Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024 22:02
Κόσμος

Ερευνα: 1 στους 5 Γάλλους δηλώνει πρόθυμος να βασανίσει ύποπτο, αν είναι απαραίτητο






Πάνω από το ένα τρίτο των Γάλλων πιστεύουν ότι τα βασανιστήρια μπορούν να δικαιολογηθούν «σε εξαιρετικές περιστάσεις» και ένας στους πέντε δηλώνει ότι, αν ήταν απαραίτητο, θα ήταν διατεθειμένος να βασανίσει ο ίδιος κάποιον.

Αυτό προκύπτει από έρευνα της γαλλικής μη κυβερνητικής οργάνωσης ACAT, κατά των βασανιστηρίων. Οταν ρωτήθηκαν αν είναι αποδεκτά τα ηλεκτροσόκ σε κάποιον που είναι ύποπτος για τοποθέτηση βόμβας, πάνω από τους μισούς από τους 1.500 ερωτηθέντες απάντησαν καταφατικά. Επιπλέον, ένα 18% δήλωσε ότι σε εξαιρετικές περιπτώσεις, θα ήταν έτοιμοι να κάνουν οι ίδιοι τα βασανιστήρια. Μία τάση, που είναι στο 40% μεταξύ των υποστηρικτών του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, όπως αναφέρει το Politico.

Από τους ερωτηθέντες, το 45% θεωρεί ότι ο βασανισμός είναι αποτελεσματική μέθοδος για την αποτροπή της τρομοκρατίας. Η ACAT ανέφερε ότι πρόκειται για λάθος εντύπωση, επικαλούμενη αναφορά που δημοσιεύθηκε το 2014 από την αμερικανική Γερουσία, η οποία υποστήριζε ότι από τα βασανιστήρια δεν προκύπτουν αξιόπιστες πληροφορίες.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι το ποσοστό εκείνων που θεωρούν δικαιολογημένο τον βασανισμένο έχει ανέβει τα τελευταία 16 χρόνια, από το 25% που ήταν το 2000 στο 36%. Η έρευνα έγινε τον Απρίλιο, μετά από την τρομοκρατική επίθεση στις Βρυξέλλες στις 22 Μαρτίου και στον απόηχο του μακελειού στο Παρίσι, τον περασμένο Νοέμβριο.

Πηγή: iefimerida.gr