Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024 01:47
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η επόμενη μέρα με τις τηλεοπτικές άδειες






Αντιμέτωπη με την καθολική αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, των ιδιοκτητών που δεν πήραν άδεια, αλλά και των εκπροσώπων των εργαζομένων που ζητούν την διασφάλιση των θέσεων εργασίας, βρίσκεται η κυβέρνηση την επόμενη ημέρα του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες.

Η ολοκλήρωση του διαγωνισμού ήταν η πρώτη πράξη, στις επόμενες 90 ημέρες μέχρι να ισχύσει ο νόμος και να κλείσουν τα κανάλια που τώρα λειτουργούν θα φανούν οι συνέπειες  και η κυβέρνηση θα έχει να αντιμεωπίσει ένα ευρύ και ετερόκλητο φάσμα αντιδράσεων, όπου τελικά το καθοριστικό θα είναι η στάση της κοινής γνώμης, που προς το παρόν απλώς παρακολουθεί.

Ενώ η κυβέρνηση επαίρεται ότι φέρνει 246 εκατομμύρια ευρώ στο δημόσιο ταμείο και ότι βάζει τάξη στο άναρχο τηλεοπτικό τοπίο, οι ιδιοκτήτες του Alpha και του Star προειδοποιούν ότι θα εξαντλήσουν όλα τα νόμιμα μέσα για να συνεχίσουν να εκπέμπουν. Η κυβέρνηση πάντως διά του αρμόδιου υπουργού κ. Σπίρτζη διεμήνυσε ότι σε 90 ημέρες απλώς θα πέσει μαύρο σε όσα κανάλια δεν έχουν άδεια. Τα κόμματα από την πλευρά τους στέκονται στην δημιουργία ολιγοπωλίου στην τηλεοπτική αγορά, στο γεγονός ότι το αποτέλεσμα είναι ακόμη στον αέρα αφού εκκρεμεί η απόφαση της δικαιοσύνης, καθώς επίσης ότι δημιουργούνται προυποθέσεις μίας νέας διαπλοκής. Κοινή θέση είναι ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να δημιουργήσει ένα φιλικό τοπίο και να ελέγξει την ενημέρωση.

Σε σκληρούς τόνους κινείται η ΝΔ η οποία επαναφέρει το θέμα του βασικού μετόχου -ασυμβίβαστου εργολάβου-εκδότη- και καταγγέλει την κυβέρνηση για νέα διαπλοκή λόγω της απόκτησης άδειας από τον Χρήστο Καλογρίτσα γνωστό για τις παραδοσιακές σχέσεις του με τον ΣΥΡΙΖΑ.

“Η κυβέρνηση πανηγυρίζει σήμερα τον ορισμό της διαπλοκής” , δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος. Συνεχίζοντας την επίθεση σημείωσε ότι : «Η κυβέρνηση επέλεξε τον δρόμο της αυθαιρεσίας, τόσο με τον περιορισμένο αριθμό αδειών, όσο και με την αφαίρεση της αρμοδιότητας του ΕΣΡ» και έθεσε μία σειρά ερωτημάτων:
-Γιατί κατασκευάζει ολιγοπώλιο καναλιών και ακρωτηριάζει την πολυφωνία;

-Πόσα θα χαθούν από το κλείσιμο καναλιών που ήδη λειτουργούν, κλείσιμο που ήδη προανήγγειλε η Κυβέρνηση  (δάνεια, φόροι, ασφαλιστικές εισφορές);

-Πως αισθάνονται τώρα ο κ. Τσίπρας, ο κ. Παππάς, η κυρία Γεροβασίλη και οι άλλοι, καθώς σε 90 ημέρες θα πέσει μαύρο σε γνωστά κανάλια μεγάλης τηλεθέασης και θα βρεθούν στο δρόμο  πολλές εκατοντάδες εργαζόμενοι, με τις οικογένειές τους;

