Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024 01:50
Κόσμος

Η «Σούπερ Τρίτη» βαρόμετρο για τις προκριματικές στις ΗΠΑ






Σήμερα κρίνονται όλα στις προκριματικές για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών και των Δημοκρατικών με τους πολιτικούς αναλυτές να προεξοφλούν ότι οι νικητές της «Σούπερ Τρίτης», θα είναι αυτοί που θα διεκδικήσουν τον προεδρικό  θώκο στις ΗΠΑ.

Φαβορί για να επικρατήσουν στις 12  αμερικανικές πολιτείες όπου διεξάγονται σήμερα προκριματικές και για τα δύο στρατόπεδα είναι η Χίλαρι Κλίντον και ο Ντόναλντ Τραμπ. Στη «Σούπερ Τρίτη», οι κάλπες στήνονται σε Αλαμπάμα,  Αρκάνσας, Τζόρτζια, Μασαχουσέτη, Μινεσότα, Οκλαχόμα, Τενεσί, Τέξας, Βερμόντ και Βιρτζίνια με πιο κρίσιμες, το Τέξας και τη Μασαχουσέτη λόγω μεγέθους και σημασίας.Εξαίρεση η Αλάσκα, όπου διεξάγονται συνελεύσεις (caucus) των Ρεπουμπλικανών και το Κολοράντο, όπου διεξάγονται συνελεύσεις (caucus) των Δημοκρατικών.

Οι Δημοκρατικοί ψηφίζουν επίσης στα Νησιά Σαμόα, το αμερικανικό αρχιπέλαγος του Ειρηνικού.

Σήμερα εκλέγονται 595 αντιπρόσωποι για το συνέδριο των Ρεπουμπλικανών (το 25% του συνόλου) και 1.004 (επί 2.383) για τους Δημοκρατικούς.

Λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, ο Τραμπ αναδεικνύεται ως ο μεγάλος νικητής σύμφωνα με δημοσκόπηση του CNN. Ο Αμερικανός Μίδας αποσπά 49%, στην πρόθεση ψήφου, ο γερουσιαστής της Φλόριντα, Μάρκο Ρούμπιο, ακολουθεί με μεγάλη απόσταση ( 16%) και έπονται ο γερουσιαστής του Τέξας, Τεντ Κρουζ με ποσοστό 10% και ο κυβερνήτης του Οχάιο, Τζον Κάσιτς, με ποσοστό 6%.

Στους Δημοκρατικούς, η Χίλαρι Κλίντον αποσπά 55% στην πρόθεση έναντι του  του 74χρονου Σοσιαλιστή «αντάρτη», Μπέρνι Σάντερς, που την κέρδισε απρόσμενα στο Νιου Χάμσαιρ.
Η “συστημική” πρώην επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας  εμφανίζεται ως το μεγάλο φαβορί της «Σούπερ Τρίτης», αν και ορισμένοι υποστηρίζουν ότι το αποτέλεσμα δεν είναι τόσο δεδομένο.

Το «Politico» γράφει ότι ο «αντάρτης» Σάντερς είναι  σε απόσταση βολής από τη νίκη στο Βερμόντ, στη Μασαχουσέτη, στην Οκλαχόμα, στο Κολοράντο και στη Μινεσότα.
Αν καταφέρει έστω και λίγες νίκες, ακόμη και αν ο αριθμός των συνέδρων συνεχίσει να ενισχύει την Κλίντον, μπορεί να δούμε μια μακρά και σκληρή κούρσα προκριματικών για τους Δημοκρατικούς.

Οι πολιτείες – κλειδιά στη «Σούπερ Τρίτη»  είναι το Τέξας και η Μασαχουσέτη λόγω μεγέθους και σημασίας. Πέραν του ότι έχει τον μεγαλύτερο αριθμό αντιπροσώπων (55 για τους Ρεπουμπλικάνους , 252 για τους Δημοκρατικούς), το Τέξας είναι η έδρα του γερουσιαστή Τεντ Κρουζ, του επίσης “αντι-συστημικού” σκληρού δεξιού αντιπάλου του Τραμπ. Κατά συνέπεια, αν ο Κρουζ χάσει στην πολιτεία αυτή , τότε θα αποχωρήσει.