Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 12:38
Θεσσαλία

Καταδίκη για δύο στη Λάρισα που αποδείχθηκαν «εισπράκτορες» των τηλεφωνικών εκβιασμών






Μία εκ των περιπτώσεων που σε γενικότερο επίπεδο απασχολεί έντονα το τελευταίο διάστημα την ελληνική κοινωνία και έχει εξελιχθεί σε εφιάλτη χιλιάδων οικογενειών, έφτασε στο ακροατήριο του Δικαστικού Μεγάρου Λάρισας καθώς στο ειδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων κάθισαν δύο Βούλγαροι.
Συνελήφθησαν την ώρα που έπαιρναν 10.000 ευρώ από μια γυναίκα, που νωρίτερα είχε τηλεφώνημα ότι «η κόρη της ενεπλάκη σε τροχαίο σκοτώνοντας ένα μικρό παιδάκι και πως αυτά τα χρήματα θα τη γλίτωναν από τις νόμιμες διαδικασίες».

Πρόκειται για το φαινόμενο του τηλεφωνικού εκβιασμού που έχει γίνει συχνό τα τελευταία δύο χρόνια τουλάχιστον. Τα μέλη αυτών των οργανώσεων εντοπίζουν τα θύματα και επικοινωνούν τηλεφωνικά μαζί τους, προσποιούμενοι τους αστυνομικούς, και με το πρόσχημα ότι το παιδί τους προκάλεσε θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα, απαιτούν καταβολή χρηματικών ποσών, προκειμένου να συμβάλουν στην απεμπλοκή του από τις επικείμενες ποινικές συνέπειες. Σε ορισμένες περιπτώσεις προκειμένου να γίνουν πιο πειστικοί, άλλο μέλος της οργάνωσης προσποιείτο ακόμη και το ίδιο το παιδί, το οποίο ζητούσε τη βοήθεια του γονέα.

Η ακροαματική διαδικασία, για τη συγκεκριμένη περίπτωση, κράτησε αρκετές ώρες καθώς οι περιπτώσεις των παραλίγο εξαπατημένων αλλά σίγουρα λαχταρισμένων πολιτών ήταν πολλές. Εν τέλει όμως αποδείχθηκε στο δικαστήριο ότι οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι (δεν μιλούσαν καθόλου ελληνικά, όπως ισχυρίστηκαν) ήταν απλοί «εισπράκτορες» του κυκλώματος και σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από την πλευρά τους δεν ήξεραν το παραμικρό για το τι γινόταν αλλά ούτε για ποιον λόγο θα εισέπρατταν τα χρήματα. Σύμφωνα μάλιστα με την αστυνομία άλλα είναι τα ηγετικά στελέχη εκ των οποίων ένας αλλοδαπός και δύο που μιλούν άπταιστα ελληνικά εκ των οποίων μία γυναίκα.
Οι δύο Βούλγαροι καταδικάσθηκαν σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών για τον ρόλο τους αυτό. Η δράση του κυκλώματος αφορά στο χρονικό διάστημα του περσινού έτους (2015) στην περιοχή της Θεσσαλίας, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως επιδίωξαν να πάρουν τουλάχιστον εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ διά της μεθόδου αυτής. Απ’ όλες τις περιπτώσεις αυτές όμως, μόνο μια ευδοκίμησε για τους ίδιους που ήταν και η τελευταία. Μια γυναίκα όμως όταν της τηλεφώνησαν και της είπαν πως η νύφη της ενεπλάκη σε τροχαίο σκοτώνοντας μάλιστα ένα παιδάκι τους πίστεψε. Της ζήτησαν αρχικά 25.000 ευρώ αλλά αυτή τους έδωσε 10.000 ευρώ. Μόλις παρέλαβαν όμως τα χρήματα συνελήφθησαν από την αστυνομία.
«ΣΩΣΕ ΜΕ ΜΑΝΑ, ΣΩΣΕ ΜΕ…»

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι μαρτυρίες των ατόμων που δέχθηκαν τα τηλέφωνα σε ανύποπτη στιγμή. Μία εξ αυτών είπε : «Αυτός που με πήρε μιλούσε πολύ καλά ελληνικά (σ.σ. το ίδιο υποστήριξαν οι περισσότεροι μάρτυρες). Ακουγόταν όμως μια γυναικεία φωνή από μέσα. Μάνα μου τράκαρα, βοήθησέ με. Της έλεγα πού είσαι κόρη μου, γιατί ακουγόταν μακριά. Της έλεγα έλα πιο κοντά να σε ακούσω καθαρά. Μου ζήτησαν λεφτά αμέσως όμως».
Σε ερώτηση της προέδρου για το ποσό απάντησε «100.000 ευρώ μου ζήτησαν. 50 μου είπαν για τον αστυνομικό και άλλα τόσα για τον εισαγγελέα. Ξαφνιάστηκα και τους είπα πάρτε σε μισή ώρα να δω τι θα μπορέσω να βρω».

