Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 01:26
Τοπικά

Η Ελλάδα της ανέχειας: Νεαρή Βολιώτισσα θέλει να δώσει δύο από τα παιδιά της…






Επισκέφτηκε την Εισαγγελία Βόλου και ζήτησε να δώσει την επιμέλεια των δύο μεγαλύτερων από τα τέσσερα ανήλικα παιδιά της. Σε πλήρη απόγνωση οδηγήθηκε σχετικά με την ανατροφή των παιδιών της μία Βολιώτισσα ηλικίας περίπου 30 ετών, η οποία είναι αρχηγός μονογονεϊκής οικογένειας και άνεργη.

Τα οικονομικά προβλήματα και οι δυσκολίες της καθημερινότητας να ανατρέφει τα παιδιά της μόνη φαίνεται ότι την οδήγησαν σε παντελή αδυναμία, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ασκήσει τον γονικό της ρόλο όπως απαιτείται και πρέπει, και να καταθέσει τα όπλα για τα δύο από τα τέσσερα παιδιά της.

«Θέλω να απαλλαγώ από τα δύο από τα μεγαλύτερα παιδιά μου», προέτρεπε με κάθε τρόπο, δηλώνοντας ότι δεν αντέχει άλλο πια, δεν μπορεί, θέλει να τα παρατήσει. Η 30χρονη, σύμφωνα με πληροφορίες, ζει με τη μητέρα της και αντιμετωπίζει πλήθος οικονομικών προβλημάτων, με αποτέλεσμα να έχει περιέλθει σε απελπιστική κατάσταση και προφανώς από ένδεια και φτώχεια να αδυνατεί να ανταπεξέλθει.

«Βρείτε μου μία λύση» προέτρεπε η γυναίκα, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες είναι άνεργη και τα μόνα έσοδα που έχει για να ζήσει και να μεγαλώσει τα παιδιά της είναι τα επιδόματα που παίρνει ως πολύτεκνη και ως αρχηγός μονογονεϊκής οικογένειας, αλλά προφανώς αυτά δεν φτάνουν.

Απηυδισμένη η νεαρή μητέρα διατύπωνε φωναχτά κάθε προβληματισμό της, εγκλωβισμένη σε προφανή οικονομικά και προσωπικά αδιέξοδα, που την κατέστησαν σε θέση απόγνωσης.

Η 30χρονη αποχώρησε τελικά από την Εισαγγελία Βόλου και σύμφωνα με πληροφορίες προσανατολίζεται να καταθέσει αίτηση στο Πρωτοδικείο Βόλου για τη χορήγηση της επιμέλειας σε συγγενικά της πρόσωπα.

Η αφαίρεση πάντως της επιμέλειας ή της γονικής μέριμνας γίνεται κάτω από συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις, εάν και εφόσον δηλαδή το δικαστήριο διαπιστώσει ότι ανήλικα παιδιά βιώνουν σε ένα ακατάλληλο περιβάλλον.

Εάν το δικαστήριο αποφανθεί ότι απαιτείται η αφαίρεση της επιμέλειας ή της γονικής μέριμνας, τότε αποφασίζεται η φιλοξενία του παιδιού σε κάποιο ίδρυμα ή η φροντίδα του από ανάδοχη οικογένεια.

Πάντως, οι δομές προστασίας παιδιών αυτή τη στιγμή είναι υπερπλήρεις. Σε έρευνα του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ την περασμένη Κυριακή με τίτλο «Περιπέτεια από παιδική ηλικία», προέκυπτε ότι δεν υπάρχει πουθενά διαθέσιμος χώρος, ούτε στη Μαγνησία ούτε πουθενά πανελλαδικά.

Οι Κοινωνικές Υπηρεσίες του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου από την αρχή του χρόνου έχουν κληθεί να διερευνήσουν, για πέντε συνολικά ανήλικους, αν το οικογενειακό περιβάλλον που τα φιλοξενεί είναι κατάλληλο.

Η προϊσταμένη της Κοινωνικής Υπηρεσίας, Ρούλα Τζανέτου, δήλωνε ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει σημαντική άνοδος στα εν λόγω περιστατικά.

Επισήμανε ότι σε αρκετές από τις υποθέσεις διαπιστώνεται πως τα προβλήματα στην οικογένεια υπάρχουν όταν το παιδί βρίσκεται στην εφηβεία. Κοινωνικοί – οικογενειακοί λόγοι οδηγούν οικογένειες σε παντελή αδυναμία για την προστασία των παιδιών.

Η ίδια απέδωσε ένα μέρος των υποθέσεων στην οικονομική κρίση. «Ιδιαίτερα αρχηγοί μονογονεϊκών οικογενειών ή γυναίκες που μεγαλώνουν μόνες τα παιδιά τους εκτός έγγαμου βίου, βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση» ανέφερε μεταξύ άλλων.

ΠΗΓΗ: ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