Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 23:48
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Η Άννυ δεν τεμαχίστηκε εν ζωή», υποστηρίζει μάρτυρας υπεράσπισης του πατέρα






Απέκλεισε τον τεμαχισμό της μικρής Άννυ εν ζωή, ο ιατροδικαστής κύριος Δημήτρης Γαλεντέρης, καταθέτοντας σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο όπου συνεχίζεται η δίκη για την φρικτή δολοφονία της 4χρονης, το Πάσχα του 2015.

Σε έκθεση που συνέταξε ο μάρτυρας εκτιμά ότι το μικρό κορίτσι πέθανε από παθολογικά αίτια – ίσως και να πήρε ηρωίνη και δεν βρίσκονταν στη ζωή όταν τεμαχίστηκε.

Η κατάθεση του μάρτυρα, που κλήθηκε στο δικαστήριο από την υπεράσπιση του πατέρα της μικρής Άννυ, Στανισλάβ Μπακατζίεφ, αμφισβητήθηκε έντονα τόσο από την εισαγγελέα της έδρας όσο και από την υπεράσπιση.

Ο κ. Γαλεντέρης υποστήριξε πως κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα από εμετό που εντοπίστηκε σε κουβέρτα, ένα εύρημα που, όπως είπε, δεν αξιοποιήθηκε μέχρι τώρα. Ακόμη, ανέφερε ότι βρέθηκαν λίγες κηλίδες αίματος στο διαμέρισμα της Μιχαήλ Βόδα και ότι – σύμφωνα πάντα με τον ίδιο – πολύ ψηλά στον τοίχο του σπιτιού, όπως αντίθετα υποστήριξαν οι ειδικοί πραγματογνώμονες που προηγήθηκαν.

«Σηκώνω τα χέρια ψηλά…δεν έχω να σας ρωτήσω κάτι άλλο…»,  είπε η εισαγγελέας της έδρας αντιδρώντας στις ισχυρισμούς του μάρτυρα ότι οι κηλίδες αίματος που εντοπίστηκαν στους τοίχους του διαμερίσματος – σφαγείου επί της Μιχαήλ Βόδα, ήταν σε ύψος κάτω του ενός μέτρου.

«Οι άλλοι μάρτυρες εδώ μας είπαν ότι οι κηλίδες ήταν άνω του ενός μέτρου», συμπλήρωσε η εισαγγελέας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πνεύμα της κατάθεσης του ιατροδικαστική, είναι σε πλήρη αντίθεση με τα όσα είχε υποστηρίξει στο δικαστήριο ο συνάδελφος του κ. Γαλεντέρη, προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών κ. Νίκος Καρακούκης.

Σύμφωνα με την κατάθεση του κ. Καρακούκη, η μικρή τεμαχίστηκε ενώ βρίσκονταν εν ζωή  και αυτό διότι στους τοίχους του σπιτιού εκτοξεύθηκαν κηλίδες αίματος ψηλά, κάτι που μαρτυρά ότι το παιδί βρίσκονταν στη ζωή όσο την τεμάχιζαν.

«Αν το θύμα δεν ήταν ζωντανό, το αίμα θα λίμναζε στο πάτωμα… σε ένα ζωντανό άνθρωπο υπάρχει πίεση στο αίμα για αυτό και εκτοξεύεται…», είχε αναφέρει την περασμένη εβδομάδα στο δικαστήριο ο κ.Καρακούκης.

Τώρα, ο κ. Γαλεντέρης υποστήριξε ότι το παιδί πέθανε από φυσιολογικά αίτια και δεν τεμαχίστηκε ζωντανό. Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η 4χρονη να πήρε ναρκωτικά που υπήρχαν στο σπίτι – ο κατηγορούμενος πατέρας της ήταν χρήστης- και εξ’ αυτού του λόγου να έκανε εμετό πάνω στη  κουβέρτα. «Στις πρώτες φορές οι χρήστες ηρωίνης κάνουν εμετό», είπε συμπληρωματικά ο μάρτυρας.

Εισαγγελέας: Ποια ευρήματα σας οδήγησαν σε αυτό το συμπέρασμα; Κάνετε άλματα, κάνετε υπερβάσεις. Έχετε βγάλει την απόφασή σας, εμείς να πάμε σπίτι μας δηλαδή….

