Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024 13:49
Κόσμος

Ιράκ: Συνελήφθη ο επικεφαλής του χημικού οπλοστασίου των τζιχαντιστών






Στη σύλληψη του επικεφαλής του χημικού οπλοστασίου του Ισλαμικού Κράτους προχώρησαν οι ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ στο βόρειο Ιράκ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Associated Press.

Δύο υψηλόβαθμοι Ιρακινοί αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων ότι ο αρχηγός των τζιχαντιστών που ασχολείτο με την ανάπτυξη χημικών όπλων συνελήφθη τον περασμένο μήνα, ωστόσο το περιστατικό δόθηκε στη δημοσιότητα μόλις σήμερα.

Ο 50χρονος Σλειμάν Νταούντ αλ-Αφάρι, ο οποίος είχε ειδίκευση σε χημικά και βιολογικά όπλα στη βιομηχανία του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν, συνελήφθη σε αμερικανική επιχείρηση κοντά στην πόλη Ταλ Αφάρ, χωρίς να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Επισημαίνεται πως Αμερικανοί και Ιρακινοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι το Ισλαμικό Κράτος επιχειρεί να αναπτύξει χημικά όπλα με πρόθεση να εξαπολύσει τρομοκρατικές επιθέσεις ευρείας κλίμακας.

Βέβαια, όπως αναφέρει το Associated Press, η πρόοδος της τρομοκρατικής οργάνωσης είναι περιορισμένη, καθώς εκτιμάται πως έχει αναπτυχθεί περιορισμένη ποσότητα αερίου μουστάρδας, χημικό όπλο το οποίο οι τζιχαντιστές έχουν χρησιμοποιήσει στη Συρία.

Προς το παρόν, οι ειδικοί η τρομοκρατική οργάνωση μοιάζει να είναι ανίκανη να πραγματοποιήσει μεγάλης κλίμακας χημικές επιθέσεις, καθώς πέρα από την τεχνογνωσία που απαιτείται, είναι απαραίτητος ο κατάλληλος εξοπλισμός, τα υλικά και η παραγωγική αλυσίδα για την παραγωγή των χημικών.

«Τα χημικά για τα οποία μιλούμε είναι κυρίως χλώριο και θειούχος υπερίτη, ουσία που είναι γνωστή ως αέριο της μουστάρδας, αμφότερα είναι φτωχά όπλα σύμφωνα με τα σύγχρονα πρότυπα», δήλωσε ο Νταν Κασζέτα, πρώην επικεφαλής του αμερικανικού στρατού ειδικός για τα χημικά όπλα.