Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 15:05
Κόσμος

Ιστορική συμφωνία: Τέλος οι κυρώσεις στο Ιράν έπειτα από δέκα χρόνια






Έπειτα από δέκα χρόνια, οι περισσότερες από τις κυρώσεις που η διεθνής κοινότητα είχε επιβάλλει στο Ιράν αίρονται, αφού προηγουμένως το βράδυ του Σαββάτου οι επιθεωρητές του ΟΗΕ ανακοίνωσαν ότι η Τεχεράνη παρέδωσε τα στοιχεία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που ζητούσαν τα Ηνωμένα Έθνη.

Λίγα μόλις λεπτά μετά το «πράσινο φως» που άναψε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ότι η Τεχεράνη συμμορφώθηκε και υλοποίησε τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει για το πυρηνικό της πρόγραμμα, στις 14 Ιουλίου 2015, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και η Ευρωπαϊκή Ένωση γνωστοποίησαν ότι αίρουν τις κυρώσεις κατά του Ιράν.

Καταλύτης της ιστορικής συμφωνίας υπήρξε η ανακοίωση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) πως το Ιράν έχει λάβει όλα τα μέτρα που απαιτούνταν βάσει της συμφωνίας στην οποία είχε καταλήξει με τις έξι παγκόσμιες δυνάμεις τον Ιούλιο.

Όπως ανακοινώθηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου, μετά τον έλεγχο που διενεργήθηκε, διαπιστώθηκε ότι η κυβέρνηση του Ιράν έχει ολοκληρώσει όλα τα βήματα για τα οποία είχε δεσμευτεί το προηγούμενο διάστημα. Ήδη από νωρίς το Σάββατο, η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε ανακοινώσει την αναστολή των κυρώσεων που είχε επιβάλει στην Τεχεράνη, περιμένοντας την επισημοποίηση της αναφοράς, η οποία εκδόθηκε αργά το βράδυ της ίδιας μέρας.

Ο Γενικός Διευθυντής της Υπηρεσίας, Yakiya Amano, αναφέρθηκε σε «μία ιστορική για τη διεθνή κοινότητα ημέρα». Νωρίτερα, οι επιθεωρητές επιβεβαιώσαν ότι το Ιράν ολοκλήρωσε όλες τις διαδικασίες που είχαν συμφωνηθεί, ανοίγοντας το δρόμο για την άρση των διεθνών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης και την αυγή μίας νέας εποχής στις σχέσεις με τη διεθνή κοινότητα.

Από την πλευρά της ευρωπαϊκής διπλωματίας έκανε δηλώσεις η επικεφαλής, Φεντερίκα Μογκερίνι, αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράνη, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ. «Με το Ιράν να έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις του, σήμερα, οι πολυμερείς και εθνικές οικονομικές και χρηματοπιστωτικές κυρώσεις που συνδέονται με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα αίρονται», ανέφεραν σε κοινή δήλωσή τους.

Γενικός γραμματέας ΟΗΕ: Είναι ένα μεγάλο βήμα

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν χαιρετίζει την έναρξη της εφαρμογής της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, η οποία υπογράφηκε τον περασμένο Ιούλιο στη Βιένη μεταξύ της Τεχεράνης και των μεγάλων δυνάμεων.

“Είναι ένα μεγάλο βήμα που αντανακλά την προσπάθεια η οποία επιτεύχθηκε με καλή πίστη από όλες τις πλευρές ώστε να εκπληρωθούν οι δεσμεύσεις οι οποίες συμφωνήθηκαν”, δήλωσε ο Μπαν.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), αρμόδια να ελέγχει τη δραστηριότητα του Ιράν στον πυρηνικό τομέα, έδωσε χθες το πράσινο φως για την εφαρμογή της συμφωνίας, υπογραμμίζοντας ότι η Τεχεράνη τήρησε τις δεσμεύσεις της για τον περιορισμό του πυρηνικού της προγράμματος.

Ο Μπαν εξέφρασε την ελπίδα “η επιτυχία της συμφωνίας αυτής να συντελέσει σε μια καλύτερη περιφερειακή και διεθνή συνεργασία υπέρ της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή και πέρα από αυτήν”.

Η έναρξη της εφαρμογής της συμφωνίας οδήγησε, όπως προβλεπόταν, στην άρση των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στο Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα από τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον ΟΗΕ.

Ο Μπαν δήλωσε αισιόδοξος από την άρση των κυρώσεων.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επέβαλε τέσσερις σειρές κυρώσεων σε βάρος του Ιράν μεταξύ 2006 και 2010, οι οποίες αναμένεται να αρθούν σταδιακά κατά τη διάρκεια της εφαρμογής της συμφωνίας. Ορισμένες θα διατηρηθούν σύμφωνα με απόφαση που ψηφίστηκε τον Ιούλιο.

Ο γενικός γραμματέας χαιρετίζει επίσης την απελευθέρωση χθες από την Τεχεράνη πέντε Αμερικανών, μεταξύ τους ο ανταποκριτής της εφημερίδας Washington Post στο Ιράν Τζέισον Ρεζαγιάν, στο πλαίσιο της ανταλλαγής κρατουμένων με την Ισλαμική Δημοκρατία.

Ισραήλ: Δεν θα επιτρέψουμε στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο

Το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο, δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σήμερα, επομένη της ισχύος της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, που επετεύχθη πρόσφατα ανάμεσα στην Τεχεράνη και τις μεγάλες δυνάμεις, και την άρση των διεθνών κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στο Ιράν.

“Η πολιτική του Ισραήλ είναι και θα παραμείνει ακριβώς αυτή που ακολουθήθηκε: δεν θα επιτραπεί στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο”, σημείωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός σε υπουργικό συμβούλιο, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του.

Ο Νετανιάχου είχε ήδη από χθες κατηγορήσει την Τεχεράνη ότι “δεν έχει εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες της για την απόκτηση πυρηνικών όπλων”.

Η ιστορική συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, την οποία καταδικάζει το Ισραήλ, τέθηκε χθες σε ισχύ μετά το πράσινο φως που έδωσε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA), και οδήγησε στην άρση των οικονομικών κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στο Ιράν εδώ και χρόνια.