Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 11:36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η παραίτηση Τόσκα ανοίγει τον δρόμο και για τις επόμενες αλλαγές






Τον… δρόμο για διορθωτικές κινήσεις που θα αγγίξουν συνολικότερα το υπουργικό σχήμα, άνοιξε η απόφαση του πρωθυπουργού να κάνει δεκτή την παραίτηση του Νίκου Τόσκα μετά την ανείπωτη τραγωδία στο Μάτι.

Ο χρόνος μετράει πια αντίστροφα

Ο Αλέξης Τσίπρας, από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου είχε καλέσει τους υπουργούς του να αναλάβουν οι ίδιοι το πολιτικό κόστος «όσο βαρύ και αν είναι αυτό». Κατά πληροφορίες του iefimerida η στόχευση στο πρωθυπουργικό επιτελείο είναι πλέον διττή: πρώτον να αποδοθούν τα του Kαίσαρος τω Kαίσαρι. Ήτοι να καταλογιστούν ευθύνες. Δεύτερον, η κυβέρνηση να αποσυμπιεστεί επικοινωνιακά.

Η ατζέντα πάντως δεν είναι εύκολο να αλλάξει. Το Μαξίμου δέχεται σε καθημερινή βάση άλλωστε σκληρή κριτική για τους άστοχους χειρισμούς που έγιναν και για τον πλήρη αποσυντονισμό και ο κ. Τσίπρας κρίνει πως είναι αναγκαίο να ανακόψει την ανυπολόγιστη φθορά που δέχεται.

Το… χρονικό της παραίτησης

Ο παραιτηθείς υπουργός Νίκος Τόσκας (και αφού γνωστοποίησε από την πρώτη στιγμή πως έθεσε την παραίτησή του στα χέρια του πρωθυπουργού) ήταν αξιοσημείωτο πως τις τελευταίες μέρες είχε επιλέξει να κρατήσει στάση σιωπής.

Αντιθέτως, μπροστά βγήκε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, στον οποίο και θα ανήκουν οι αρμοδιότητες του Προστασίας του Πολίτη.

Ενώ μεγάλο επικοινωνιακό βάρος σηκώνουν πια -και σε εντελώς άλλο ύφος-ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος, ο οποίος -καθόλου τυχαία- προχώρησε σε διπλό briefing την περασμένη εβδομάδα. Και οι υπουργοί Χρήστος Σπίρτζης, Σωκράτης Φάμελλος και Νεκτάριος Σαντορινιός που τρέχουν επίσης να περιορίσουν το κόστος.

Αλλαγές στην Πολιτική Προστασία -Φεύγει ο Καπάκης

Νέο μοντέλο λειτουργίας, θα υπάρξει για την πολιτική προστασία, ενώ είναι γνωστό ότι υπάρχει δυσαρέσκεια για τους χειρισμούς του ΓΓ Γ. Καπάκη που επίκειται και η απομάκρυνσή του.

Πηγές της κυβέρνησης μιλώντας στο iefimerida ξεκαθάριζαν ότι στόχος της νέας δομής είναι να διαθέτει «ισχυρότερες εκτελεστικές εξουσίες, ώστε να μπορεί να παίζει πιο αποτελεσματικά τον συντονιστικό ρόλο που απαιτείται στις στιγμές κρίσεων». Ενώ η επιτροπή που εργάζεται πάνω στο συγκεκριμένο σχέδιο, θα έχει έτοιμο το σχέδιο και θα ακολουθήσει η παρουσίασή του.

Τέλος, εκτιμάται πως τις επόμενες μέρες δεν αποκλείεται να ζητηθούν και οι παραιτήσεις του αρχηγού της πυροσβεστικής και της αστυνομίας.

Πηγή: iefimerida.gr