Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024 11:43
Θεσσαλία

Η Θεσσαλία στο επίκεντρο : Ξεκινάει το Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο






Ξεκινά την Τρίτη 10 Οκτωβρίου το Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στη Θεσσαλία προκειμένου να υπάρξει ένας αποκεντρωμένος διάλογος με κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς, στο πλαίσιο της διαμόρφωσης της εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής περιόδου έως το 2021.

Το Συνέδριο στη Θεσσαλία είναι το τέταρτο που πραγματοποιείται στον κύκλο των 13 περιφερειακών συνεδρίων που έχουν προγραμματιστεί, προκειμένου να υπάρξει ένας αποκεντρωμένος διάλογος με κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς.

Οι εργασίες του θα πραγματοποιηθούν στο ξενοδοχείο Larissa Imperial (Φαρσάλων 182, Λάρισα).

Η κεντρική εκδήλωση θα ανοίξει με ομιλία του περιφερειάρχη, Κώστα Αγοραστού και θα ολοκληρωθεί με την κεντρική ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα το απόγευμα της Τετάρτης οπότε θα αναπτυχθούν τα συμπεράσματα του συνεδρίου.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η έναρξη του συνεδρίου θα γίνει την Τρίτη, 10 Οκτωβρίου 2017. Η προσέλευση του κοινού θα γίνει στο διάστημα 16:30-17:00. Θα ακολουθήσει η κήρυξη έναρξης του συνεδρίου στις 17:00-17:15 από τον πρόεδρο Π.Ε.Δ. Θεσσαλίας, Γιώργο Κωτσό και τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό. Η εναρκτήρια ομιλία θα γίνει στις 17:15-17:45 από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.

Στο διάστημα από τις 18:00-21:00 θα πραγματοποιηθούν δύο παράλληλες απογευματινές συνεδρίες.

Η μία θα έχει θέμα «Αγροτική Ανάπτυξη και Παραγωγική Ανασυγκρότηση, και ομιλητές τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου, τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννη Τσιρώνη, τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βασίλη Κόκκαλη, την υφυπουργό Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου και τον γενικό γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαμπο Κασίμη.

Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις προσκεκλημένων, ενώ συντονιστής της συζήτησης θα είναι ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Λαδόπουλος.

Η δεύτερη παράλληλη απογευματινή συνεδρία (18:00-21:00) θα έχει θέμα «Επιχειρηματικότητα, επενδύσεις και αναπτυξιακή πολιτική». Ομιλητές θα είναι ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας και ο πρόεδρος Enterprise Greece, Χρήστος Στάικος. Επίσης προβλέπονται παρεμβάσεις προσκεκλημένων με συντονιστή τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Γρηγόρη Παπαχαραλάμπους.

Το περιφερειακό συνέδριο θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη, 11 Οκτωβρίου 2017. Η προσέλευση θα γίνεται στο διάστημα από 10:00-10:30. Στο διάστημα από 10:30 -13:00 θα αναπτυχθούν δύο παράλληλες πρωινές συνεδρίες. Η μία θα έχει θέμα της «Υποδομές, Περιβάλλον, Τουρισμός και Διαχείριση Υδατικών Πόρων» με ομιλητές τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη, την υπουργό Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά και τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλο. Στις παρεμβάσεις που θα ακολουθήσουν συντονιστής θα είναι ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Μπουτίνας.

Η δεύτερη παράλληλη συνεδρία θα έχει θέμα «Υποδομές και Πολιτικές για την Υγεία» με ομιλητές τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό και τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη. Στις παρεμβάσεις που θα ακολουθήσουν συντονιστής θα είναι ο αντιπεριφερειάρχης, Αποστόλης Μπέμπης. Το διάστημα προβλέπει ακολούθως διάλειμμα στο διάστημα από τις 13:30-14:30 και χρόνο για διμερείς συναντήσεις.

Στο διάστημα από τις 14:30-17:30 θα αναπτυχθούν δύο παράλληλες απογευματινές συνεδρίες. Η μία θα έχει το θέμα «Κοινωνική Πολιτική, Εργασιακές Σχέσεις και Αλληλέγγυα Οικονομία» με ομιλήτριες την υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου, την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ράνια Αντωνοπούλου, και την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου.

Στις παρεμβάσεις που θα ακολουθήσουν, συντονιστής θα είναι ο αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Τσιάκος.

Η δεύτερη παράλληλη απογευματινή συνεδρία θα έχει θέμα «Παιδεία, Έρευνα και Οικονομία της Γνώσης». Ομιλητές θα είναι ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου και ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Φωτάκης. Στις παρεμβάσεις που θα ακολουθήσουν συντονίστρια θα είναι η αντιπεριφερειάρχης Δωροθέα Κολυνδρίνη.

Η κεντρική εκδήλωση

Τα συμπεράσματα του συνεδρίου θα αναπτυχθούν την Τετάρτη το απόγευμα. Στο διάστημα από τις 18:30-18:50 προβλέπεται η προσέλευση του κοινού και θα ακολουθήσει ο χαιρετισμός του δημάρχου Λαρισαίων Απόστολου Καλογιάννη, και οι ομιλίες του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.