληση των μετοχών του στην εταιρεία αθλητικών ειδών Adidas.

«Ο κίνδυνος της απάτης μου διέφυγε εντελώς» είχε σημειώσει η ίδια στο δικαστήριο, ενώ η φωνή της έσπασε για λίγα λεπτά όταν δήλωσε, συγκρατώντας έναν λυγμό:

«Αυτές οι πέντε ημέρες της δίκης βάζουν τέλος σε μια δοκιμασία πέντε ετών την οποία βιώνουν ο σύντροφός μου, οι γιοι μου, τα αδέλφια μου που βρίσκονται στην αίθουσα».

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, η Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε ότι «ενήργησε με εμπιστοσύνη και με ευσυνειδησία, έχοντας μοναδικό στόχο την προάσπιση του γενικού συμφέροντος».