Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 18:32
Αθλητικά

Η κορυφή της Premier League έχει άρωμα Αχιλλέα Μπέου! – Για να μαθαίνουν μπάλλα τα “γατάκια”!






Ο Χάβι Γκράθια τον οποίο ανακάλυψε στα χωράφια της ισπανικής τρίτης κατηγορίας ο Αχιλλέας Μπέος φιγουράρει με την Γουότφορντ στην κορυφή της Premier League!

Τον παρακαλούσαν να μείνει. Ο πρόεδρος, το διοικητικό συμβούλιο, οι παίκτες, όλοι. Εκείνος όμως ένιωθε ότι ήταν ανεπαρκής, ότι είχε αποτύχει. Στην πρώτη επαγγελματική σεζόν της καριέρας του τερμάτισε πρώτος με την Ποντεβέδρα και στην δεύτερη δεύτερος. Ωστόσο, σύμφωνα με το περίεργο τρόπο διεξαγωγής της Segunda B, αυτό δεν αρκούσε για την άνοδο. Και τις δύο φορές, η Ποντεβέδρα δεν κατάφερε να ανέβει στα πλέι-οφ και ο ίδιος για λόγους ευθιξίας, παραιτήθηκε.

Η επόμενη σεζόν τον βρήκε στον πάγκο της Κάντιθ, στην ίδια κατηγορία. Εκεί τα κατάφερε. Την ανέβασε στην Segunda Division, όμως στα μέσα της επόμενης σεζόν γνώρισε για πρώτη φορά πως είναι να απολύεσαι.

Βρήκε απάγκιο στην αγαπημένη του Βιγιαρεάλ και την δεύτερη της ομάδα, στις ακαδημίες της άλλωστε έκανε τα πρώτα του προπονητικά βήματα και περίμενε στο ακουστικό του για την κατάλληλη πρόταση που θα του έκανε κλικ.

Το καλοκαίρι του 2011, ο Ολυμπιακός Βόλου έχει εξασφαλίσει για πρώτη φορά την έξοδο του στην Ευρώπη, όμως οι δρόμοι του με τον Μάκη Κατσαβάκη χωρίζουν φιλικά, αφού η διοίκηση του συλλόγου θεωρεί η ομάδα έχει πιάσει ταβάνι με τον Έλληνα τεχνικό.

Στα χέρια του Αχιλλέα Μπέου φτάνει από τον τεχνικό διευθυντή Τάκη Γιαννόπουλο ο οποίος ήξερε άψογα την λάτιν αγορά, το βιογραφικό ενός 41χρονου φιλόδοξου Ισπανού. Το όνομα Βιγιαρεάλ κάνει αμέσως κλικ στον Μπέο, ο οποίος αποφασίζει ότι αυτός θα είναι ο εκλεκτός.

Ο Χάβι Γκράθια μπαίνει στο πρώτο αεροπλάνο για την Μαγνησία, η προοπτική μιας ανερχόμενης ελληνικής ομάδας, με οικονομική ευρωστία τον ιντριγκάρει, το θεωρεί το κατάλληλο σκαλοπάτι για την καριέρα του.

Ο Βάσκος τεχνικός αναλαμβάνει την τεχνική ηγεσία στις 7 Ιουνίου, όμως μερικές ημέρες αργότερα σκάει το πολύκροτο σκάνδαλο στημένων αγώνων, που αφορά απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες για τουλάχιστον 68 ύποπτων παιχνιδιών, με τον πρόεδρο του Ολυμπιακού Βόλου Αχιλλέα Μπέο να εμπλέκεται άμεσα στην υπόθεση.

Στις Ιουνίου ο Αχιλλέας Μπέος κρίνεται προφυλακιστέος μετά την απολογία του στον 9ο τακτικό δικαστή και ολόκληρη η ομάδα είναι στον αέρα. Ο Χάβι Γκράθια προσπαθεί να κρατήσει την ομάδα του συγκεντρωμένη, αφού οι φήμες για υποβιβασμό / διάλυση δίνουν και παίρνουν.

Ο Ολυμπιακός προκρίνεται εύκολα επί της Ντιφερντάνζ από το Λουξεμβούργο με δύο νίκες (3-0, 3-0), αποκλείει στις λεπτομέρειες την σερβική Ραντ (0-1, 1-1) και η κλήρωση τον φέρνει πάνω στα νύχια της λαμπερής Παρί Σεν Ζερμέν!