-Πως τολμούν να μιλούν για νίκη επί της διαπλοκής όταν ο κ. Καμμένος έλεγε ότι «με τα μαύρα λεφτά στα site και τις ψευδείς αναρτήσεις ο Καλογρίτσας νομίζει ότι θα πιέσει για κανάλι»; Τώρα τι θα κάνει, θα παραιτηθεί ο κ. Καμμένος;

Και με αφορμή τελικά την περίπτωση του κ. Καλογρίτσα, υπάρχουν καλοί και κακοί εργολάβοι; Η Νέα Δημοκρατία αγωνίσθηκε για το ασυμβίβαστο εργολάβων – προμηθευτών και ιδιοκτητών καναλιών και τον αγώνα αυτό δεν τον εγκαταλείπουμε. Θα τον συνεχίσουμε υπέρ του δημοσίου συμφέροντος.

-Γιατί μόλις τώρα ανακάλυψαν το Ε.Σ.Ρ. και προτείνουν να δοθούν οι υπόλοιπες άδειες – θεματικές και περιφερειακές – υπό την εποπτεία του;

-Τι θα κάνουν εάν ο Νόμος Παππά στον οποίο στηρίχθηκε όλη αυτή η διαδικασία καταπέσει είτε στο Συμβούλιο Επικρατείας, είτε στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια.
-Γιατί δεν περίμεναν την απόφαση του Δικαστηρίου; Μήπως γιατί ήθελαν να παρουσιάσουν κάτι στη ΔΕΘ, για να καλύψουν τη παταγώδη αποτυχία τους σε ό,τι αφορά την κοινωνία και τους πολίτες;».

Στη συνέχεια ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ ανέφερε ότι ο διαγωνισμός είναι άκρως προβληματικός, έχει ως κύριο χαρακτηριστικό του την αυθαιρεσία, βρίσκεται στον αέρα και ηθικά είναι διάτρητος.

Ντεμέκ αριστερά

Σκληρή ήταν και η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ που επισημαίνει: «Στην εποχή της ‘ντεμέκ-Αριστεράς’, αυτό που χωρίζει ένα πράγματι άναρχο τηλεοπτικό τοπίο με την διαφάνεια, την δημοκρατία και τον πλουραλισμό, είναι τα ‘γερά πορτοφόλια…Όλοι είχαμε προτείνει ‘να μπει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο’. Όμως η ίδια η διαγωνιστική διαδικασία, δεν αναιρεί τα μεγάλα προβλήματα που ανακύπτουν από τις κυβερνητικές επιλογές. Οδηγούμαστε σε ολιγοπώλιο στην ενημέρωση με τον αυθαίρετο αριθμό των τεσσάρων αδειών, και μάλιστα μέσω μιας διαδικασίας που έχει σοβαρά ζητήματα διαφάνειας, νομιμότητας και αξιοπιστίας, με την παράκαμψη του ΕΣΡ ως ανεξάρτητης αρχής. Ολιγοπώλιο που θα έχει αρνητικές συνέπειες στην ποιότητα και την πολυφωνία της ενημέρωσης, δηλαδή στην Δημοκρατία.

Το ΠΑΣΟΚ βάζει και το ζήτημα του κ. Καλογρίτσα: “…Και με την ευκαιρία επισημαίνουμε ότι η επικράτηση του κουμπάρου υπουργού – υποδομών έναντι του επίσης κουμπάρου υπουργού Αμυνας, θα αποδειχθεί ‘Πύρρειος’ νίκη”. Σημειώνει ακόμη ότι το ‘μαύρο’ σε τέσσερα κανάλια και ο κίνδυνος απόλυσης χιλιάδων εργαζομένων αποδεικνύει την υποκρισία και την αναλγησία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε και το Ποτάμι, μιλώντας για «τηλεοπτική λοταρία» της κυβέρνησης, και σημειώνει:

«Η τηλεοπτική λοταρία της κυβέρνησης απέδωσε τελικά 246 εκατομμύρια (για άδειες δεκαετίας συνολικού διαφημιστικού τζίρου – σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης – άνω των 2 δισ. ευρώ).

