Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024 02:15
Θεσσαλία

Καρδίτσα: Αρχαιοκάπηλοι έσκαβαν κοντά σε εκκλησία






Κρυμμένους θησαυρούς, με αρχαία αντικείμενα ή και λίρες από την περίοδο της Κατοχής, αναζητούσαν τρεις επίδοξοι «Ιντιάνα Τζόουνς» που εντοπίστηκαν από αστυνομικούς της Ο.Π.Κ.Ε. στην ευρύτερη περιοχή του Παλαμά Καρδίτσας. Ως τώρα, έχει εντοπιστεί ένα σημείο όπου έκαναν λαθρανασκαφή.

Οι αστυνομικοί που έκαναν έρευνα στο Ι.Χ. αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν οι τρεις Έλληνες ηλικίας 59, 52 και 37 χρόνων, βρήκαν μέσα πρόσφατα χρησιμοποιημένα φτυάρια και αξίνες και έναν ανιχνευτή μετάλλων. Έτσι, τους συνέλαβαν και τους παρέδωσαν στο αστυνομικό τμήμα Παλαμά, οι άνδρες του οποίου εντόπισαν μία πρόσφατη ανασκαφή κοντά σε μια παλιά εκκλησία που δεν προϋπήρχε.

Σε βάρος των δραστών σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας περί προστασίας αρχαιοτήτων με την οποία παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καρδίτσας.

*** Έναν αρχαίο τάφο που βρίσκεται κοντά στο λαξευτό αρχαίο θέατρο της Χαιρώνειας στη Βοιωτία, έβαλαν στο στόχαστρό τους άγνωστοι αρχαιοκάπηλοι. Οι δράστες σύλησαν τον τάφο σε ένα σημείο αγροτικής περιοχής όπου εικάζεται ότι βρίσκεται το αρχαίο νεκροταφείο της Χαιρώνειας και άρπαξαν άγνωστο αριθμό ευρημάτων, πιθανότατα σημαντικής αξίας. Έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών διενεργεί η Ασφάλεια.