Σε συνέντευξη του στην Diario Vasco, ο Χάβι Γκράθια μιλάει για ακατανόητα πράγματα και σκευωρία κατά του Αχιλλέα Μπέου, όμως στις 11 Αυγούστου το ράπισμα είναι ισχυρό. Η ΟΥΕΦΑ αποφασίζει τον αποκλεισμό του Ολυμπιακού Βόλου από το Europa League εξαιτίας της συμμετοχής του στο σκάνδαλο.

Υπάρχουν όμως και χειρότερα. Στις 23 Αυγούστου η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού δεν χορηγεί πιστοποιητικό συμμετοχής σε Ολυμπιακό Βόλου και Καβάλα που υποβιβάζονται στην Δ’ Εθνική. Μέχρι η υπόθεση να τελεσιδικήσει ο Γκράθια βρίσκεται στο απόλυτο αδιέξοδο. Παγιδευμένος στο Βόλο, χωρίς παίκτες να προπονήσει, χωρίς να ξέρει αν η ομάδα θα έχει μέλλον.

Στις 14 Νοεμβρίου αναλαμβάνει την Κέρκυρα αντί του Μπόζινταρ Μπάντοβιτς και καταφέρνει να σώσει οριακά τους Φαίακες, χάρη σε ένα εκπληκτικό διπλό στο «Καραϊσκάκης» επί του αδιάφορου πρωταθλητή Ολυμπιακού (0-1) την 28η αγωνιστική και νίκη επί του αδιάφορου ΟΦΗ στην συνέχεια. Ωστόσο, είχε χορτάσει από Ελλάδα. Δεν ήθελε άλλο. Εκείνη η σεζόν 2011-12 θα του μείνει αξέχαστη.

Επιστρέφοντας στην Ισπανία ανέβασε άμεσα την Αλμερία στην Primera, ωστόσο το επόμενο καλοκαίρι πήρε το καπελάκι του και έφυγε, διότι η διοίκηση ήθελε να «ξηλώσει» όλη την ομάδα της ανόδου. Μπορεί να απέτυχε στην επόμενη δουλειά του στην Οσασούνα, την οποία δεν μπόρεσε να γλιτώσει από τον υποβιβασμό, ωστόσο την επόμενη διετία κράτησε μόνος του την Μάλαγα των μυριάδων οικονομικών προβλημάτων στα μέσα της Primera Division, χτίζοντας μία σούπερ οργανωμένη και τακτική ομάδα που ήταν κακό σπυρί για κάθε μεγάλο.

Εξάλλου, δεν υπάρχει άλλος προπονητής πλην του Γκράθια που να έχει καλύτερο ρεκόρ απέναντι στην Μπαρτσελόνα, την οποία έχει κερδίσει μες το «Καμπ Νόου» με την Μάλαγα και την έχει φρενάρει με άλλες δύο ισοπαλίες.

Η χαοτική σεζόν πέρσι στην Ρούμπιν Καζάν, όπου έλυσε για πάντα το οικονομικό του πρόβλημα με ένα μυθικό συμβόλαιο 10 εκατομμυρίων ευρώ για τρία χρόνια, ήταν το μεγαλύτερο σχολείο. Εκεί βελτίωσε τα αγγλικά του, εκεί πείστηκε ότι μπορεί να δοκιμάσει στην Αγγλία. Αφού αρνήθηκε δις τις σειρήνες του Ολυμπιακού, επέλεξε την Γουότφορντ που από το 2012 με την οικογένεια Πότσο στο τιμόνι της έχει αλλάξει 10 προπονητές.

Είδε τον κορυφαίο παίκτη του ρόστερ (Ρισάρλισον) να φεύγει την τελευταία ημέρα των μεταγραφών για την Έβερτον και ουσιαστικά από τα καλοκαιρινά αποκτήματα μόνο ο τερματοφύλακας Μπεν Φόστερ παίζει βασικός. Ωστόσο, ο Χάβι Γκράθια δεν είπε κουβέντα.

Διότι είναι από τους προπονητές που του αρέσει να βελτιώνει τους παίκτες που έχει. Ένας εργατικός tactician, ένας κύριος των πάγκων (με όλα τα γράμματα κεφαλαία) που μπήκε με φόρα στον μαγικό κόσμο του νησιού και με 3 νίκες στα πρώτα ισάριθμα παιχνίδια του στην Premier League είναι στην κορυφή της βαθμολογίας, στο καλύτερο ξεκίνημα στην ιστορία της Γουότφορντ.

Όταν έχεις μάθει στα ζόρια της επαρχιακής / εξωτικής Super League, τα σαλόνια της Premier League σου φαίνονται παιχνιδάκι..

ΠΗΓΗ: wdna.gr