Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024 08:06
Άλλες Ειδήσεις

Ισορροπία στη διατροφή μας μετά την κραιπάλη του Πάσχα






Το αρνί, το κατσίκι, τα τσουρέκια, τα αβγά (σοκολατένια και μη) σίγουρα ήταν μεγάλος πειρασμός αυτές τις ημέρες. Πως θα βρείτε και πάλι την ισορροπία σας; Μετά τις ημέρες νηστείας για όσους τις ακολούθησαν, ήρθαν οι μέρες της πλούσιας σε λιπαρά διατροφής 2-3 ημερών και πλέον με την επιστροφή στο… σπίτι, πρέπει να μπούμε σε έναν άλλο ρυθμό.

Ξεκινήστε την επόμενη ημέρα με χυμούς

Καλό είναι να ξεκινήσετε την αποτοξίνωσή σας απέχοντας μια ολόκληρη ημέρα από τα πάντα και καταναλώνοντας μόνο φρέσκους χυμούς φρούτων και λαχανικών. Οι βιταμίνες και τα αντιοξειδωτικά τους θα «καθαρίσουν» τον οργανισμό από τις τοξίνες γρηγορότερα και θα τον βοηθήσουν να επανέλθει γρήγορα. Ο χυμός καρότου εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες και διεγείρει τη λειτουργία του πεπτικού, ενώ ο χυμός σέλινου μας απαλλάσσει από τις τοξίνες. Στο χυμό πορτοκαλιού προσθέστε και μερικές σταγόνες λεμονιού για να ενισχύσετε τη βιταμίνη C, που θα τονώσει ξανά τον οργανισμό σας μετά τις διατροφικές σας ατασθαλίες.

Προτιμήστε τις σούπες

Αποφύγετε το κρέας και φτιάξτε ελαφριές σούπες με μπρόκολο ή κολοκύθι. Μην τις αλατίσετε πολύ και καταναλώστε τες περισσότερες από 1 ημέρα μέσα στην εβδομάδα. Οι σούπες είναι εύπεπτες και ειδικά μετά από ένα τέτοιο διατροφικό ξεφάντωμα, θα βοηθήσουν το στομάχι σας να ηρεμήσει.

Πιείτε πολύ νερό

Μετά το αλκοόλ και τα λίπη που καταναλώσατε, το νερό θα σας βοηθήσει να ενυδατωθείτε και πάλι, ενώ θα «καθαρίσει» τον οργανισμό σας από πάσης φύσεως τοξίνες. Ειδικά αυτές τις ημέρες που βρίσκεστε σε αποτοξίνωση, λόγω της μειωμένης πρόσληψης κρεατικών, αλατιού κ.λπ και της αυξημένης ποσότητας φρούτων και χυμών, ενδέχεται να μη νιώσετε έντονο το αίσθημα της δίψας. Μην περιμένετε λοιπόν να διψάσετε για να πιείτε νερό και έχετε συνεχώς κοντά σας ένα μπουκάλι ή ποτήρι γεμάτο.

Ρίξτε το στις σαλάτες

Αν μέχρι τώρα αποτελούσαν το σνακ σας, αυτή την εβδομάδα οι σαλάτες θα πρέπει να αντικαταστήσουν και κάποιο κυρίως γεύμα σας. Όσο περισσότερες καταναλώσετε, τόσο περισσότερες φυτικές ίνες θα λάβετε και θα βελτιώσετε τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα. Προτιμήστε σαλάτες με μαρούλι, σπανάκι, ρόκα, αντίδια και εμπλουτίστε τες με μπαλσάμικο, ελαιόλαδο. Αν θέλετε προσθέστε και ένα μήλο ή ξηρούς καρπούς.

Πάρτε προβιοτικά

Τα γνωστά μας πλέον προβιοτικά είναι και πάλι απαραίτητα, καθώς τα πολλά λιπαρά και γλυκά που καταναλώσαμε μέσα σε δύο ημέρες, ενδεχομένως διατάραξαν την ισορροπία στη χλωρίδα του γαστρεντερικού σωλήνα. Τα προβιοτικά γιαούρτια θα βοηθήσουν στην επαναφορά της ισορροπίας, στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος, το οποίο διαταράχτηκε τις προηγούμενες ημέρες και θα διασπάσουν τις τοξίνες. Συνδυάστε τα με δημητριακά ολικής άλεσης για καλύτερα αποτελέσματα.

Φάτε φρούτα

Τις τελευταίες ημέρες τα είχατε ξεχάσει, γι’ αυτό μπείτε και πάλι εντατικά στο πρόγραμμα με τουλάχιστον 3 μερίδες φρούτων την ημέρα. Προτιμήστε τα μήλα, τα πορτοκάλια, τον ανανά και τις φράουλες.

Τονωθείτε με ξηρούς καρπούς

Ανάλογα με το είδος τους περιέχουν ασβέστιο, πρωτεΐνη, μαγνήσιο, φώσφορο κ.ο.κ., συστατικά που χρειάζεστε τις ημέρες αποτοξίνωσης, αφού δεν τα λαμβάνετε από γαλακτοκομικά και κρέας. Μπορείτε να τους προσθέσετε στη σαλάτα και να τονώσετε τη γεύση της και την υφή της ή να τους φάτε σκέτους, χωρίς, όμως, να ξεπερνάτε τη μιάμιση χούφτα και προσέχοντας να είναι ανάλατοι. Προτιμήστε αμύγδαλα, καρύδια και φυστίκια Αιγίνης.

Το μυστικό

Μην ξεχνάτε τα όσπρια. Αποτελούν φυσικές πηγές πρωτεΐνης, σιδήρου, αλλά και αντιοξειδωτικών, που θα μας βοηθήσουν στην αποτοξίνωσή μας. Επιλέξτε αυτά που σας αρέσουν και φροντίστε να τα εμπλουτίσετε με λεμόνι, καθώς η βιταμίνη C αυξάνει την πρόσληψη σιδήρου φυτικής προέλευσης.

 

 

Πηγή: runfun.gr