Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 03:06
Τοπικά

Ιατρικός Σύλλογος: Εμβολιασμένα όλα τα προσφυγόπουλα που φιλοξενούνται στο Βόλο






Με αφορμή την άρνηση και τον προβληματισμό γονέων να γίνουν δεκτά παιδιά μεταναστών και προσφύγων, από την εγκατάσταση «Μόζα», σε σχολεία της περιοχής μας, ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται πως «αισθάνεται την ανάγκη να εκφράσει την άποψή του με παρρησία και βασιζόμενος σε επιστημονικά και ανθρωπιστικά δεδομένα».

Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής: «Κατ’ αρχάς πρέπει να πληροφορήσουμε τους πολίτες της περιοχής μας ότι όλα τα παιδιά και οι έφηβοι στην εγκατάσταση του «Μόζα» έχουν εμβολιαστεί, όπως μας ενημέρωσαν οι υπεύθυνοι για θέματα υγείας της εγκατάστασης αυτής, με τους οποίους έχουμε άμεση και στενή συνεργασία. Συγκεκριμένα πριν από 45 ημέρες περίπου η ομάδα αυτή πληθυσμού εμβολιάστηκε για 10 λοιμώδη νοσήματα, μεταξύ των οποίων ηπατίτιδα Α, πολιομυελίτιδα, ιλαρά, ερυθρά κ.λπ..

Οι εμβολιασμοί πραγματοποιήθηκαν από την ομάδα «Γιατροί χωρίς Σύνορα», που υλοποιούν πρόγραμμα εμβολιασμών μεταναστών και προσφύγων  που εκπονήθηκε από την Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας και αφορά όλους τους μετανάστες  και πρόσφυγες της Ελληνικής επικράτειας.

Μέσω αυτού του προγράμματος θα πραγματοποιηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα οι προβλεπόμενες αναμνηστικές δόσεις των εμβολίων σε όσους ήδη έκαναν την πρώτη δόση των εμβολίων αυτών. Επίσης, όπως μας πληροφόρησαν, το κάθε εμβολιασμένο άτομο κατέχει ηλεκτρονική καρτέλα εμβολίων που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον στην χώρα μας ή στο εξωτερικό.

Ως ΙΣΜ εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την διενέργεια των εμβολιασμών στην ευαίσθητη ομάδα πληθυσμού των μεταναστών και προσφύγων που βρίσκονται στην χώρα μας, έστω και αν δεν πραγματοποιήθηκαν νωρίτερα. Η διενέργεια αυτών των εμβολιασμών ήταν πάγια θέση μας και πιέζαμε προς όλες τις κατευθύνσεις, ενώ αυτοί οι εμβολιασμοί  θα πρέπει να συνεχισθούν προς όλους αυτούς τους ανθρώπους που θα βρεθούν στην χώρα μας, από την στιγμή που θα εγκατασταθούν στους προβλεπόμενους χώρους.

Συνεπώς, θεωρούμε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας ή άρνησης εκ μέρους γονέων να γίνουν δεκτά και να εκπαιδευτούν τα παιδιά των προσφύγων και μεταναστών σε σχολεία της περιοχής μας, με το επιχείρημα ότι δεν έχουν εμβολιαστεί. Πιστεύουμε ότι αυτά τα παιδιά θα πρέπει να ενταχθούν ομαλά στην κοινωνία μας, λαμβάνοντας την εκπαίδευση που πρέπει και ακολουθώντας  τους κανόνες υγιεινής που προβλέπονται για όλα τα παιδιά αυτής της χώρας. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στη χώρα μας να υπάρχουν ‘παιδιά ενός κατώτερου Θεού’.

Τέλος, με αφορμή αυτό το θέμα, θέλουμε να συστήσουμε σε όλους τους γονείς να ελέγξουν τα βιβλιάρια υγείας των παιδιών τους για τα εμβόλια που προβλέπονται και να τα εμβολιάσουν, σε όποια περίπτωση αυτό δεν έχει ακόμη γίνει.

Πάγια θέση του ιατρικού κόσμου είναι ότι οι εμβολιασμοί είναι κατάκτηση για την ανθρωπότητα, πράγμα που αποδεικνύεται από τον περιορισμό ή και εξαφάνιση επικίνδυνων ασθενειών, και ότι πρέπει να κλείσουν όλοι τα αυτιά τους στο επικίνδυνο αντιεμβολιαστικό κίνημα. Οι ευθύνες όσων δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους είναι τεράστιες και προς τα παιδιά τους και προς το υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο”.

 

ΚΚΕ:Εξόρμηση στη Ν. Ιωνία για το προσφυγικό

kke-ejormhshΠλατιά ενημερωτική εξόρμηση με τον Κυριακάτικο Ριζοσπάστη έγινε το πρωί της Κυριακής στη Νέα Ιωνία Βόλου, από δεκάδες μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ.

