Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024 10:46
Τοπικά

ΙΣΜ: Δεν υπάρχουν μελέτες για επιπτώσεις από την καύση RDF






Δεν υπάρχουν μελέτες για το RDF και το SRF, ώστε να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα που να πιστοποιούν, ότι η καύση του δευτερογενούς εναλλακτικού καυσίμου ευθύνεται για καρκίνους και άλλες σοβαρές παθήσεις.

Στην παραδοχή αυτή προέβησαν σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου,  οι εκπρόσωποι του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας και τα μέλη της Επιτροπής, που ανέλαβε για λογαριασμό του ΙΣΜ,  να συγκεντρώσει στοιχεία και να παρουσιάσει πόρισμα για τις επιπτώσεις, που έχει στη δημόσια υγεία η χρήση RDF- SRF στη δημόσια υγεία,  με αφορμή την καύση του εναλλακτικού καυσίμου από το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ στον Βόλο.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας Ε. Τσάμης και ο Διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου κ. Μάνθος Δραμητινός, που πριν από αρκετούς μήνες επικαλούμενoς 23 μελέτες της διεθνούς βιβλιογραφίας είχε υποστηρίξει, ότι η καύση RDF και SRFσυνδέεται με την εκδήλωση καρκίνων και άλλων σοβαρών ασθενειών, δήλωσαν σήμερα ότι δεν αμφισβητούν τα αποτελέσματα των ελέγχων που έγιναν από τον Δημόκριτο στην ΑΓΕΤ, σύμφωνα με τα οποία δεν υπάρχει καμία υπέρβαση σε διοξίνες, φουράνια και βαρέα μέταλλα στο φορτίο του RDF που χρησιμοποιήθηκε από την τοπική τσιμεντοβιομηχανία σε συνθήκες πραγματικής καύσης, μέσα στο Μάϊο.

Η έρευνα που έκαναν τελικά,  βασίστηκε σε άλλες διεθνείς επιδημιολογικές μελέτες που έγιναν στην Αμερική και στην Ισπανία και οι οποίες αφορούν στις επιπτώσεις στην υγεία από την καύση απορριμμάτων αλλά και τη λειτουργία τσιμεντοβιομηχανιών σε κατοικημένες περιοχές.

«Σκοπός ήταν να συνταχθεί, με αντικειμενικό και επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο, ένα πόρισμα που θα ενημερώσει την κοινωνία, τους αρμόδιους και κάθε ενδιαφερόμενο για τους πιθανούς κινδύνους που ελλοχεύουν», τόνισε ο κ. Τσάμης, προσθέτοντας πως ευελπιστεί , ότι το πόνημα αυτό και οι προτάσεις του ΙΣΜ, (ζητά οι έλεγχοι σε διοξίνες, φουράνια και βαρέα μέταλλα να γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και στον περιβάλλοντα χώρο του εργοστασίου) θα συμβάλουν στην ενημέρωση της κοινωνίας και δημιουργικά στον δημόσιο διάλογο που αναπτύσσεται στην περιοχή – και όχι μόνο – με αφορμή την καύση απορριμμάτων και παραγώγων τους από την ΑΓΕΤ.

Ακολούθως το λόγο πήραν και τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής  και παρουσίασαν τα συμπεράσματα του πορίσματος που επιμελήθηκαν. Στην Επιτροπή που επιμελήθηκε το πόρισμα συμμετείχαν εκτός από τον κ. Τσάμη επίσης, ο διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου και πρώην πρόεδρος  του ΙΣΜ κ. Ματθαίος Δραμητινός, ο κ. Δημ. Λύτρας, Επιμελητής Α’ Γενικής Χειρουργικής του Αχιλλοπουλείου, ο κ. Χαρ. Μάνδρος Ειδικός Παθολόγος του Νοσοκομείου, ο κ. Σάββας Σάρκος, πνευμονολόγος, ΓΓ του Ιατρικού Συλλόγου και η κ. Αποστολία Χατζηευθυμίου, νευρολόγος, αν. καθηγήτρια του Ιατρικού Τμήματος του Παν. Θεσσαλίας.