Μια άλλη μάρτυς εξήγησε μια παρόμοια ιστορία «Μου είπαν πως το κορίτσι ενεπλάκη σε τροχαίο και μάλιστα πως σκότωσε ένα παιδάκι. Εγώ εκείνη την ώρα πάγωσα. Έχασα τη γη κάτω από τα πόδια μου. Μαμά δωσ’ τους 50 χιλιάδες ακουγόταν μια γυναικεία φωνή από μέσα. Τότε ήταν που θυμήθηκα μια αντίστοιχη περίπτωση που είχα διαβάσει στην εφημερίδα και αμέσως πίστεψα πως μου συμβαίνει το ίδιο».

Ο επόμενος μάρτυρας αφού εξήγησε τη δική του περίπτωση πρόσθεσε «μόλις άρχισα να ρωτάω κάποια πράγματα μου είπαν μη μιλάς, μόνο να ψάχνεις για λεφτά. Τότε άκουσα έναν άγνωστο από μέσα να λέει δώσε τα λεφτά και θα στα δώσω. Έχω παιδιά να μεγαλώσω. Εκεί κατέρρευσα…».
Ένας άλλος μάρτυρας μπήκε στη διαδικασία να εξηγήσει τη διαπραγμάτευσή του με τους εκβιαστές «δώσε μου να μιλήσω στο παιδί μου τους είπα μόλις την άκουσα να κλαίει. Δεν το έκαναν όμως και εγώ επέμενα. Στο τέλος δεν απαντούσαν».

Μια άλλη ανάλογη περίπτωση η μάρτυρας την περιέγραψε ως εξής: «Μου είπαν πως σκότωσε ένα αγοράκι 6 ετών. Με το που το άκουσα έπεσα κάτω καθώς λιποθύμησα. Δεν μπορείτε να καταλάβετε τι σημαίνει να το ακούς αυτό…» κατέληξε.

Όσον αφορά στους μάρτυρες υπεράσπισης κατέθεσαν οι γονείς του ενός Βούλγαρου κατηγορούμενου για τον οποίο είπαν πως είναι πολύ καλό παιδί ενώ ο πατέρας του ανέφερε πως δεν γνώριζε καν το γεγονός πως βρισκόταν στην Ελλάδα εκείνη την περίοδο. Επίσης πρόσθεσαν πως έχει μια καλή δουλειά στη Βουλγαρία.
Οι δύο κατηγορούμενοι στην απολογία τους αρνήθηκαν την ενεργή συμμετοχή τους σε όλες τις περιπτώσεις της υπόθεσης ενώ τόνισαν πως δεν γνώριζαν από πού θα προέρχονταν τα χρήματα τα οποία πήγαν να πάρουν με την υπεράσπιση να προσθέτει πως και οι δύο ήταν τα «όργανα» χωρίς όμως να το γνωρίζουν.
ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΤΗΚΕ Ο ΕΝΑΣ ΜΕ 2.000 ΕΥΡΩ

Οι δύο Βούλγαροι κρατούμενοι κρίθηκαν ένοχοι για τη σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση η οποία διαπράχθηκε σε απροσδιόριστο χρόνο και τόπο τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν τις 5 Νοεμβρίου 2015. Από το ίδιο δικαστήριο κρίθηκαν αθώοι για την πράξη της απάτης κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση (τετελεσμένη και σε απόπειρα) συνολικού οφέλους – ζημίας άνω των 30 και 120 χιλιάδων ευρώ η οποία διαπράχθηκε στα Τρίκαλα, στα Φάρσαλα και στην Καρδίτσα.
Καταδικάσθηκαν σε ποινή φυλάκισης 4 ετών και το δικαστήριο αποφάνθηκε όπως η έφεση να έχει ανασταλτική δύναμη με την καταβολή 2.000 ευρώ έκαστος. Μάλιστα ο ένας εξ αυτών το κατέθεσε αμέσως και αφέθηκε ελεύθερος.

 

 

Πηγή: eleftheria.gr