Η εξόρμηση κάλυψε τις συνοικίες που ζουν οικογένειες που έχουν τα παιδιά τους στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ιωνίας, το οποίο θα υποδεχθεί τα προσφυγόπουλα, που στεγάζονται στις εγκαταστάσεις ΜΟΖΑ στο Βόλο. Στα σπίτια δόθηκε και η ανακοίνωση της Τ.Ε. Βόλου του ΚΚΕ που απευθύνεται σε γονείς και εκπαιδευτικούς σε σχέση με την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων. Τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ ήρθαν σε επαφή και συζήτησαν με εκατοντάδες κατοίκους πάνω στις θέσεις του ΚΚΕ για το προσφυγικό και το συγκεκριμένο ζήτημα της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Τ.Ε. Βόλου:

Καλωσορίζουμε τα προσφυγόπουλα στις γειτονιές μας
Οργανώνουμε την πάλη μας ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

Το ΚΚΕ καλεί τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές, το λαό του Βόλου και της Ν. Ιωνίας να υποδεχτούν στις γειτονιές μας τα κατατρεγμένα προσφυγόπουλα, που ξεριζώθηκαν από τις χώρες τους λόγω του ιμπεριαλιστικού πολέμου. Να δείξουν από την πρώτη στιγμή έμπρακτα την αλληλεγγύη τους με κάθε τρόπο. Να απομονώσουν ρατσιστικές και φασιστικές φωνές που στοχοποιούν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και αθωώνουν τα αφεντικά και το σύστημα τους.

Δεν πρέπει αυτό που συνέβη στο δημοτικό σχολείο του Σέσκλου, δηλαδή η απόρριψη των προσφυγόπουλων από κάποιους γονείς, να συμβεί σε άλλα σχολεία. Να αποτελέσει η στάση αυτή τη μοναδική εξαίρεση. Καλούμε ιδιαίτερα τους γονείς που διαφωνούν με τέτοιες απόψεις, που αντιλαμβάνονται ότι δεν πρέπει να επιτρέψουμε την διείσδυση ακροδεξιών φασιστικών στοιχείων που σπέρνουν τον ρατσισμό και την μισαλλοδοξία, να μπουν μπροστά και να καλωσορίσουν τα προσφυγόπουλα στο σχολείο τους, δίνοντας το καλύτερο μάθημα και στα παιδιά τους

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει τεράστιες ευθύνες. Στηρίζει με όλους τους τρόπους τις πολεμικές επεμβάσεις στην περιοχή, δίνοντας γη και νερό, για το ματοκύλισμα των λαών στη Συρία, στο Ιράκ και στις υπόλοιπες χώρες. Στήριξε τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δημιούργησαν συνθήκες εγκλωβισμού των προσφύγων. Όλα αυτά για λογαριασμό της αστικής τάξης της χώρας που επιδιώκει κέρδη από την πίτα των αγορών και των δρόμων ενέργειας.

Παρά τις διακηρύξεις της, εδώ και μήνες, δεν έχει λάβει κανένα ουσιαστικό μέτρο για το ζήτημα της εκπαίδευσης των παιδιών των προσφύγων. Με την ελλιπή ενημέρωση, με τις καθυστερήσεις της, ουσιαστικά αφήνει να καλλιεργείται το έδαφος για ξενοφοβικές αντιλήψεις και ρατσιστικές φωνές
Το εργατικό – λαϊκό κίνημα πρέπει να πάρει την υπόθεση στα χέρια του και να διεκδικήσει:
• Απεμπλοκή της χώρας μας από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ! Καμία συμμετοχή της Ελλάδας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς!

• Να καταργηθούν όλες οι αντιδραστικές συμφωνίες για τους πρόσφυγες (Δουβλίνο, συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας κτλ.). Να δοθεί δυνατότητα γρήγορης χορήγησης ασύλου στους πρόσφυγες και προώθησής τους στις χώρες που θέλουν. Αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλους τους πρόσφυγες με αποκλειστική ευθύνη του κράτους. Έξω οι ΜΚΟ! Άμεσα μέτρα για τους πρόσφυγες στο Μόζα!

• Ιδιαίτερα για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων: Με ευθύνη του κράτους να υλοποιηθούν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για ουσιαστική εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων. Καμία εμπλοκή Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ). Να διασφαλισθεί όλο το απαραίτητο εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό. Να διασφαλισθεί η ασφαλής μεταφορά των παιδιών.

Έλληνες και ξένοι εργάτες πρέπει να δοκιμάσουν τη δύναμή τους, να οργανώσουν την πάλη τους ενάντια στο εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα που γεννάει πολέμους, φτώχεια, ανεργία και προσφυγιά.