Μάρτυρας: Έλαβα υπόψη μου τα στοιχεία.

Εισαγγελέας: Ότι λέει ο κατηγορούμενος (σ.σ. ο πατέρας της  Άννυ) το λαμβάνετε ως δεδομένο για να καταλήξει σε επιστημονικό συμπέρασμα; Ποια είναι τα αντικειμενικά στοιχεία που είχατε;

Μάρτυρας: Βρήκα στοιχεία που με οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι η Αννυ δεν πέθανε με βίαιο τρόπο, υπάρχει η κουβέρτα βρέθηκε εμετός…

«Δεν υπήρξε εμπορία οργάνων»

Νωρίτερα, στο δικαστήριο κατέθεσε ο Διοικητής του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) κ. Ανδρέας Καραμπίνης, ο οποίος απέκλεισε το ενδεχόμενο μετά το θάνατο της μικρής να έγινε εμπορία των οργάνων της. «Στην Ελλάδα δεν υπάρχει δικογραφία για εμπορία οργάνων», είπε ο μάρτυρας.

Στο δικαστήριο κατέθεσε ακόμη σήμερα  η κ. Αλεξάνδρα Λόλη, πραγματογνώμονας της ΕΛ.ΑΣ. η οποία επισκέφθηκε το διαμέρισμα της Μιχαήλ Βόδα για να συλλέξει στοιχεία, στο πλαίσιο της προανάκρισης που βρίσκονταν σε εξέλιξη.

Πρόεδρος: Η επιλογή των σημείων από το διαμέρισμα πώς έγινε;

Μάρτυρας: Το διαμέρισμα ψάχθηκε σπιθαμή προς σπιθαμή πρώτα με γυμνό οφθαλμό…Υπήρχαν αρκετές κηλίδες αίματος σε πλακάκια δαπέδου, κ.ά.

Πρόεδρος: Σε τοίχο δια γυμνού οφθαλμού είδατε κάτι;

Μάρτυρας: Νομίζω πως όχι.

Η κ. Λόλη ανέφερε επίσης στην κατάθεσή της ότι στην τρίτη φάση της έρευνας εντοπίστηκε «μη ορατό λαθνάνων αίμα».

Οι πιο πολλές κηλίδες ήταν σε ραφιέρες που βρίσκονταν αντικρυστά μέσα στο διαμέρισμα, είπε η ίδια.

Πρόεδρος: Αν είχε καθαριστεί ένας τοίχος με χλωρίνη, τι ποσοστό επιτυχίας θα είχατε να εντοπίσετε υλικό;

Μάρτυρας: Το μέσο που χρησιμοποιούμε είναι πολύ ισχυρό και μπορεί να αποκαλύψει πολύ μικρές κηλίδες αίματος… Υπήρχαν σημεία που φαίνονταν καθαρισμός και σημεία που δεν υπήρχε καθαρισμός. Αν γίνει προσπάθεια καθαρισμού μπορεί να επηρεάσει τα αποτελέσματα της έρευνάς μας. Εξαρτάται πόσο επιμελής είναι αυτός που καθαρίζει, πάντα όμως κάτι μένει.

Πρόεδρος:
Θυμάστε ποια σημεία φαίνονταν να έχουν καθαριστεί;

Μάρτυρας: Η κουζίνα ήταν πολύ καλά καθαρισμένη, στο χολ υπήρχαν προσπάθειες καθαρισμού. Δεν μπορώ να πω, ωστόσο, με βεβαιότητα ποια σημεία έχουν καθαριστεί.

Η κ. Λόλη ανέφερε στην κατάθεσή της πως οι κηλίδες αίματος εντοπίστηκαν σε ύψος άνω του ενός μέτρου στον τοίχο του διαμερίσματος ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση της έδρας, τόνισε ότι δεν αποτελεί κομμάτι της δουλειάς να εκτιμήσει αν ο τεμαχισμός του κοριτσιού έγινε εν ζωή.

Η δίκη συνεχίζεται.

 

 

Πηγή: protothema.gr