Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 22:24
Κόσμος

Ερντογάν προς ΗΠΑ: Παραδώστε μας τον τρομοκράτη Γκιουλέν






Ενώπιον υποστηρικτών του, σε αυτοσχέδια εξέδρα έξω από το δημαρχείο της Κωνσταντινούπολης, μίλησε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, περί τις 20:30 το βράδυ του Σαββάτου.

Ο Τούρκος πρόεδρος, έχοντας βγει αλώβητος από την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος και ακόμα πιο ενισχυμένος, κάλεσε τους Τούρκους πολίτες να συνεχίσουν τις διαδηλώσεις και να μην εφησυχάζουν. Αυτή ήταν η δεύτερη «ζωντανή» εμφάνισή του, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.

Παράλληλα, συνεχίζοντας να «δείχνει» ως ηγέτη του πραξικοπήματος τον Φετουλάχ Γκιουλέν, απηύθυνε έκκληση στις ΗΠΑ να παραδώσουν «τα άτομα αυτά που βρίσκονται στην Πενσιλβάνια», «φωτογραφίζοντας» τον Γκιουλέν και στην ομάδα του -τους οποίους αποκάλεσε «τρομοκράτες».

«Θα ήθελα να απευθυνθώ στις ΗΠΑ, λέγοντας ότι τα άτομα αυτά στην Πενσιλβάνια θα πρέπει να παραδοθούν στην Τουρκία. Είμαστε στρατηγικοί εταίροι, αλλά πρέπει να μας επιτρέψουν να υλοποιηθεί αυτό το αίτημα» ανέφερε και πρόσθεσε: «Αδέρφια μου, απευθύνω έκκληση στις ΗΠΑ. Κάθε φορά που ζητήσατε έναν τρομοκράτη από εμάς, εμείς τον εκδώσαμε και τώρα τα άτομα αυτά εντάσσονται σε αυτή τη λίστα για εμάς και ζητάμε να τους παραδώσετε».

Αναφερόμενος στην απόπειρα πραξικοπήματος, είπε πως αυτή δεν ολοκληρώθηκε, όπως ήθελαν εκείνοι που το ξεκίνησαν,«γιατί υπάρχει μια ανώτερη πίστη» και στο σημείο αυτό τόνισε: «Δίκιο δεν έχει πάντα ο πιο ισχυρός, αλλά αυτός που έχει δίκιο είναι ο πιο ισχυρός».

Στο σημείο αυτό, ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε το λαό να μην ανησυχεί γιατί, όπως ανέφερε, «έχουμε τη στήριξη του Θεού» και «κανένας εχθρός δεν μπορεί να μας σταθεί εμπόδιο».

Όπως είπε, όλα αυτά τα γεγονότα, «όλες αυτές οι πράξεις», πραγματοποιήθηκαν από μια μειονότητα, μια μικρή μερίδα του στρατού, «ένα καρκίνωμα που αφαιρέθηκε».

Αναφερόμενος στις συλλήψεις των δικαστικών, ο Ερντογάν ευχαρίστησε το δικαστικό σώμα διότι, όπως ανέφερε, «σε όλη την επικράτεια της χώρας συνεργάστηκε με τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας και ζήτησε τη σύλληψη αυτών των ανθρώπων».

Μεταξύ άλλων, ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε για τον βομβαρδισμό του τουρκικού Κοινοβουλίου από τους πραξικοπηματίες τα ξημερώματα του Σαββάτου, υπογραμμίζοντας, πως τα χτυπήματα δεν κατάφεραν να σταματήσουν το έργο του.

«Αυτοί πίστευαν ότι ο βομβαρδισμός μπορούσε να σταματήσει το έργο του Κοινοβουλίου, όμως σήμερα έγινε σύγκληση του Κοινοβουλίου, το οποίο και κατέληξε σε μια κοινή δήλωση» είπε και συνέχισε: «Αδέρφια μου, το Κοινοβούλιο συνήλθε σήμερα και έδωσε μια σημαντική κοινοποίηση, που εκφράζει την ενότητα και την αλληλεγγύη την οποία ανέκαθεν χρειαζόμαστε και, αν αυτό το διαφυλάξουμε, κανένα εμπόδιο δεν θα είναι ανυπέρβλητο».

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, η απόπειρα πραξικοπήματος «ήταν μια πράξη αυτών που δεν μπορούσαν να χωνέψουν και να δεχτούν την ανάπτυξη της Τουρκίας», αλλά όπως τόνισε, «ο Θεός ήταν με το μέρος μας».

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, «το σημερινό διακύβευμα είναι ότι από την πρώτη στιγμή ως έθνος υπήρξε κινητοποίηση όλων των πολιτών του λαού» και στο σημείο αυτό κάλεσε τους πολίτες να συνεχίσουν τον αγώνα και τις διαδηλώσεις τους καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

«Δεν θα πρέπει να εφησυχάσουμε, θα πρέπει να επιδείξουμε την ενότητα αυτή όλη την εβδομάδα, κάθε μέρα, θα πρέπει να συνεχίσουμε αυτές τις διαδηλώσεις και να αποτελών προτεραιότητα μας και με τη θέληση του Θεού θα συνεχίσουμε το έργο μας και οι δυνάμεις ασφαλείας θα είναι στο πλευρό μας» τόνισε, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως η προσπάθεια κάποιων ατόμων να διχάσουν τη χώρα, συνεχίζεται στο νότιο τμήμα της Τουρκίας.