Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 15:50
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η πρώτη «προεκλογική» σύγκρουση Τσίπρα – Μητσοτάκη στη Βουλή

Η έναρξη της συζήτησης έχει προγραμματιστεί για τις 12 – Σφοδρό σφυροκόπημα εφ όλης της ύλης στην κυβέρνηση  από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Με άσκηση προεκλογικής ετοιμότητας προσομοιάζει η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που θα διεξαχθεί σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής μεταξύ των πολιτικών αρχηγών μετά από σχετικό αίτημα που κατέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τις νέες οικονομικές δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση στο eurogroup της 21ης Ιουνίου.






Η έναρξη της συζήτησης έχει προγραμματιστεί για τις 12 και αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς η αστάθεια που προκαλεί στον κυβερνητικό συνασπισμό η συμφωνία των Πρεσπών και η εικόνα κυβερνητικού ξεχαρβαλώματος που δημιουργούν οι αντιφατικές τοποθετήσεις των υπο κατάρρευση ΑΝΕΛ φαίνεται πως φέρουν πιο κοντά το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Η διαδικασία θα ανοίξει με την πρωτολογία του πρωθυπουργού που αναμένεται να επαναλάβει τις πανηγυρικές δηλώσεις περι οριστικής εξόδου από τα μνημόνια τον ερχόμενο Αύγουστο και την επιστροφή της χώρας στην «κανονικότητα» των διεθνών αγορών. Στην βασική επιχειρηματολογία Τσίπρα θα προστεθούν και οι πρόσφατες υποστηρικτικές δηλώσεις του επιτρόπου οικονομικών υποθέσεων της ΕΕ Πιέρ Μοσκοβισί.

Ο πρωθυπουργός πιθανότατα θα εκμεταλλευτεί και τους υπαινιγμούς του επιτρόπου περί μη ενεργοποίησης του μέτρου περικοπής των συντάξεων εφόσον οι δημοσιονομικοί στόχοι επιτυγχάνονται από άλλες πηγές, παρά την διάψευση των προσδοκιών από τον πρόεδρο του eurogroup Μάριο Σεντένο, ενώ δεν θα χάσει την ευκαιρία για προσωπικές επιθέσεις στον Μητσοτάκη.

Από την άλλη πλευρά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να εξαπολύσει σφοδρό σφυροκόπημα εφ όλης της ύλης στην κυβέρνηση τόσο για την οικονομία όσο και για την συμφωνία με τα Σκόπια που λειτουργεί ως επιταχυντής πολιτικών εξελίξεων. Ο κ. Μητσοτάκης θα επισημάνει πως το μέτρο της περικοπής των συντάξεων και της περαιτέρω μείωσης του αφορολόγητου έχει την προσωπική υπογραφή των Τσίπρα – Καμμένου, θα υπενθυμίσει ότι η ΝΔ τα καταψήφισε και θα υπογραμμίσει ότι επιθυμεί την μη εφαρμογή τους. Παράλληλα, θα καυτηριάσει την παραφωνία μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων λόγω Σκοπιανού και θα επαναφέρει το αίτημα για άμεση προσφυγή στις κάλπες.

Επίθεση για το σύνολο των θεμάτων της πολιτικής ατζέντας αναμένεται να εξαπολύσει και η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά. Με ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη καθώς μετά την αποχώρησή του από το ΚΙΝΑΛ έχουν φουντώσει τα σενάρια για συνεργασία με την κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται πως το αίτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση έχει ως εξής:

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της πρότασης Μητσοτάκη

«Αίτηση

για διεξαγωγή προ Ημερησίας Διατάξεως Συζήτηση

(κατ’ άρθρον 143 παρ. 2 ΚτΒ)

Αθήνα, 25 Ιουνίου 2018

Προς

τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων

κ. Νικόλαο Βούτση

Τα άκρως προκλητικά κυβερνητικά πανηγύρια για τη δήθεν ολοκλήρωση του αχρείαστου τρίτου μνημονίου διήρκησαν λίγο. Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, για άλλη μια φορά κατέφυγε σε ψέματα για να κρατηθεί μερικούς μήνες ακόμη στην εξουσία.

Μια παραμονή, όμως που αποδεικνύεται ιδιαίτερα επιζήμια για τους Έλληνες. Που ναρκοθετεί και υπονομεύει την εθνική προσπάθεια ανασυγκρότησης της χώρας κυρίως μέσα τη διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής και την αποδοχή πολύ υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων μέχρι το 2060.

Η περίφημη “καθαρή έξοδος” δεν είναι τίποτα περισσότερο από την “καθαρή είσοδο” στο τέταρτο μνημόνιο, που από καιρό προειδοποιεί η Νέα Δημοκρατία ότι βρίσκεται προ των πυλών. Ένα ιδιότυπο μνημόνιο, που περιλαμβάνει μόνο νέα μέτρα που θα κληθούν οι πολίτες και πάλι να πληρώσουν, αλλά δεν περιλαμβάνει χρηματοδότηση.

Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να κρύβεται άλλο πίσω από επικοινωνιακές φιέστες.

Οφείλει να ενημερώσει υπεύθυνα τους πολίτες για τις νέες περικοπές που έρχονται σε λίγους μήνες, σε συντάξεις, επιδόματα, μισθούς και αφορολόγητο. Για τα επιπλέον μέτρα ύψους 5.1 δις ευρώ. Για την πενιχρή ρύθμιση που ο ίδιος έφερε για το χρέος. Ρύθμιση που απέχει πολύ όχι μόνο από τις προσδοκίες που ο ίδιος είχε καλλιεργήσει, αλλά και από τις δεσμεύσεις που είχε εξασφαλίσει η Ελλάδα από τους εταίρους της από το 2012.

Ο κ. Τσίπρας οφείλει να απολογηθεί για τα δεινά που οι πολιτικές του επιλογές έφεραν στους πολίτες, αλλά και για τα δεσμά και τους περιορισμούς που δημιουργεί στις επόμενες κυβερνήσεις.

Για τους ανωτέρω λόγους,

Ζητώ,

Τη διενέργεια προ Ημερησίας Διατάξεως Συζήτηση με θέμα την Οικονομία, τις αποφάσεις του Eurogroup και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση.

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας

και Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης

Κυριάκος Μητσοτάκης»