Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024 07:04
Κόσμος

Ιράκ: «Κύμα» βομβιστικών επιθέσεων – Τουλάχιστον 29 νεκροί






Τουλάχιστον 29 άτομα έχασαν τη ζωή τους τη Δευτέρα από πολλαπλές επιθέσεις βομβιστών αυτοκτονίας σε διάφορες του Ιράκ, ενώ δεκάδες είναι οι τραυματίες, εκ των οποίων αρκετοί νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

Η πιο αιματηρή επίθεση σημειώθηκε στην επαρχία Ντι Καρ, πιο γνωστή ως Νασρίγια, όταν ένας «καμικάζι» ανατινάχθηκε μέσα σε εστιατόριο γεμάτο Σιίτες στρατιώτες. Από τη συγκεκριμένη επίθεση σκοτώθηκαν 14 άτομα. Στην ίδια επίθεση τραυματίστηκαν άλλοι 27 άνθρωποι. Το εστιατόριο βρισκόταν στον κεντρικό δρόμο της επαρχίας, ο οποίος συνδέει την περιοχή με την πρωτεύουσα Βαγδάτη, σε απόσταση 320 χιλιομέτρων.

Στην πόλη Μπάσρα, ανατινάχθηκε παγιδευμένο αυτοκίνητο, σκοτώνοντας τουλάχιστον πέντε ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 10, ενώ από το ωστικό κύμα υπέστησαν ζημιές τουλάχιστον 30 αυτοκίνητα.

Νωρίτερα το πρωί, βομβιστής αυτοκτονίας είχε επιτεθεί σε σημείο ελέγχου του στρατού. Στην επίθεση αυτή έχασαν τη ζωή τους έξι άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 13.

Μία ακόμη επίθεση σημειώθηκε στην περιοχή Μισαχντά, περίπου 30 χιλιόμετρα απόσταση από τη Βαγδάτη, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους τέσσερις στρατιώτες και τραυματίστηκαν άλλοι 10.

Την ίδια στιγμή, ο στρατός του Ιράκ συνεχίζει τις επιχειρήσεις του εναντίον των εξτρεμιστών του Ισλαμικού Κράτους, απελευθερώνοντας περιοχές και χωριά γύρω από τη Μοσούλη, που θεωρείται πόλη στρατηγικής σημασίας. Όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο στρατός, ανακτήθηκε το χωριό αλ Νασρ, κοντά στον Τίγρη ποταμό, ενώ καταστράφηκαν τουλάχιστον έξι παγιδευμένα αυτοκίνητα, τα οποία προορίζονταν για επιθέσεις σε διάφορα σημεία της χώρας.

Ο απολογισμός από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του ιρακινού στρατού κατά τη διάρκεια του Μαρτίου είναι ενδεικτικός της κατάστασης που επικρατεί. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, μέσα σε έναν μήνα σκοτώθηκαν τουλάχιστον 1.119 Ιρακινοί και άλλοι 1.561 τραυματίστηκαν, ενώ τον Φεβρουάριο είχαν αντιστοίχως χάσει τη ζωή τους 670 άνθρωποι και είχαν τραυματιστεί άλλοι 1.290. Από τον παραπάνω απολογισμό, οι 570 νεκροί ήταν πολίτες, ενώ άλλοι 1.196 τραυματίστηκαν.