Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 01:29
Ελλάδα

Η κυβέρνηση «ιδρώνει» για να πείσει βουλευτές & δανειστές για το ασφαλιστικό






Στις «συμπληγάδες» των επώδυνων ρυθμίσεων του νέου ασφαλιστικού βρίσκεται η κυβέρνηση, η οποία επιδίδεται σε διμέτωπο αγώνα:

Από τη μία τα δίνει όλα για να αποφανθούν θετικά στο ελληνικό σχέδιο οι ευρωπαίοι εταίροι. Απ’ την άλλη καλείται να πείσει -εντός συνόρων- τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης να συναινέσουν στο νομοσχέδιο και κυρίως να διασφαλίσει τη συνοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ενόψει των κρίσιμων ψηφοφοριών.

Δεν ειναι, όμως μόνο οι βουλευτές και η αντιπολίτευση. Στα… χαρακώματα φαίνεται οτι βγαίνουν και επαγγελματικές ομαδες. Δικηγόροι, μηχανικοί, δημισιογράφοι, αλλά και γενικότερα οι ελεύθεροι επαγγελματίες προειδοποιούν οτι θα ξεκινήσουν απεργίες αν  ψηφιστεί η συγκεκριμένη πρόταση.

Τα χρονοδιαγράμματα, όμως, του Μεγάρου Μαξίμου παραμένουν ασφυκτικά σε σημείο που δεν υπαρχει καιρός ούτε για “μασάζ”! Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, στόχος είναι «το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου να έχει περάσει το ασφαλιστικό», ώστε να ακολουθήσουν τα επόμενα «αγκάθια» -του Μεσοπρόθεσμου και των κόκκινων δανείων- και να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση.

Στην Ευρώπη Τσακαλώτος-Κατρούγκαλος
Με ειλημμένη την απόφαση για πολιτική διαπραγμάτευση μέχρις εσχάτων, η κυβέρνηση ανεβάζει «στροφές».  Τόσο το ασφαλιστικό, αλλά και η συνολικότερη πορεία του Προγράμματος (από το οποίο θα εξαρτηθεί η συζήτηση για το Χρέος) θα βρεθούν στο επίκεντρο των επαφών που θα έχουν οι υπουργοί Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Κατρούγκαλος.Με το βλέμμα στραμμένο στο eurogroup της 15ης Ιανουαρίου, γενική εικόνα στους κόλπους της κυβέρνησης είναι ότι μπορούν να πειστούν οι εταίροι.

Έτσι, ο υπουργός Οικονομικών θα βρεθεί σήμερα στη Ρώμη, όπου και θα έχει τετ α τετ με τον Ιταλό ομόλογό του Κ. Παντοάν (και θα ακολουθήσουν αντίστοιχες επαφές σε Λισσαβώνα, Παρίσι, Φινλανδία, Αμστερνταμ, Βερολίνο).

Και ο υπουργός εργασίας όμως, θα ταξιδέψει για το Βερολίνο με στόχο να υποστηρίξει την πρόταση της Αθήνας. Έτσι, θα δώσει το «παρών» σε εκδηλώσεις του κόμματος της Αριστεράς στη Γερμανία, θα συναντηθεί με τη Γερμανίδα ομόλογό του και με στελέχη του κοπμματος Dei Linke και συνδικάτα.

«Φροντιστήριο» στους βουλευτές
Έντονες όμως εξακολουθούν να είναι οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις του Μεγάρου Μαξίμου με τους κυβερνητικούς βουλευτές. Κι αυτό, γιατί ναι μεν το περιβάλλον του πρωθυπουργού διαβεβαιώνει ότι η ΚΟ είναι «αρραγής», ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι γνωρίζουν μετά βεβαιότητας τι μέλλει γενέσθαι όταν έρθει η ώρα της ψηφοφορίας.

Με διακηρυγμένο στόχο λοιπόν οι 153, το λιγότερο, να βρεθούν «μπετοναρισμένοι» στα δύσκολα, το Μαξίμου καταβάλλει προσπάθειες για να μην έχει απώλειες. Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, χθες στο Μέγαρο Μαξίμου υπήρξε ενημέρωση περίπου 15 βουλευτών (συμπεριλαμβανομένου και του προεδρείου της ΚΟ) από τον Γιώργο Κατρούγκαλο και συνεργάτες του.

Οι βουλευτές, προχώρησαν σε διευκρινιστικές ερωτήσεις για κύριες συντάξεις, επικουρικές, ενώ ιδιαίτερη υπήρξε η πίεση για τα μπλοκάκια. Οι ίδιες πηγές διαβεβαιώνουν ότι επρόκειτο για μια πρώτη συνάντηση με στόχο να αποφευχθούν τα επικοινωνιακά λάθη όσων βγαίνουν σε κανάλια και ραδιόφωνα.

To  πολιτικό μασάζ πάντως, θα συνεχιστεί τη Δευτέρα- στις 6 το απόγευμα- οπότε και ο Γιώργος Κατρούγκαλος θα ενημερώσει σύσσωμη την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Πηγή: iefimerida.gr