Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024 21:31
Τοπικά

Η κοινωνία στηρίζει τον Οδηγισμό Αγριάς






Μέσα σε μία κατάμεστη αίθουσα στο ξενοδοχείο Vallis το τμήμα Αγριάς του Ελληνικού Οδηγισμού πραγματοποίησε την ετήσια εκδήλωσή του δηλώνοντας για ακόμη μία φορά την παρουσίας του, καθώς συμπληρώνει 60 χρόνια δυναμικής ζωής στην τοπική κοινωνία.

Η προσέλευση του κόσμου ήταν εντυπωσιακά μεγάλη γεγονός που σημαίνει ότι οι κάτοικοι της περιοχής αναγνωρίζουν το έργο των ανθρώπων του Οδηγισμού.

Αλλωστε το Τοπικό Τμήμα Αγριάς του Ελληνικού Οδηγισμού είναι ένα από τα πλέον δραστήρια τμήματα της χώρας. Eδώ και 60 χρόνια εκπαιδεύει νέους και νέες με τις αξίες που χαρακτηρίζουν διαχρονικά  το Σώμα.

Η κοινωνική του προσφορά έχει αναγνωριστεί από πολλούς φορείς προσφέροντας δημιουργική απασχόληση στον ελεύθερο χρόνο των παιδιών. Οι αξίες και οι αρχές του Ελληνικού Οδηγισμού μεταφέρονται μέσα από τις συμπεριφορές και δράσεις των παιδιών του στην ελληνική κοινωνία. Οι κατά τόπους περιοχές, όπου δραστηριοποιούνται τα τμήματα του Ελληνικού Οδηγισμού απολαμβάνουν τα οφέλη.

Στο τοπικό τμήμα της Αγριάς είναι εγγεγραμμένα αυτή τη χρονιά – και με ενεργό δράση- 100 παιδιά όλων των ηλικιών. Τα στελέχη που καθοδηγούν τα παιδιά προφέρουν εθελοντική εργασία και η πολύχρονη ενασχόλησή τους εγγυάται τις προφερόμενες υπηρεσίες τους.

Όπως τονίστηκε και από τα στελέχη του Οδηγισμού η οικονομική κρίση έχει τις συνέπειές της και στην προσπάθεια αυτή. Η συνεχιζόμενη δράση και του τοπικού τμήματος βασίζεται – εδώ και χρόνια – σε προσφορές από τις οικογένειες των παιδιών, τους εθελοντές, αλλά κυρίως από την στήριξη των ντόπιων επιχειρήσεων. Με την βοήθειά τους καλύπτεται σημαντικό μέρος των λειτουργικών δαπανών (ενοίκια, ΔΕΗ, εξοπλισμός) και έτσι το τοπικό τμήμα του Οδηγισμού παραμένει «ζωντανό».

Για ακόμη μία χρονιά τοπικές επιχειρήσεις και ιδιώτες στέκονται αρωγοί στην προσπάθεια συνέχισης του έργου αυτού. «Και μόνο η παρουσία τόσων πολλών και στην φετινή εκδήλωση είναι σημαντική βοήθεια για την επιβίωσή του» τονίστηκε από τα στελέχη του τοπικού τμήματος Αγριάς του Ελληνικού Οδηγισμού. « Και μόνο η παρουσία σας σημαίνει στήριξη και ελπίδα για την συνέχιση της ενεργούς δράσης μικρών και μεγάλων στην μικρή αυτή κοινωνία» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Και η φετινή ετήσια απογευματινή εκδήλωση είχε λαχειοφόρο αγορά με αρκετά δώρα που προσέφεραν οι επιχειρήσεις της Αγριάς και αρκετές του Βόλου. Χαρακτηριστικά αναφέρονται : Ανθοκομική Κωστούλα, αδελφοί Λάμπη, ΕΨΑ, ΕΥΡΗΚΑ, και δεκάδες άλλες επιχειρήσεις της Αγριάς και του Βόλου.

Συγκεντρώθηκαν  περισσότερα από 400  δώρα που προσφέρθηκαν  μέσω της λαχειοφόρου αγοράς δίνοντας οικονομική ενίσχυση στο τοπικό τμήμα του Οδηγισμού για να συνεχίσει τη ζωή του μία ακόμη χρονιά. Αριθμός εντυπωσιακά μεγάλος για τους δύσκολους καιρούς που διανύουν οι επιχειρήσεις και οι πολίτες.

Οι παρευρισκόμενοι στην εκδήλωση διασκέδασαν και με την ορχήστρα τα μέλη της οποίας προσέφεραν ένα όμορφο μουσικό πρόγραμμα που το χάρηκαν όλοι.

Σημειώνεται ότι ο Οδηγισμός είναι μία παγκόσμια οργάνωση νεότητας με 10 εκατομμύρια μέλη σε 140 χώρες σ’ όλο τον κόσμο. Σκοπός του είναι να αξιοποιήσει τον ελεύθερο χρόνο των παιδιών και των νέων με παιδαγωγικά, σύγχρονα και ευχάριστα προγράμματα που θα συμβάλλουν στη διαμόρφωση του χαρακτήρα τους έτσι ώστε να εξελιχθούν σε άτομα ελεύθερα, υπεύθυνα, ευτυχισμένα και ικανά να γίνουν φορείς ανάπτυξης και δημιουργίας ενός καλύτερου κόσμου.

Ιδρύθηκε στις 31 Μαίου 1910 στην  Αγγλία από τον Λόρδο Ρόμπεν Μπέϊντεν Πάουελ, ως η «θηλυκή» εκδοχή του Προσκοπισμού τον οποίο είχε ιδρύσει ο ίδιος τρία χρόνια πριν.

Στην Ελλάδα ιδρύθηκε στις 10 Ιουνίου 1915, διαλύθηκε όμως τον επόμενο χρόνο για να ανασυσταθεί το 1932 από την Ειρήνη Καλλιγά.

Σήμερα, στην Ελλάδα το Σώμα έχει περισσότερα από 20.000 μέλη σε 160 πόλης και χωριά.

Και μασκέ πάρτι

Μόλις άνοιξε το Τριώδιο, τα παιδιά του τοπικού τμήματος Αγριάς με την συνδρομή των στελεχών τους έκαναν και το πρώτο του πάρτι μασκέ για τις φετινές Απόκριες. Συγκεντρώθηκαν στην Εστία τους στην Αγριά και μέσα από την μεταμόρφωσή τους με τα αποκριατικές στολές και τα παιχνίδια διασκέδασαν και διδάχτηκαν περνώντας ευχάριστες και δημιουργικές ώρες.