Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024 01:26
Τοπικά

Εργα συντήρησης σε σημεία του οδικού δικτύου της Μαγνησίας






Στη βελτίωση σημείων του οδικού δικτύου της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων προχωρά η Περιφέρεια Θεσσαλίας, καθώς ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός υπέγραψε τη σύμβαση κατασκευής του έργου. Συγκεκριμένα πρόκειται για το έργο «Συντήρηση στο οδικό δίκτυο Νομού Μαγνησίας έτους 2015-2016 (ασφαλτικά – σήμανση – ασφάλεια)» προϋπολογισμού 1.582.150,00 ευρώ (με ΦΠΑ), που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Όπως ανέφερε ο κ. Κ. Αγοραστός: «Με το έργο αυτό βελτιώνουμε την ασφάλεια τμημάτων του οδικού δικτύου και διευκολύνουμε την επικοινωνία των ανθρώπινων κοινοτήτων. Οι Τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας έχουν καταγράψει και επισημάνει επικίνδυνες θέσεις στο οδικό δίκτυο της Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων, όπου χρίζουν παρέμβασης. Μέλημά μας είναι η ασφάλεια των μεταφορών, πολιτών και εμπορευμάτων, η μείωση της επικινδυνότητας αλλά και των επιπτώσεων τόσο στην οικονομική όσο και στην κοινωνική ζωή του τόπου».

Με τις εργασίες αυτές αντιμετωπίζονται προβλήματα συνήθους συντήρησης του οδικού δικτύου της Π.Ε. Μαγνησίας & Σποράδων, αλλά και μερικής ή προσωρινής αποκατάστασης θέσεων με ενεργή εδαφική αστάθεια, κυρίως στους ορεινούς όγκους.

Λόγω της μειωμένης χρηματοδότησης εδώ και δεκαετίες και της έλλειψης πόρων την παρούσα περίοδο, υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα στο οδικό δίκτυο και οι ακριβείς θέσεις των επεμβάσεων θα επιλεγούν μετά από ιεράρχηση των αναγκών κατά την εκτέλεση των εργασιών. Οι εργασίες αφορούν επεμβάσεις σε ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα του δικτύου. Εκτιμάται ότι, οι περισσότερες επεμβάσεις θα γίνουν στο ηπειρωτικό τμήμα του Νομού, καθότι λαμβάνει και το μεγαλύτερο μέρος του δικτύου. Οι εργασίες αφορούν την επισκευή – αποκατάσταση επενδεδυμένων τάφρων – οχετών – φρεατίων, επιχωμάτων οδοστρωσίας, σήμανσης καθώς και τοπικά την επισκευή ή κατασκευή νέων συρματοκιβωτίων – λιθοδομών – τοίχων αντιστήριξης στο Εθνικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο της Π.Ε. Μαγνησίας & Σποράδων. Όλες οι πιο πάνω εργασίες θα γίνουν μέσα στα υφιστάμενα όρια της οδού.

Ενδεικτικές θέσεις παρεμβάσεων:

A/A,

ΘΕΣΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΛΥΣΗ

ΖΑΓΟΡΑ (ΣΤΡΟΦΗ/ ΚΑΠΑΝΙΑΡΗ)

Τοιχίο μήκους 15μ. περίπου ύψους από 1-5μ

2.

ΑΦΗΣΣΟΣ (ΖΕΡΒΟΧΙΑ)

Τοιχίο μήκους 5 μ περτίπου ύψους 1.50μ

3.

ΣΤΑΓΙΑΤΕΣ

Αποκατάσταση τοίχου αντιστήριξης από πτώσεις βράχων

4.

ΚΟΨΊΜΑΤΑ ΕΘΝΙΚΉΣ ΟΔΟΎ ΒΌΛΟΥ – ΧΑΝΊΩΝ ΚΑΤΆΝΤΙ ΠΛΕΥΡΆΣ

Τοιχία ή ρήψη  κοκκώδες υλικού

5·.

ΞΟΥΡΙΧΤΙ 47° χλμ

Τοίχος βαρύτητας κατάντι

6.

ΚΑΡΑΒΩΜΑ (παλιό βύθισμα από βλάβη τεχνικού)

Κοκκώδες υλικό

7.

ΔΡΟΜΟΣ ΧΑΝΙΑ- ΚΙΣΣΟΣ (ΛΙΦΤ)

Τοίχος βαρύτητας

8.

ΔΡΟΜΟΣ ΧΑΝΙΑ -ΚΙΣΣΟΣ  (ΑΡΓΥΡΟΠΟ Υ ΛΟΣ)

Αποκατάσταση τοίχου αντιστήριξης & Κοκκώδες υλικό

9.

ΔΡΟΜΟΣ ΑΓΡΙΑ- ΔΡΑΚΕΙΑ

Τοιχίο μήκους 15μ. περίπου ύψους από 1-5μ

10.

ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΟ

Τοίχος βαρύτητας

11.

ΔΡΟΜΟΣ ΑΓΡΙΑ- ΔΡΑΚΕΙΑ

Κατασκευή τάφρου 50μ κατάντι & πιθανόν τεχνικού

12.

ΧΟΡΤΟ