Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 14:14
Κόσμος

Η απειλή της τρομοκρατίας γίνεται η νέα «κανονικότητα» της Ευρώπης






Ειδικοί σε θέματα τρομοκρατίας πιστεύουν ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια νέα «κανονικότητα», καθώς θεωρούν ότι τους επόμενους μήνες θα υπάρξουν περισσότερες απειλές και αναβολές μαζικών εκδηλώσεων, καθώς ο φόβος για την ασφάλεια θα παραμείνει υψηλός.

Έπειτα από τις αιματηρές επιθέσεις στο Παρίσι, Βρετανοί, αλλά και Ευρωπαίοι αναλυτές, λένε πως οι υπηρεσίες ασφαλείας πρέπει να αποδεχτούν το γεγονός ότι το Ισλαμικό Κράτος, φαίνεται να έχει την πρόθεση και την ικανότητα να πλήξει ευρωπαϊκούς στόχους, σε επιθέσεις με επαγγελματικό σχεδιασμό και εκτέλεση.

Το Μόναχο, εκκενώθηκε μερικώς, μετά από απειλή για τρομοκρατικό χτύπημα, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ενώ εκδηλώσεις σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις είτε ματαιώθηκαν, είτε πραγματοποιήθηκαν σε μικρότερη κλίμακα, εξαιτίας της ανησυχίας για την ασφάλεια.

Η Μάργκαρετ Γκίλμορ, υψηλόβαθμο στέλεχος του Royal United Services Institute, εκτιμά πως παρόμοια περιστατικά, θα πρέπει να αναμένονται στο μέλλον.

«Τα τελευταία 15 χρόνια υπάρχουν τρομοκρατικές οργανώσεις που ήθελαν να κάνουν επιθέσεις σε πολυπληθή μέρη, οπότε από αυτή την άποψη δεν υπάρχει κάτι νέο. Και από τις επιθέσεις το 2008 στο Μουμπάι, γνωρίζουμε ότι υπάρχει η δυνατότητα επιθέσεων με όπλα σε πολλαπλά σημεία. Ομως, το νέο τώρα είναι πως το Ισλαμικό Κράτος- μετά από το Παρίσι- απέδειξε ότι έχει τη δυνατότητα να εξαπολύσει τρομερές επιθέσεις πέρα από την παραδοσιακή ”αρένα” της Μέσης Ανατολής», δήλωσε, μιλώντας στον Guardian.

Όπως τόνισε η ίδια, οι επιθέσεις στη γαλλική πρωτεύουσα ανέδειξαν το πόσο γρήγορα έχει γιγαντωθεί το ISIS. Οι υπηρεσίες ασφαλείας κάθε χώρας θα πρέπει να εξακολουθήσουν να κρίνουν κάθε απειλή επί της ουσίας, πρόσθεσε, αλλά η γνώση ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει τη δυνατότητα να κάνει επιθέσεις μεγάλης κλίμακας συνεπάγεται αυξημένη ασφάλεια και δυνητικά περισσότερες ακυρώσεις γεγονότων υψηλού προφίλ.

«Είναι σαφές, από τα όσα είδαμε στο Παρίσι, ότι είναι ικανοί να εκπαιδεύσουν, να σχεδιάσουν και να εκτελέσουν τέτοιες επιθέσεις. Και αυτό είναι κάτι που οι υπηρεσίες ασφαλείας σε όλη την Ευρώπη θα λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη», πρόσθεσε.

Ανάλογη άποψη έχει και ο καθηγητής Ρικ Κόολσετ, ειδικός επί των ζητημάτων τρομοκρατίας στο Πανεπιστήμιο της Γάνδης. Οπως τόνισε, αν και δεν είναι νέο φαινόμενο η επιθυμία τρομοκρατικών οργανώσεων να θέλουν να κάνουν επιθέσεις σε πολυπληθείς συγκεντρώσεις- όπως για παράδειγμα σε εκδηλώσεις για την έλευση του νέου έτους- η εξέλιξη του Ισλαμικού Κράτους σημαίνει ότι η Ευρώπη μπαίνει σε μία νέα εποχή.

Η τρομοκρατική οργάνωση έχει γίνει «αντικείμενο κάθε είδους φαντασίωσης για κάθε είδους άτομα, από εκείνους που αναζητούν τη δράση, μέχρι τους πνευματικά ασταθείς», που θέλουν να είναι μέρος του ISIS. Και αυτό κάνει πολύ πιο δύσκολη τη δουλειά των υπηρεσιών ασφαλείας».

«Τους μήνες που θα ακολουθήσουν θα αντιμετωπίσουμε μία νέα κανονικότητα», τόνισε ο Κόολσετ. «Κάποια μέρα, η δημοσιότητα γύρω από τον ISIS θα εξαφανιστεί, αλλά μέχρι να γίνει αυτό φοβάμαι ότι θα έχουμε περισσότερες απειλές, αναβολές, εφόδους σε σπίτια και συλλήψεις, καθώς οι χώρες συμβιβάζονται με την έκταση της τρομοκρατικής οργάνωσης και των προθέσεών της. Είναι κάτι που πρέπει να συνηθίσουμε», τόνισε.

Επίσης προειδοποίησε ότι υπάρχει ο κίνδυνος οι άνθρωποι να συνδυάζουν την προσφυγική κρίση της Ευρώπης, με την ενισχυόμενη τρομοκρατική απειλή.

«Φοβάμαι ότι ο συνδυασμός αυτών των δύο θα φέρει κάτι σαν υστερία. Δεν πρέπει να συγχέουμε αυτά τα δύο διαφορετικά ζητήματα και πρέπει να ανησυχούμε για τους πολιτικούς που προσπαθούν να το κάνουν αυτό», τόνισε.