Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 00:59
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεοδωράκης: Δεν θα λέμε σε όλα όχι, δεν θα γίνουμε στείρα αντιπολίτευση






«Δεν θα λέμε σε όλα όχι, θα σκεφτόμαστε το συμφέρον της χώρας. Δεν είμαστε με αυτούς που κυβερνούν, αλλά ούτε γίνουμε μια στείρα αντιπολίτευση, με όχι και κραυγές. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε τη χώρα όχι κατ’ ανάγκη το κόμμα μας και αυτό είναι πρόβλημα ».

Αυτή τη δήλωση έκανε εισερχόμενος στα γραφεία του κόμματός του για την κρίσιμη κοινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας και του Πολιτικού Συμβουλίου του Ποταμιού, για τη Συμφωνία των Πρεσπών ο Σταύρος Θεοδωράκης. Όπως πρόσθεσε ο κ.Θεοδωράκης «τα πήγαμε πολύ καλά στη Βουλή, παρά το τραύμα που προσπάθησε να μας προκαλέσει μια ξαφνική αλλαγή. Αυτό φάνηκε από τις αντιδράσεις στελεχών μας και του κόσμου. Δεν ειμαστε με αυτους που κυβερνούν αλλα ουτε θα γίνουμε μια στείρα αντιπολίτευση», είπε.

Η κρίσιμη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας και του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος βρίσκεται σε εξέλιξη προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή για τη στάση του Ποταμιού στη ψηφοφορία στη Βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Σταύρος Θεοδωράκης και Γιώργος Μαυρωτάς θεωρούν τη συμφωνία θετική, ενώ Γρηγόρης Ψαριανός και Γιώργος Αμυράς έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα την καταψηφίσουν.

Η ενδιάμεση λύση εκφράστηκε εμμέσως από τον Σπύρο Λυκούδη, ο οποίος συνέδεσε τη ψήφο του με το πολιτικό πλαίσιο. Ο κ. Λυκούδης θα απουσιάζει από την απογευματινή συνεδρίαση, καθώς θα προεδρεύει στην Ολομέλεια της Βουλής.

Την Παρασκευή στις 5 μ.μ. θα συνεδριάσει η Πολιτική Επιτροπή της Κίνησης των ΜΕΤΑρρυθμιστών της Αριστεράς με θέμα τη ψηφοφορία στη Βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Οι δηλώσεις των στελεχών:

Μήνυμα ότι ο ίδιος δεν έχει θέση στο Ποτάμι αν το κόμμα αποφασίσει από εδώ και πέρα να κάνει τα ρεπό των διαφωνούντων της κυβέρνησης έστειλε μέσω του ΘΕΜΑ 104,6 ο Γρηγόρης Ψαριανός.

«Αν το Ποτάμι αποφασίσει από εδώ και πέρα να κάνει τα ρεπό των διαφωνούντων της κυβέρνησης, αν είναι συμπολίτευση ή αντιπολίτευση a la carte εγώ δεν έχω θέση σε αυτό το κόμμα. Μια τέτοια κίνηση εκθέτει τις αποφάσεις του Συνεδρίου του Ποταμιού» είπε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας γενικότερα για τη στάση που αναμένεται να κρατήσουν οι βουλευτές του Ποταμιού ο κ. Ψαριανός αφού αρχικά παρατήρησε ότι «δεν το καταφέραμε να έχουμε κοινή γραμμή» στη συνέχεια είπε ότι «ο Σταύρος και ο Μαυρωτάς θα την ψηφίσουν τη συμφωνία και ο Λυκούδης φαίνεται ότι πάει για αποχή ή παρών».

«H Συμφωνία των Πρεσπών έχει θετικό περιεχόμενο, είναι σε θετική κατεύθυνση και γι’ αυτό είμαι θετικά διακείμενος απέναντί της» είπε σε συνέντευξή του στον Σκάι ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Λυκούδης.

«Έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία μέσα σε ποιο πολιτικό κλίμα θα ‘ρθει, ποιες παρενέργειες θα δημιουργήσει για να δω αν την ψήφο τη δικιά μου μπορούν να την συνεπηρεάσουν» είπε ο κ. Λυκούδης.

Ερωτηθείς αν η στάση του στην ψηφοφορία που αναμένεται να γίνει την επόμενη εβδομάδα για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών θα εξαρτηθεί από την σημερινή απόφαση που θα λάβει το Ποτάμι δήλωσε:

«Δεν θα μου πει η συνάντηση που γίνεται σήμερα στο Ποτάμι τι θα ψηφίσω γιατί δεν είμαι μέλος του Ποταμιού, είμαι συνεργαζόμενος με το Ποτάμι».

«Είναι άσκηση ισορροπίας έτσι ώστε από τη μια να στηρίξεις τη Συμφωνία και από την άλλη να αποδοκιμάσεις τις κυβερνητικές πρακτικές» δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς.

«Το Ποτάμι δεν έχει αλλάξει θέση ως προς αυτό, το θέμα είναι πώς αυτό θα εκφραστεί συντεταγμένα σε μια ψηφοφορία» πρόσθεσε και παρέπεμψε στο απογευματινό πολιτικό συμβούλιο του κόμματος όπου, όπως είπε, «θα δούμε όλο το μενού των επιλογών που έχουμε μπροστά μας. Είναι άσκηση ισορροπίας έτσι ώστε από τη μια να στηρίξεις τη Συμφωνία και από την άλλη να αποδοκιμάσεις τις κυβερνητικές πρακτικές».

Αποχή ή να δηλώσουν παρών είναι δύο επιλογές που βρίσκονται στο τραπέζι, ως ένα στάδιο διευκόλυνσης έγκρισης της συμφωνίας χωρίς το «ναι».

 

 

Πηγή: protothema.gr