Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 17:29
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ιδανική συνταγή για αποτυχημένα παιδιά» λένε οι επιστήμονες για το αλαλούμ με τη διδακτέα ύλη






Πυρ ομαδόν εξαπολύουν οι επιστημονικές ενώσεις κατά του υπουργείου Παιδείας με αφορμή τη δημοσιοποίηση της πρότασης του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής για τα προγράμματα σπουδών της Γ΄ τάξης του ενιαίου Λυκείου του 2020 καθώς ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί η διδακτέα και εξεταστέα ύλη των μαθημάτων που συνδέονται με το νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

«Αυτή η ύλη και τα προγράμματα σπουδών που σχεδιάστηκαν είναι η ιδανική συνταγή για να νιώσουν τα παιδιά τελείως αποτυχημένα» δηλώνει στα ΝΕΑ η πρώην πρόεδρος της Ένωσης Φυσικών Φιλένα Σιδέρη εξηγώντας ότι στην Α΄ και τη Β΄ Λυκείου θα διδάσκονται λιγότερα κεφάλαια της ύλης με μειωμένο εξεταστικό φόρτο ενώ στην Γ΄ Λυκείου, που επί της ουσίας γίνεται προπαρασκευαστικό έτος για τα πανεπιστήμια, η ύλη θα αυξάνεται απότομα με αποτέλεσμα οι μαθητές που δεν θα έχουν το θεωρητικό υπόβαθρο για να αντεπεξέλθουν, να καταδικάζονται στην απογοήτευση και την αποτυχία.

«Είμαστε αντίθετοι με όσα έχουν ανακοινωθεί οριζοντίως και καθέτως» δηλώνει ο Αναστάσιος Στέφος από την Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων που έχει θέσει ως αιχμή την κατάργηση των Λατινικών από τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα και την αντικατάστασή τους από την Κοινωνιολογία.

«Οι αλλαγές χαρακτηρίζονται από την έλλειψη θεωρητικού υπόβαθρου στους μαθητές που θα φτάνουν στο τέλος του Λυκείου χωρίς ουσιαστικές γνώσεις. Για όλα αυτά δεν ερωτηθήκαμε αλλά θα αντιδράσουμε όπως μπορούμε» διαμηνύει ο πρόεδρος της Ένωσης Χημικών Νάσος Παπαδόπουλος.

Για απουσία στρατηγικού σχεδιασμού κάνει λόγο η πρόεδρος της Ένωσης Βιολόγων Μαρία Μαυραγάνη προσθέτοντας ότι «χαρίζουμε τη Γ΄ Λυκείου μια στρατηγικής σημασίας τάξη για τους έφηβους και τη γενική τους γνώση, και την κάνουμε προπαρασκευαστικό έτος για τα πανεπιστήμια». «Βλέπω μόνο προχειρότητα στις αλλαγές που ανακοινώθηκαν. Αφαιρούμε τώρα γενικές γνώσεις από τα παιδιά που δεν θα ακολουθήσουν κλάδους Ιατρικής ή Βιολογίας. Για τον Δαρβίνο, αν δείτε, έχουν ακούσει μια φορά μόνο ξανά στο Γυμνάσιο. Τι πολίτες φτιάχνουμε τώρα;» αναρωτιέται η ίδια.

Για απαράδεκτη προχειρότητα μιλά ο γραμματέας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, Γιάννης Τυρλής σημειώνοντας ότι αφαιροπύν ύλη του βιβλίου από τις προηγούμενες τάξεις και της γενικής παιδείας που ήταν, όμως, γραμμένη με άλλη φιλοσοφία «και την προσθέτουν στην Γ΄ τάξη. Πρόκειται για απαράδεκτη προχειρότητα στη σύνταξη αυτών των προτάσεων που θα καταδικάσει σε ένα αλαλούμ και πιθανή αποτυχία, λόγω του συστήματος, εκατοντάδες παιδιά που δεν φταίνε σε τίποτα».

 

 

Πηγή: protothema.gr