Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024 00:43
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Θα σας βγάλουμε από τα Σκόπια σαν αρουραίους!»






Συγκλονίζουν οι νέες μαρτυρίες προσφύγων που επέστρεψαν στην Ειδομένη, έπειτα από την απόπειρά τους να περάσουν τα σύνορα με την ΠΓΔΜ και να βρεθούν στην άλλη πλευρά του φράχτη. Όπως αφηγούνται, οι Σκοπιανοί στρατιώτες, που τους συνέλαβαν, τους αντιμετώπισαν ως εχθρούς, τους χτυπούσαν και τους έλεγαν χαρακτηριστικά: «Θα σας βγάλουμε από εδώ όπως τους αρουραίους».

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι πρόσφυγες χαρακτηρίζουν «πραγματικό μαρτύριο» το διάστημα της σύλληψής τους από τις αρχές της γειτονικής χώρας έως και την απελευθέρωσή τους.

«Φτάσαμε στα σύνορα και έμεινα έκπληκτος με τους στρατιώτες στην άλλη πλευρά. Δεν περίμενα πως θα μου φερθούν έτσι. Είναι στρατιώτες και νόμιζα ότι θα μας σεβαστούν, αλλά δεν έδειξαν κανέναν οίκτο» αναφέρει ο 24χρονος Χάλεντ από τη Συρία, που συνελήφθη από τις αρχές της ΠΓΔΜ.

«Μας αντιμετώπισαν σαν εχθρό που θέλει να επιτεθεί στην πατρίδα τους. Μας ανάγκασαν να καθίσουμε κάτω και μας είπαν να μην σηκωθούμε. Επί τέσσερις ώρες έπρεπε να υποστούμε αυτό το μαρτύριο και νιώσαμε ότι στέγνωσε το αίμα μας. Όποιος παράκουε τις εντολές και ήθελε να κάνει κάποια κίνηση, τον χτυπούσαν. Στο τέλος, ο στρατός μας πήγε σ’ ένα χωριό, μας στρίμωξε σε μεγάλα στρατιωτικά οχήματα -περίπου 60 άτομα σε κάθε φορτηγό, σαν τα ζώα- και μας οδήγησε σε κάποιο σημείο, όπου μας είπαν να βγούμε έξω. Δεν ενδιαφέρονταν, αν είχαν μπροστά τους γυναίκες ή παιδιά. Δεν ενδιαφέρονταν για τίποτα» θυμάται, αφηγούμενος τα όσα πέρασε αυτές τις λίγες ώρες, κατά τις οποίες βρέθηκε στη γειτονική χώρα, η οποία, ως γνωστόν, έχει κλείσει τα σύνορά της για τους πρόσφυγες.

Όπως υποστηρίζει ο Χάλεντ, στο σημείο που τους πήγαν υπήρχε ένας φράχτης και οι στρατιώτες της ΠΓΔΜ άνοιξαν μια τρύπα και τους έστελναν και πάλι πίσω από εκεί στο ελληνικό έδαφος.

Ανάλογη είναι και η εξιστόρηση των γεγονότων που έκανε ο 29χρονος Μοχάμεντ, από το Χαλέπι της Συρίας.

«Περάσαμε τον χείμαρρο και περπατήσαμε περίπου 500 μέτρα, όταν είδαμε τους στρατιώτες. Ήταν σαν να είχε έρθει εκεί ο στρατός όλης της χώρας […] Μας έβριζαν και, όταν κάποιος ήθελε να σηκωθεί, μας ανάγκαζαν με γκλομπ να καθίσουμε κάτω. Ακόμη και όταν έκλαιγε ένα μωρό, χτυπούσαν τη μητέρα και της έλεγαν να το κάνει να σταματήσει» θυμάται.

«Τέσσερις ώρες μας είχαν έξω, στο δάσος. Άλλοι αποκοιμήθηκαν, κάποιοι προσπαθήσαμε να στρώσουμε κουβέρτες για να ξαπλώσουμε, αλλά ήταν υγρές και όλοι έτρεμαν από το κρύο. Ακόμη κι εμείς που είμαστε άνδρες δεν μπορέσαμε να το αντέξουμε» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Όπως τονίζει ο Μοχάμεντ, μετά τούς έβαλαν σε στρατιωτικά οχήματα και, όπως και στην περίπτωση του Χάλεντ, τους οδήγησαν σε κάποιο σημείο του φράχτη, όπου, όπως λέει, οι στρατιώτες άνοιξαν μια τρύπα, απ’ όπου τούς περνούσαν στην άλλη πλευρά των συνόρων: «Ένας από τους στρατιώτες μιλούσε λίγα αραβικά και μας είπε: “Θέλουμε να σας βγάλουμε από εδώ όπως τους αρουραίους. Όπως μπήκατε παράνομα, θα σας αναγκάσουμε να βγείτε από εδώ, επίσης, παράνομα”».

Αναφορές υπάρχουν και για περιστατικά ξυλοδαρμών, τα οποία κλήθηκαν να διαχειριστούν και οι Γιατροί του Κόσμου, που είχαν την ευθύνη της ιατρικής φροντίδας των προσφύγων από το απόγευμα έως αργά το βράδυ της Δευτέρας, όπως επιβεβαίωσε η διευθύντρια των Γιατρών του Κόσμου Θεσσαλονίκης, Σοφία Γκαρανέ.

«Υπήρξαν ξυλοδαρμοί ανθρώπων -δύο ενήλικων ανδρών, συριακής καταγωγής, που έχουμε καταγράψει εμείς» είπε σχετικά.