Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 10:51
Τοπικά

Η Αφησσος το «Μάτι» της Μαγνησίας






Το μέτωπο από Αφησσο έως Λεφόκαστρο μπορεί να αποτελέσει το «Μάτι» της Μαγνησίας σε περίπτωση πυρκαγιάς. Μικτοί και στενοί δρόμοι ανάμεσα σε οικόπεδα που δεν αφήνουν επαρκή κοινόχρηστο χώρο για τη λειτουργία δύο λωρίδων κυκλοφορίας, ανηφορικός δρόμος και κακής ποιότητας δαπεδόστρωση με τσιμέντο συνθέτουν το επικίνδυνο σκηνικό. «Ολες οι επικίνδυνες περιοχές θα πρέπει να καταγραφτούν και να γίνουν σε αυτές παρεμβάσεις», σημείωσε ο πρόεδρος του τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Αριστείδης Σαπουνάκης, στο περιθώριο της χθεσινής έναρξης του 5ου κατά σειρά Πανελληνίου Συνεδρίου Χωροταξίας Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του οποίου αύριο, Σάββατο θα υπάρχει και στρογγυλό τραπέζι για τον «πολεοδομικό σχεδιασμό, την ανθεκτικότητα και τις απειλές (πυρκαγιές)».

Οπως τόνισε ο κ. Σαπουνάκης, «ως επιστήμονες πολεοδόμοι- χωροτάκτες αισθανόμαστε υπεύθυνοι για την ανάπτυξη των πόλεων». «Υπάρχουν κρίσιμα ζητήματα που έχουν απασχολήσει όπως η τραγωδία στο Μάτι, οι πλημμύρες στη Μάνδρα πριν από ένα χρόνο. Ολα είναι αποτελέσματα κακής πολεοδομίας, κακού χωρικού σχεδιασμού, από μία χώρα που γενικά είναι δύσκολη στο να προγραμματίσει, δεν τα καταφέρνει κι ακόμη και να θεσμοθετήσει έστω διατάξεις με μεγάλη δυσκολία της τηρεί», τόνισε.

Απαντώντας στο τι έφταιξε στο Μάτι και συντελέστηκε η εθνική τραγωδία, ο κ. Σαπουνάκης μίλησε για έλλειψη σχεδιασμού και δόμηση κατά το δοκούν. Στο Μάτι υπήρχε ένα παραλιακό μέτωπο χωρίς διέξοδο, στη Μάνδρα μπαζωμένα ρέματα και απουσία αντιπλημμυρικών έργων. Ο ίδιος μάλιστα είδε επιφυλακτικά και τις κινήσεις της Πολιτείας με τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων. «Πρόκειται για σποραδικές και σπασμωδικές κινήσεις χωρίς μελέτη του προβλήματος», τόνισε.

Μία επιπλέον παράμετρο έθεσε ο διακεκριμένος αρχιτέκτονας- πολεοδόμος, Κ. Αριστείδης Ρωμανός ερωτηθείς για το θέμα. «Κακός πολεοδομικός σχεδιασμός υπάρχει σε πολλά μέρη της Ελλάδας, όπως και εκτός σχεδίου δόμηση που είναι ένας κακός μη σχεδιασμός. Αλλά δεν μπορεί αυτό να αποτελεί άλλοθι για την έλλειψη σχεδίων πρόληψης καταστροφών. Είναι δεδομένο ότι υπάρχουν αυθαίρετα και ασχεδίαστη δόμηση σε όλη την ύπαιθρο, άρα υπάρχει αιτία. Αυτή όμως δεν είναι η αιτία του μεγέθους αυτής της καταστροφής», είπε χαρακτηριστικά.

«Το μάτι χτύπησε ένα μεγάλο καμπανάκι στο ελληνικό κράτος. Και πλέον αρχίζουν να γίνονται σωστά βήματα. Για παράδειγμα ήταν πρόταση δική μου που υλοποιείται η άσκηση της πολιτικής προστασίας σε επίπεδο τουλάχιστον υφυπουργού ώστε να μειωθούν τα κανάλια μεταξύ εκτίμησης των καταστάσεων και αποφάσεων. Και αυτό είναι κάτι πολύ βασικό», είπε από την πλευρά του ο καθηγητής χωροταξίας, Παντελής Σκάγιαννης.

ΠΗΓΗ: ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