Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024 02:21
Αθλητικά

Η ώρα της στέψης – Γαλλία – Πορτογαλία με φόντο το τρόπαιο






Μετά από τρεις ημιτελικούς (δύο για Euro κι ένας για Μουντιάλ) ήρθε η στιγμή Γαλλία και Πορτογαλία να ανταμώσουν και σε έναν τελικό.

Για τους οικοδεσπότες η συνάντηση με τους Πορτογάλους σε Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα είναι κάτι σαν γούρι, αφού δύο φορές τους αντιμετώπισαν σε ημιτελικό (1984, 2000) και ισάριθμες φορές κατέκτησαν το τρόπαιο, επικρατώντας μάλιστα στην παράταση και με λίαν… επεισοδιακό τρόπο.

Τώρα όμως οι δύο ομάδες θα βρεθούν αντιμέτωπες στον τελικό κι απομένει να δούμε αν θα… τριτώσει το καλό για τους «τρικολόρ» ή αν οι Ίβηρες κατακτήσουν το πρώτο τους μεγάλο τρόπαιο. Αυτό που τους στερήσαμε εμείς πριν από 12 χρόνια μέσα στο σπίτι της σε εκείνη τη μαγική βραδιά της 4ης Ιουλίου με την κεφαλιά του Χαριστέα.

Για την Γαλλία η παρουσία της στον τελικό δεν συνιστά από μόνη της επιτυχία, αν και η αλήθεια είναι ότι μέχρι και τη φάση των «16» η ομάδα του Ντεσάμπ μόνο ως φαβορί δεν έπαιζε. Στους «8» όμως διέλυσε με 5-2 την Ισλανδία και στους «4» επικράτησε με 2-0 της παγκόσμιας πρωταθλήτριας Γερμανίας.

Ακόμη πιο… κυνική όμως ήταν η πορεία της Πορτογαλίας,  η οποία έφτασε μέχρι τα ημιτελικά χωρίς να έχει κερδίσει ούτε έναν από τους πέντε αγώνες της στην κανονική διάρκεια (!!!), έχοντας τρεις ισοπαλίες στον όμιλο, μία νίκη στην παράταση στους «16» (Κροατία) και μία νίκη στα πέναλτι στους «8» (Πολωνία), πριν νικήσει με 2-0 την Ουαλία στον ημιτελικό.

«Ας γράφουν στα πρωτοσέλιδα ότι η Πορτογαλία κέρδισε με 0-0», είπε με σοβαρό ύψος ο Φερνάντο Σάντος, ο οποίος προφανώς και έχει βαρεθεί ακούει άσχημες κριτικές για την ομάδα του, αλλά την ίδια ώρα ο Ντεσάμπ που ξέρει καλά πως το «ποδόσφαιρο αλάνας» δεν δίνει τίτλους φρόντισε να υπενθυμίσει στους συμπατριώτες του ότι «η Πορτογαλία μόνο τυχαία δεν έφτασε εδώ».

Η προϊστορία των δύο ομάδων (πέραν των τριών αγώνων που προαναφέραμε) δείχνει ξεκάθαρα Γαλλία, καθώς έχουν περάσει 41 χρόνια από την τελευταία τους ήττα από τους Πορτογάλους!!! Τον Απρίλιο του 1975 οι Ίβηρες είχαν επικρατήσει σε φιλικό παιχνίδι στο Παρκ Ντε Πρενς στο Παρίσι με 2-0 χάρις στα γκολ των Νενέ, Μαρίνιο.

Εκ τοτε οι «τρικολόρ» μετρούν δέκα σερί νίκες με την τελευταία να σημειώνεται τον Σεπτέμβριο του 2015 σε φιλικό παιχνίδι στην Λισαβόνα, ενώ στο «Σταντ Ντε Φρανς» όπου θα φιλοξενηθεί ο τελικός έχουν δύο νίκες (4-0 το 2001 και 2-1 το 2014).

Τα θετικά στοιχεία για τους Γάλλους, όσον αφορά το κομμάτι της προϊστορίας, ολοκληρώνονται με το γεγονός ότι και τις δύο φορές που φιλοξένησαν ένα σημαντικό τουρνουά (Euro – 1984, Μουντιάλ – 1998) σήκωσαν και την κούπα.

