Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024 17:55
Θεσσαλία

Η σχολική βία “χτύπησε” δημοτικό σχολείο της Λάρισας






Περιστατικά σχολικής βίας μαθητών ταράζουν από πέρυσι τη ζωή δημοτικού σχολείου στο νομό, με τους γονείς να έχουν φτάσει φέτος στο σημείο να ζητούν την απομάκρυνση των υπαίτιων μαθητών.

Δηλώνουν ότι ανησυχούν για την ασφάλεια των παιδιών τους, καθώς από πέρυσι που σημειώθηκαν τα πρώτα δείγματα σχολικής βίας δεν λήφθηκε κανένα ουσιαστικό μέτρο αντιμετώπισή τους ή τουλάχιστον δεν απέδωσε κανένα, από την εκπαιδευτική κοινότητα του σχολείου, με αποτέλεσμα να συνεχιστούν και φέτος.

Οι ίδιοι αναφέρουν δύο περιστατικά, με θύματα μαθητές, που κατέληξαν στο Νοσοκομείο, λόγω σοβαρών τραυματισμών τους, από συμμαθητές τους, το ένα εκ των οποίων την περσινή σχολική χρονιά και το άλλο τη φετινή.

Ειδικότερα υποστηρίζουν ότι στη μία περίπτωση, μαθητής τραυμάτισε μαθητή, με ξυραφάκι στην πλάτη και στη δεύτερη περίπτωση, που συνέβηκε πριν λίγες μέρες, μαθητής της Ε’ τάξης επιτέθηκε και χτύπησε μικρότερο μαθητή του σχολείου, τραυματίζοντάς τον σοβαρά, με αποτέλεσμα να χρειαστεί άμεσα ιατρική φροντίδα, ενώ του έγινε επέμβαση με ράμματα στο κεφάλι για να κλείσει η πληγή του.

Και στις δύο περιπτώσεις, θύτες, υποδεικνύονται από τα θύματα, δύο παιδιά αλλοεθνών οικογενειών, με συγγενικούς δεσμούς μεταξύ τους, που κατοικούν σε κοντινή δημοτική κοινότητα και μετακινούνται καθημερινά στο εν λόγω σχολείο.

Εξηγούν δε, ότι και στις δύο περιπτώσεις πρόκειται για παιδιά που πιθανόν βιώνουν δύσκολο οικογενειακό περιβάλλον, αλλά παράλληλα επισημαίνουν ότι ευθύνη έχουν και οι εκπαιδευτικοί, τονίζοντας πως: «δεν αρκεί μια τιμωρία πενθήμερης αποβολής από το σχολείο ενός μαθητή που συμπεριφέρθηκε βίαια και τραυμάτισε συμμαθητή του. Απαιτείται παράλληλα ιδιαίτερη προσέγγιση του μαθητή, ώστε να καταλάβει ότι δεν πρέπει να συμπεριφέρεται με βία, έτσι ώστε να μην το ξανακάνει.

Τα εν λόγω παιδιά μπορεί να έχουν άλλη νοοτροπία και να «παίζουν ξύλο» σαν να είναι παιχνίδι, αλλά η βία δεν είναι παιχνίδι…».

Επισημαίνουν παράλληλα πως: «Τέτοια περιστατικά δεν πρέπει να τα …κρύβουμε κάτω από το χαλί, διότι δεν κάνουν καλό σε κανέναν και κυρίως στην ασφάλεια των παιδιών στο σχολείο. Πώς διαπαιδαγωγούμε τα παιδιά μας σήμερα; Να δέχονται παθητικά και να μην μιλούν σε περιπτώσεις που δέχονται σχολικό εκφοβισμό;

Η ενδοσχολική βία και ο εκφοβισμός, συνιστούν παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αυτό πρέπει να ξέρουν. Σαν γονείς αντιστεκόμαστε σε ό,τι απειλεί το δικαίωμα των παιδιών μας να ζουν σε ένα αρμονικό σχολικό περιβάλλον».

Οι γονείς αναφέρουν στην «Ε» ότι πέρυσι μετά από το περιστατικό με την επίθεση μαθητή σε μαθητή με ξυραφάκι, ζήτησαν από τη διευθύντρια του σχολείου να προβεί σε μέτρα ώστε να αποφευχθεί ανάλογο συμβάν στο μέλλον. Η διευθύντρια κάλεσε τον αρμόδιο σχολικό σύμβουλο, αλλά όπως τονίζουν «δεν ακολούθησε καμία δράση πρόληψης και αντιμετώπισης…».

Φέτος, είναι αποφασισμένοι οι ίδιοι να πιέσουν περισσότερο για τη λύση του προβλήματος και σήμερα ο Σύλλογος Γονέων συγκάλεσε συνάντηση των μελών του στο σχολείο, για να ξανασυζητήσουν το θέμα των περιστατικών σχολικής βίας και να αποφασίσουν για τις ενέργειες στις οποίες θα προβούν, εμμένοντας οι περισσότεροι στην άποψη ότι πρέπει να αποχωρήσουν τα παιδιά –θύτες από το σχολείο.

 

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΔΟΜΩΝ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ

Μόλις χθες ενημερώθηκαν για τα περιστατικά σχολικής βίας στο εν λόγω δημοτικό σχολείο, τόσο η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Λάρισας όσο και η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, όπου αντίστοιχα κινητοποιήθηκαν για την αντιμετώπιση του προβλήματος στο δημοτικό σχολείο.

Ειδικότερα η περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, ζήτησε την ενεργοποίηση και την παρέμβαση των αρμόδιων δομών πρόληψης σχολικής βίας και συγκεκριμένα των περιφερειακών ομάδων δράσεων πρόληψης σχολικού εκφοβισμού, που έχουν συσταθεί από ειδικούς επιστήμονες (ψυχολόγους, εκπαιδευτικούς κ.α.), ενώ αντίστοιχα ο διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, υποστήριξε ότι θα ενημερώσει τους θεσμικούς φορείς εκπαίδευσης και μεταξύ αυτών θα ληφθεί μέριμνα ώστε να μεταβεί στο σχολείο ψυχολόγος του ΚΕΔΔΥ Λάρισας.

 

 

Πηγή: Ελευθερία