Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024 22:54
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η αμήχανη στιγμή του Τσίπρα που κάνει το γύρο των ΜΜΕ -Οταν του θύμισαν τι έλεγε για τον λαϊκιστή αουτσάιντερ Τραμπ






Η αμήχανη στιγμή του Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ντόναλντ Τραμπ όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε για τα επικριτικά σχόλια που είχε κάνει πριν τις αμερικανικές εκλογές για το ενδεχόμενο νίκης του μεγιστάνα, ήταν αυτή που κυριάρχησε τελικά στα διεθνή Μέσα.

Ήδη πριν συναντηθούν φτάσει ακόμα ο Αλέξης Τσίπρας στο Λευκό Οίκο τα αμερικανικά ΜΜΕ αναρωτιόντουσαν αν θα θυμηθεί ο Ντόναλντ Τραμπ τι έλεγε για εκείνον ο Έλληνας Πρωθυπουργός πριν τις εκλογές. «Ελπίζω να μη μας βρει αυτό το κακό», ήταν συγκεκριμένα η φράση που είχε χρησιμοποιήσει ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στο ενδεχόμενο νίκης του Τραμπ, την οποία τελικά του υπενθύμισε δημοσιογράφος ενώ οι δύο ηγέτες έκαναν κοινές δηλώσεις. Η Αλέξης Τσίπρας χαμογέλασε αμήχανα ωστόσο δεν απέφυγε να απαντήσει, ενώ από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τραμπ είπε αστειευόμενος «Μακάρι να το ήξερα αυτό πριν από την ομιλία μου». Φυσικά, η αμήχανη στιγμή έκανε απευθείας το γύρο του διαδικτύου και σχολιάστηκε από τα διεθνή Μέσα.

Στο δημοσίευμά του το ABC News έχει τίτλο «Ο Ντόναλντ Τραμπ συναντά τον Αλέξη Τσίπρα στον Λευκό Οίκο, εγκωμιάζει τον Έλληνα ηγέτη παρά το σχόλιό του περί “κακού” στο παρελθόν» και αναφέρεται διεξοδικά στο περιστατικό.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ καλωσόρισε θερμά τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στον Λευκό Οίκο παρότι ο Έλληνας ηγέτης είχε αναφερθεί το 2016 στον Ντόναλντ Τραμπ χρησιμοποιώντας την έκφραση «το κακό», σημειώνει το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Στη συνέντευξη που παραχώρησαν έξω από τον Λευκό Οίκο ο κ. Τραμπ εξήρε τον Έλληνα ηγέτη και τον αποκάλεσε έναν ιδιαίτερο άνθρωπο που κάνει εξαιρετική δουλειά, προστίθεται στο δημοσίευμα. Ερωτηθείς από έναν δημοσιογράφο σχετικά με το σχόλιο του Τσίπρα, που είχε γίνει το 2016, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η προεκλογική εκστρατεία των ΗΠΑ, ο Τραμπ αστειεύθηκε λέγοντας «μακάρι να το γνώριζα αυτό πριν από την ομιλία μου».

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως είχε μια παραγωγική συνάντηση με τον Τραμπ και «δεν αισθάνθηκε ότι απειλείται καμιά στιγμή» κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, προσθέτει το ABC News στο δημοσίευμα, το οποίο εν μέρει βασίζεται στις ανταποκρίσεις διεθνών πρακτορείων ειδήσεων.

Ο Έλληνας ηγέτης επισήμανε ότι οι δύο χώρες έχουν «κοινές αξίες»: «Μην ξεχνάτε ότι οι αξίες της δημοκρατίας και της ελευθερίας γεννήθηκαν στην Ελλάδα. Είναι αξίες που διαπερνούν τον αμερικανικό πολιτισμό και την αμερικανική παράδοση. Ο πρόεδρος (Τραμπ) συνεχίζει τώρα αυτή την παράδοση», είπε. Ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι πολλοί ξένοι ηγέτες ήταν νευρικοί πριν τον συναντήσουν. Ωστόσο «έχω πολύ καλές σχέσεις με τους ηγέτες σχεδόν κάθε χώρας με την οποία συνδιαλέχθηκα», ανέφερε.

AfP: Απέφυγε να απαντήσει ο Τσίπρας

Το AFP από την πλευρά αναφερόμενο στην επίμαχη σκηνή τόνισε ότι ερωτηθείς σχετικά με τις επικριτικές δηλώσεις που είχε κάνει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016 στις ΗΠΑ για τον Ντόναλντ Τραμπ, ο κ. Τσίπρας απέφυγε να απαντήσει κι επέμεινε στη μεγάλη σημασία που έχει η σχέση των ΗΠΑ και της Ελλάδας.

Bloomberg: O Ελληνας πρωθυπουργός δεν αισθάνθηκε να απειλείται καμία στιγμή

Το Bloomberg μεταφέρει την αμήχανη στιγμή γράφοντας πως ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι είχαν μια «παραγωγική» συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ και σημείωσε πως δεν αισθάνθηκε «να απειλείται καμία στιγμή» από τον αμερικανό πρόεδρο, στον οποίο είχε αναφερθεί πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ με τη φράση «ελπίζω να μη μας βρει αυτό το κακό», η οποία επανήλθε στη δημοσιότητα ενόψει της συνάντησης και προβλήθηκε από αρκετά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

FAZ: Καλό κλίμα παρά τις παλαιότερες επικρίσεις

Φυσικά, η ερώτηση για τις παλαιότερες δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού κυριάρχησε και στα γερμανικά ΜΜΕ. «Καλό κλίμα παρά τις παλαιότερες επικρίσεις», τιτλοφορείται το δεύτερο μέρος της ανταπόκρισης της FAZ από την Ουάσιγκτον. «Ο αριστερής κατεύθυνσης Πρωθυπουργός είχε κατά τη διάρκεια της αμερικανικής προεκλογικής περιόδου εκφράσει κριτική στον δεξιό λαϊκιστή αουτσάιντερ Τραμπ. Είχε πει τότε ότι ο ρεπουμπλικάνος εκφράζει μια σειρά από κακές ιδέες. Και είπε ο Τραμπ: Μακάρι να το ήξερα πριν από την ομιλία μου, ενώ ο κ. Τσίπρας αντέδρασε αποφεύγοντας την ερώτηση. Υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών πολλές προοπτικές προκειμένου να μπορέσει κανείς να λύσει τις διαφορές, δήλωσε», αναφέρει συγκεκριμένα η εφημερίδα.

DW: Ο Τσίπρας είχε εκφράσει δριμεία κριτική για τον λαϊκιστή αουτσάιντερ

Η DW αναφέρεται εκτενώς και στις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Ελλάδας κατά την συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο, ενώ επισημαίνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας στηρίζει στην Ουάσιγκτον μεγάλες ελπίδες για την ελάφρυνση χρέους. «Κατά την διάρκεια του προεκλογικού αγώνα για την προεδρία των ΗΠΑ ο Τσίπρας ηχούσε εντελώς διαφορετικά. Τότε είχε εκφράσει δριμεία κριτική για τον λαϊκιστή αουτσάιντερ (…). Υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών πολλές προοπτικές για να ξεπεράσουμε τις διαφορές μας, δήλωσε», γράφει η DW.

Πηγή:  iefimerida.gr