“Αν η κυβέρνηση είχε «μελετήσει» την πρόταση του Κινήματός μας για τουλάχιστον διπλάσιο αριθμό αδειών υπό την εποπτεία του ΕΣΡ: η συνταγματική τάξη δεν θα είχε παραβιαστεί, το δημόσιο θα είχε εισπράξει περισσότερα χρήματα, ο ανταγωνισμό και ο πλουραλισμός θα ήταν μεγαλύτεροι, οι εργαζόμενοι θα ήταν περισσότεροι, η δυνατότητα ελέγχου από την εκάστοτε κυβέρνηση θα ήταν μικρότερη, θα είχαν αποκλειστεί από την διαδικασία επιχειρήσεις που εξαρτώνται από το πολιτικό χρήμα (εργολάβοι και προμηθευτές του δημοσίου)”. Απαντά και στο επιχείρημα της κυβέρνησης ότι “μετά από 27 χρόνια ανομίας επιβάλαμε κάποιους ευρωπαϊκούς κανόνες” λέγοντας ότι “στην Ευρώπη πας και με απευθείας πτήση, δεν είναι ανάγκη να πας μέσω Βενεζουέλας”».

Ακόμη και ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης πήρε αποστάσεις λέγοντας ότι «Συμφωνούμε στην διαφάνεια του τηλεοπτικού τοπίου, διαφωνούμε στον σχεδιασμό της κυβέρνησης».
 

Επίθεση ΣΥΡΙΖΑ στους δημοσιογράφους

Επίθεση εναντίον του δημοσιογραφικού κόσμου εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Στην ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρυ αναφέρει: “όσο για τους εργαζόμενους στους τηλεοπτικούς σταθμούς, όσοι κραυγάζουν υπέρ χιλιάδων απολύσεων στο δημόσιο, όσοι οδήγησαν στην ανεργία και την ανέχεια, με την πολιτική τους, μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας, ας μην υποκρίνονται. Θυμόμαστε τη σιωπή τους όταν εργαζόμενοι στα ΜΜΕ απολύονταν ή έμεναν επί μήνες απλήρωτοι”.

Κινητοποιήσεις από ΕΣΗΕΑ

Με μία δηκτική ανακοίνωση αντέδρασε η ΕΣΗΕΑ η οποία υπογραμμίζει ότι με την καινούργια πραγματικότητα θα οδηγηθούν στην ανεργία περί τους 1700 εργαζόμενους στα κανάλια που θα κλείσουν.

Αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ: “Επιτέλους, η κοινωνία ανέπνευσε! Χθες τα ξημερώματα δόθηκαν τέσσερις τηλεοπτικές άδειες. Το δημόσιο ταμείο, πλέον έχει λαμβάνειν -σε βάθος τριετίας- 246 εκατ. ευρώ και οι Βρυξέλλες έχουν να πουν έναν καλό λόγο για την Αθήνα!

Η νομιμοποίηση της πολιτικής δημοπρασίας με τρεις ολονυκτίες από τους εκπροσώπους των επιχειρηματικών συμφερόντων αφήνει χωρίς δουλειά τους εργαζόμενους…Τουλάχιστον με 1.800 απολύσεις εργαζομένων (δημοσιογράφων, διοικητικών, τεχνικών) ξημερώνει η επόμενη μέρα και πάνω από 3.000 απασχολούμενοι σε περιφερειακές δραστηριότητες (παραγωγές, μερική απασχόληση, υπηρεσίες υποστήριξης κ.λπ.) μένουν και αυτοί στο δρόμο.

Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ αποφασίστηκε από το Προεδρείο να προταθεί στην σημερινή συνεδρίαση του Διασωματειακού έναρξη κινητοποιήσεων με 24ωρη απεργία σε όλους τηλεοπτικούς σταθμούς (δημόσιους και ιδιωτικούς) ως πρώτη αντίδραση απέναντι στην κυβερνητική πρακτική και τις δυσμενείς επιπτώσεις από τις αποφάσεις της και ως κίνηση αλληλεγγύης προς τους συναδέλφους, που βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας.

 

 

Πηγή: protothema.gr