Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 18:22
Κόσμος

Ιρανός δισεκατομμυριούχος καταδικάστηκε σε θάνατο για διαφθορά






Ο Ιρανός δισεκατομμυριούχος Μπαμπάκ Ζανζάνι καταδικάστηκε σε θάνατο για διαφθορά, σύμφωνα με αξιωματούχους της δικαιοσύνης στη χώρα.

Ο επιχειρηματίας είχε συλληφθεί το 2013, μετά από κατηγορίες ότι καταχράστηκε δισεκατομμύρια δημοσίου χρήματος, από τα κέρδη της διοχέτευσης πετρελαίου μέσω των εταιρειών του. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες.

Δύο ακόμη άτομα επίσης καταδικάστηκαν σε θάνατο, ενώ όπως και ο Ζανζάνι καλούνται να επιστρέψουν τα ποσά που καταχράστηκαν. Η ποινή είναι εφέσιμη.

Ο Ζανζάνι είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στην Ιράν και βρίσκεται στη «μαύρη λίστα» της ΕΕ και των ΗΠΑ, γιατί βοήθησε το Ιράν να «ξεγλιστρά» από τις κυρώσεις για το εμπόριο πετρελαίου, οι οποίες ίσχυαν έως πρόσφατα.

Ο επιχειρηματίας έχει παραδεχθεί ότι χρησιμοποιούσε ένα δίκτυο εταιρειών στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Τουρκία και τη Μαλαισία για να πουλά εκατομμύρια βαρέλια ιρανικού πετρελαίου, για λογαριασμό της κυβέρνησης, από το 2010.

Πριν από τη σύλληψή του ο Ζανζάνι ισχυριζόταν ότι οι διεθνείς κυρώσεις δεν του επέτρεπαν να παραδώσει τα 1,2 δισ. δολάρια που όφειλε στην κυβέρνηση. Ομως, στη δίκη του, οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι τα χρέη του προς την κυβέρνηση ξεπερνούν τα 2,7 δισ. δολάρια, από κέρδη που εξασφάλισε από το πετρέλαιο.

Ο Ζανζάνι εκτιμάται ότι έχει περιουσία που φτάνει τα 13,5 δισ. δολάρια.