Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024 21:24
Τοπικά

Εφυγε από τη ζωή ο Χρήστος Χρόνης – Διετελέσε επί σειρά ετών προέδρος των Σαρακατσαναίων






Σε ηλικία 87 ετών έφυγε από τη ζωή ο Χρήστος Χρόνης, επί σειρά ετών πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Μαγνησίας. Αποτέλεσε σημείο αναφοράς τόσο τοπικά όσο και Πανελλαδικά για τους Σαρακατσαναίους διατελώντας Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων και προσφέροντας τα μέγιστα στη διατήρηση και στη διάδοση των ηθών, των εθίμων και των παραδόσεων. Με τη σύζυγό του απέκτησε δύο παιδιά.

Ο μπάρμπα – Χρήστος, όπως τον φώναζαν,  γεννήθηκε το 1931, στο Σέλι του Ν. Ημαθίας από Σαρακατσάνους γονείς. Ο πατέρας του ήταν τσέλιγκας και διέθετε κτήμα στο Γραμματικό Βέροιας, ενώ η μητέρα του ήταν από τους Γαταίους από την περιοχή του Βελεστίνου Μαγνησίας. Οπότε, το χειμώνα κατοικούσαν στην περιοχή του Βελεστίνου και το καλοκαίρι μετακινούνταν στο Γραμματικό.
Σταμάτησαν να μετακινούνται περίπου το 1953 – 54, όπου και εγκαταστάθηκαν στην περιοχή του Βελεστίνου και ασχολήθηκαν για λόγους επιβίωσης με τη γεωργία. Σαν ανήσυχο πνεύμα που ήταν ο Χρ.Χρόνης, η γεωργία ως επάγγελμα δεν τον ικανοποιούσε και σύντομα αναζήτησε εργασία στην Αβερόφειο Γεωργική Σχολή της Λάρισας και κατόπιν, εργάστηκε στον ΟΣΕ. Απέκτησε δύο παιδιά, τον Βασίλη και τον Αποστόλη, τα οποία του χάρισαν εγγόνια.

Τη θλίψη του για την απώλεια του Χρήστου Χρόνη εξέφρασε σε ανάρτησή του και ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Κίτσιος.
«Μέχρι τελευταία στιγμή ήταν πρώτος στα ανταμώματά μας και ξεχώριζε για τη σοφία και την ευφράδεια του λόγου του. Καλό Παράδεισο μπαρμπα-Χρήστο μου, θα σε θυμόμαστε πάντα για τη λεβεντιά σου και θα σου τραγουδάμε να ακούς από εκεί πάνω τα τραγούδια που αγαπούσες, γιατί και εμείς σε αγαπούσαμε και θα μας λείψεις. Θερμά συλλυπητήρια στα παιδιά του και στα εγγόνια του».

Πηγή φωτογραφίας και πληροφορίες από hxwsarakatsanwn.gr