«Εξήγησα στους παίκτες μου ότι είναι προνομιούχοι, αφού θα αγωνιστούν σε έναν τελικό Euro εδώ στο Παρίσι, μπροστά στους οπαδούς μας», είπε με νόημα ο Ντιντιέ Ντεσάμπ που ήταν μέλος της ομάδας του 1998, αλλά κι αυτής του 2000 που πανηγύρισε για τελευταία φορά την κατάκτηση του Euro.

Βέβαια στο «Σταντ Ντε Φρανς» δεν θα είναι μόνο Γάλλοι, καθώς στο Παρίσι και γενικά στην Γαλλία υπάρχει πολυπληθής πορτογαλική μειονότητα και η μάχη στην κερκίδα αναμένεται εξίσου αμφίρροπη.

Εξάλλου Γαλλία και Πορτογαλία είναι κι οι μοναδικές αήττητες ομάδες του τουρνουά, αλλά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η Πορτογαλία από την ημέρα που την ανέλαβε ο Φερνάντο Σάντος έχει ξεχάσει τι θα πει ήττα…

Ανέλαβε την Εθνική ομάδας της χώρας του αμέσως μετά την ήττα από την Αλβανία με 1-0 για τον προκριματικό όμιλο κι όχι μόνο κατάφερε να την οδηγήσει στα τελικά, αλλά την έφτασε και στον τελικό.

«Η Γαλλία είναι το φαβορί, αλλά εγώ και οι παίκτες μου θέλουμε να γράψουμε ιστορία», είπε γεμάτος αυτοπεποίθηση και το σίγουρο είναι ότι το πλάνο του (που προφανώς δεν θα είναι ελκυστικό) είναι έτοιμο…

Όσον αφορά τους πρωταγωνιστές του τελικού, τα φώτα είναι στραμμένα πάνω στον Κριστιάνο Ρονάλντο (η αλήθεια είναι ότι χρωστάει ένα μεγάλο ματς στο τουρνουά, χωρίς να παραγνωρίζει κανείς η δουλειά που κάνει για την ομάδα) και στον Αντουάν Γκριζμάν που είναι ο πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης.

Κι αυτός είναι ο δεύτερος τελικός που θα βρεθούν αντιμέτωποι οι δύο τους την τρέχουσα περίοδο. Ο Πορτογάλος ήταν ο νικητής το βράδυ της 29ης Μαΐου στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ όταν η Ρεάλ κέρδισε την Ατλέτικο στα πέναλτι (με τον Γκριζμάν να αστοχεί), ωστόσο εκεί ο τίτλος του φαβορί ήταν με τον Ρονάλντο, ενώ τώρα ανήκει στους Γάλλους.

Λίγες ώρες πριν από το πρώτο σφύριγμα του Μαρκ Κλάτενμπεργκ (διαιτητής και στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ) οι δύο φιναλίστ δεν αντιμετωπίζουν κανένα απολύτως πρόβλημα, ωστόσο η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν ερωτηματικά, κυρίως για την Γαλλία ως προς το βασικό της σχήμα.

Ο Ντεσάμπ στον ημιτελικό άφησε έξω τους Καντέ, Ραμί που είχαν εκτίσει τις ποινές τους, επιλέγοντας Σισοκό και Ουμτιτί, αλλά η λογική λέει ότι ο Καντέ θα είναι βασικός, ενώ ο Πέπε (εκτός αποστολής στον ημιτελικό) προπονήθηκε χθες και πλέον ο Σάντος καλείται να αποφασίσει αν θα τον χρησιμοποιήσει ή αν διατηρήσει τον Μπρούνο Άλβες.

Οι πιθανές ενδεκάδες:
Γαλλία: Γιορίς, Σανιά, Εβρά, Κοσιελνί, Ουμτιτί, Πογκμπά, Ματουϊντί. Καντέ, Γκριζμάν, Παγέτ, Ζιρού.
Πορτογαλία: Ρούι Πατρίσιο, Σέντρικ, Πέπε, Φόντε, Γκερέιρο, Ουίλιαμ Καρβάλιο, Σίλβα Αντριέν, Ζοάο Μάριο, Σάντσες, Ρονάλντο, Νάνι.