Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 15:44
Τοπικά

Ιστορικός περίπατος στο Βόλο αύριο από την ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ

OLYMPUS DIGITAL CAMERA





Αύριο Κυριακή θα πραγματοποιηθεί ο ιστορικός περίπατος που διοργανώνεται από την ΠΕΑΕΑ –ΔΣΕ Μαγνησίας, την τομεακή επιτροπή Βόλου του ΚΚΕ και τις τομεακές οργανώσεις της ΚΝΕ, που αναβλήθηκε το περασμένο Σάββατο 22 του Οκτώβρη λόγω των κακών καιρικών συνθηκών. Ο ιστορικός περίπατος που θα κινηθεί στα χνάρια των αγώνων του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ, του ΔΣΕ, θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι με αφετηρία την διασταύρωση των οδών Τάκη Οικονομάκη με Κουμουνδούρου.

Το δρομολόγιο θα είναι από το σημείο της αφετηρίας στη λεωφόρο Δημητριάδος για τους αγώνες της εργατικής τάξης του Βόλου ενάντια στην πολιτική επιστράτευση, άνοδο στην πλατεία Αγίου Νικολάου στα γραφεία της εφημερίδας «Αναγέννηση» του ΕΑΜ Μαγνησίας και «Λευτεριά» της Οργάνωσης Βόλου του ΚΚΕ, την Κομαντατούρα, τη Γκεστάπο και τα γραφεία των ΕΑΣΑΔ. Επόμενος σταθμός, οι φυλακές Αλεξάνδρας που λειτούργησαν σαν χώροι φυλάκισης κομμουνιστών και αγωνιστών από την περίοδο της Κατοχής μέχρι και το τέλος του Εμφυλίου και η πλατεία Ελευθερίας όπου οι εργαζόμενοι και γενικότερα ο λαός του Βόλου αντιτάχθηκε στην κάθοδο των Βουλγάρων, αλλά και αποτέλεσε χώρο εκτέλεσης.

Σε ανακοίνωση της ΠΕΑΕ αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Η μνήμη και η τιμή της επετείου της απελευθέρωσης της πόλης μας, αλλά και των χιλιάδων κομμουνιστών και άλλων μαχητών που πέρασαν από τις γραμμές του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, αποκτούν ιδιαίτερη σημασία ειδικά σήμερα, που ο λαός στενάζει και η εποποιία της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ βρίσκονται στο στόχαστρο.
Επιχειρείται η αποσιώπηση, διαστρέβλωση και συκοφάντηση του πρωταγωνιστικού ρόλου του ΕΑΜ και του ΚΚΕ στην Απελευθέρωση της χώρας μας και από μέρους της κυβέρνησης. Από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιχειρείται η καπηλεία και η ταύτιση της ηρωικής λαϊκής πάλης με τη δική της ταξική πολιτική υπηρέτησης της στρατηγικής του κεφαλαίου για την ανάκαμψη των κερδών του.

Οι νεκροί του λαού μας, οι βασανισμένοι, οι εξόριστοι, οι εκτελεσμένοι δε θα γίνουν ποτέ το συγχωροχάρτι της κυβέρνησης που τη μια μέρα στήνει φιέστες στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής και την άλλη λούζει στα χημικά τους συνταξιούχους διαδηλωτές.
Καλούμε τους εργαζόμενους και τη νεολαία της περιοχής μας να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις για την απελευθέρωση από το φασισμό, να μάθουν την αλήθεια για την ιστορία της Εαμικής αντίστασης και να οπλιστούν με αυτή, στις σύγχρονες μάχες απέναντι στις πολιτικές της φτώχειας, της ανεργίας, της εξαθλίωσης».